Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Betegségek \
+   Cukorbetegség \
+  Cukor és vér: 6-700 ezer felismert cukorbeteg él hazánkban

Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Cukor és vér: 6-700 ezer felismert cukorbeteg él hazánkban

2010.11.06.
Címkék: cukorbetegség   diabétesz   vércukor  

Az ezredfordulón mintegy 171 millió ember, a Föld össznépességének csaknem 3 százaléka cukorbeteg, és 2007-re ez a szám már 246 millióra növekedett.

Magyarországon közel 600-700 ezer felismert cukorbetegről tudunk, közülük mintegy 100 ezer érintett él Budapesten. A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete többek között őket is várta november 4-én a XII. kerületi Művelődési Központba a diabétesz világnapi rendezvényére.

Az ezredfordulón mintegy 171 millió ember, a Föld össznépességének csaknem 3 százaléka cukorbeteg, és 2007-re ez a szám már 246 millióra növekedett. Így jelenleg a Föld népességének 6 százaléka érintett a betegségben, hazánkban a szakemberek mintegy 10 százalékra becsülik ezt az arányt. 2007-ben Európában a 20-79 évesek halálozásának közel 12 százaléka vezethető vissza a diabéteszre, Magyarországon pedig több mint 5000 férfi és közel 5000 nő halálának kiváltó oka lehet a diabétesz és szövődményei csak az idei évben. (Ez az összes magyarországi férfi halálozás közel 9 százalékát jelenti.)

A Nemzetközi Diabétesz Világnapra minden év november 14-én, az inzulin felfedezőjének - Frederick Banting (1891-1941) - születésnapján kerül sor. Az eseményt először 1991-ben tartották meg, és az idei évig Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség (IDF) rendezte.

Tavaly decemberben azonban az ENSZ közgyűlése hivatalos határozatot hozott arról, hogy a cukorbetegség egy krónikus, legyengítő, költséges betegség, és egyben az ENSZ hivatalos Világnapjai közé sorolta Nemzetközi Diabétesz Világnapot. Az esemény népszerűsége évről évre nő, az idei évben már több mint 195 országban szerveznek rendezvényeket, amiben mintegy 350 millió ember vesz majd részt.

Így tehát ez évben először az ENSZ hivatalos világnapi rendezvényeként kerül sor a fővárosi eseményére, ahol Prof Dr. Winkler Gábor a diabétesz népegészségügyi jelentőségéről, Prof. Dr. Halmos Tamás pedig a kapcsolódó szív- és érrendszeri szövődményekről fog tájékoztató előadást tartani. Ezt követően Gyurcsánné Kondrát Ilona dietetikus fog az értrend és a mozgásról összefüggéseiről beszélni.

A diebétesz gondozás igen összetett, egyre nagyobb energiát igénylő feladat, különösen az elhízott cukorbetegeknél. Minden esetben be kell tartani az egyénre szabott diétát, napirendbe kell iktatni a rendszeres mozgást (és/vagy a fizikai aktivitást), mivel ez utóbbi az állandó optimális testsúlyt egyik összetevője.

Az orvosi előírások követésének arra is ki kell terjednie, hogy a tablettás (orális) kezelés elégtelensége esetén - minden ezzel kapcsolatos idegenkedés ellenére - el kell kezdeni az inzulinterápiát. Fontos tudni, hogy ilyen esetben, hosszú távon csak a kellő időben megkezdett inzulinkezeléssel előzhető meg vagy késleltethető a lehetséges súlyos szövődmények kialakulása.

Természetesen ilyenkor a vércukorszint megfelelő kézben tartásáról van szó - az áltagosan magas vagy a kiugró értékeket mutató vércukorszint nagyon felgyorsítja a súlyos szövődmények kialakulását -, aminek az inzulinterápia ilyenkor már az egyetlen igazán eredményes eszköze. Ez utóbbi miatt fontos az is, hogy az érintett rendszeresen, naponta többször is mérje a vércukorszintjét, illetve rendszeresen eljusson a szövődmények kialakulását figyelő vizsgálatokra.

A szövődmények elkerülése érdekében kulcsfontosságú a megfelelő ismeretek elsajátítása is, hiszen az érintett a nap mind a 24 órájában cukorbeteg, és az orvos nem állhat folyamatosan mellette. Bár ez az egyik legtöbbet emlegetett kór, mégis több területen maguk az érintettek is oly nagymértékben tájékozatlanok, hogy az ismeretek hiánya akár állapotuk romlását is eredményezheti.

Kevesen tudják például pontosan, hogy a szövődmények kialakulásának kockázata miként kapcsolódik a vércukorszint ingadozásához, és a betegek alig fele van tisztában azzal az alapvető ténnyel, hogy például az inzulinadagolások között a vércukor szintje ingadozhat.

Forrás: ma.hu >>

 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Myrobalan Lympid nyirokrendszer- és vértisztító gyógynövény-komplex (60 db)Myrobalan Lympid nyirokrendszer- és vértisztító gyógynövény-komplex (60 db) (Myrobalan)
A Lympid gyógynövény-komplex 13 gyógynövényének köszönhetően célzottan hat a nyirokrendszer- és a vér megtisztítására. Támogatja a méreganyagok kijutását a szervezetedből, hatására csökken az ödéma, a végtagok duzzanata és javulhat a nyirokkeringés.
+- AKCIÓ!!! 2024. március 31-ig 10.890 Ft helyett csak 9.800 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák

Cukorbetegség

Kapcsolódó rovatok

Cukorbetegség Táplálkozás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass