Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Anyának lenni \
+  Fontos tudnivalók a babakötvényről

» Mi is a babakötvény?
» Mennyi az az annyi?
» Jogosultság
» Felhasználhatóság
» Miért hasznos?
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Fontos tudnivalók a babakötvényről

2008.12.20.
Címkék: baba-mama  
Kritikusai szerint mi az a pár ezer forint, amivel az állam támogatni akarja a gyermekeket. Ami igaz is meg nem is. Mondhatnánk azt is; aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot, nem érdemli.

 

Mi is a babakötvény?

Egy lehetőség, mellyel az állam segítséget kíván nyújtani a nagykorúság kezdetén, vagyis a 18. életév betöltése után, hogy könnyebb legyen a fiatalok életkezdése, akár a továbbtanulás, pályaválasztás, akár az otthonteremtés és a családalapítás esetén.

 

2006. január 1-jétől a magyar állam minden megszülető gyermek javára születésének évében az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű támogatást biztosít. A babakötvény nevű állami támogatás a fiatal felnőttek életkezdésének megkönnyítését szolgálja. Talán sokan úgy gondolják, hogy a babakötvény egy negyvenezer forintos egyszeri állami támogatásból áll, pedig az állami támogatás ennél sokkal több is lehet (főként, ha a szülők is hozzátesznek befizetéseikkel).

Mennyi az az annyi?

 

A babakötvény nevű állami életkezdési támogatás összege a 2006-ban érvényben lévő szabályok alapján gyermekenként a következőkből áll össze: 1) az alap támogatás (csak a születést követően, egyszeri alkalommal jár) 40.000 Ft. A 2007-ben, illetve az azt követően született gyermekek után járó alap támogatás összegét az éves költségvetési törvények határozzák majd meg. 2) gyermekvédelmi kedvezmény alacsonyabb családi jövedelem vagy átmeneti vagy tartós nevelésben lévő gyermek esetén a gyermek 7 és 14 éves korában egyszeri 42.000 Ft, vagyis összesen 84.000 Ft, az alap támogatással együtt 124.000 Ft. A 2007-ben, illetve azt követően született gyermekek után járó gyermekvédelmi kedvezmény összegét az éves költségvetési törvények határozzák majd meg.
 

3) amennyiben a szülő Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatót választ, a Start-számlára történt saját befizetések után minden évben a befizetett összeg 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft, befizetések utáni állami támogatást kap. (Ha nem választ pénzügyi szolgáltatót, nem fizethet be a babakötvény állami támogatása mellé, így befizetések utáni állami támogatást sem kaphat.) Két esetben a befizetések utáni állami támogatás a fentinél nagyobb:

A gyermekvédelmi kedvezményben alacsonyabb jövedelem miatt részesülő gyermekeknél a befizetések utáni állami támogatás a Start-számlára történt saját befizetések után minden évben a befizetett összeg 20%-a, de legfeljebb évi 12.000 Ft. 

 
Ezek tehát az állami támogatás elemei. Ezen felül a gyermeké az összes, Start-számlára történt szülői és/vagy egyéb támogatói (pl. önkormányzati) befizetés, valamint a számlán jóváírt hozam (mely főleg szülői befizetések esetén igen jelentős lehet!). Mivel a befizetések után állami támogatás jár, a szülői vagy egyéb magánszemély támogatói befizetések után semmilyen adókedvezmény nem vehető igénybe (ezáltal a támogatás jövedelemfüggetlen és csak a befizetett összegtől, illetve a család anyagi helyzetétől függ – a nehezebb anyagi helyzetben lévők gyermekei többet kapnak). A Start-számlát a pénzügyi szolgáltató a jogszabályban meghatározott mértékig terjedő díjért vezetheti. Ez jelenleg a Start-számla éves átlagos állományának legfeljebb 1%-a évente, mely csak a gyermek 18. születésnapjáig érvényes, annak betöltését követően a korlátozás megszűnik, így a díj akár nőhet is.

 

Jogosultság

Babakötvényre jogosult minden 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű gyermek, de az állami támogatás csak a gyermek 18. életévének betöltése után használható fel. Addig a Magyar Államkincstár állampapírba fekteti a babakötvényt, vagy a gyermek szülei kiválaszthatják azt a bankot, takarékszövetkezetet, vagy befektetési szolgáltatót, vagyis - pénzügyi szolgáltatót, ahol a kincstár helyett kamatoztathatják a babakötvényt, sőt, ekkor be is fizethetnek a támogatás mellé, mely szintén kamatozik.

Felhasználhatóság

 

Ha Ön a gyermek születésekor a kincstárnál hagyta a pénzét, de később mégis szeretné pénzügyi szolgáltatóhoz (tehát bankba, takarékszövetkezethez vagy befektetési szolgáltatóhoz) vinni, erre bármikor megvan a lehetősége. Szintén bármikor lehetséges a Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltató váltás is. A babakötvény állami támogatása a gyermek 18 éves koráig nem vehető fel, utána pedig meghatározott célokra (azon belül szabadon) elkölthető. Ez vonatkozik a szülők vagy más támogatók által befizetett összegekre is.

 

Miért hasznos?

  • hozama (kamata) mentes a kamatadótól,
  • adómentes, azaz a Start-számlára fizetett állami támogatások (kezdőösszeg, 7 és 14 éves korban járó további támogatás, saját befizetések után járó állami támogatás és az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek éves támogatása), valamint a számlán levő összeg hozama mentes minden adótól, illetéktől és járuléktól,

  • Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltató választása esetén emellett további szolgáltatásokat, pénzügyi ajánlatokat kaphat és lehetővé válik az állami támogatáson felül támogatnia gyermekét, mely szintén kamatozik.

Forrás és további információ: babakotveny.info

 

Összeállította: Kincses Fanni

 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2022 - Minden jog fenntartva

MasterPass