Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Bébi \
+  Bölcsőhalál

» Miről is van szó?
» Kockázati tényezők
» Technika vívmánya
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

Bölcsőhalál

2007.10.16.
Címkék: baba   baba-mama  

Rejtély övezi, melyről már régóta szeretné lerántani a leplet az orvostudomány. De még a mai napig sem sikerült semmi kézzelfogható bizonyítékot találni. Reméljük az igazság nem sokat várat magára.

 

Nincs annál rosszabb, mint reggel arra ébredni, hogy szeretett gyermekünk holtan fekszik a kiságyában. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy ennél borzalmasabb dolog nem történhet egy családban. Szerencsére ritkán fordul elő, hazánkban mindössze évente 29-30 esetre számíthatunk, ami elég jó statisztika ahhoz képest, hogy évente 8000 gyermek születik. Mégsem lehet elég megnyugtató, főleg azoknak az édesanyáknak, akik már egyszer találkoztak vele.

Miről is van szó?

A csecsemő légzése váratlanul és hirtelen megáll, és nem tér vissza. Ebben az esetben beszélünk bölcsőhalálról, más néven csecsemőkori hirtelen halálról (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS SIDS). A légzésleállás típusosan alvás közben következik be, rendszerint zajos, figyelmet felkeltő előzmények nélkül. A hirtelen csecsemőhalál a elhunyt kisbabáknál kizárásos alapon történik ez a diagnózis.  A SDIS esetén nem találnak semmilyen más okot mely magyarázattal, szolgálna az elhalálozásra. Leggyakoribb 3-5 hónapos korban, de ritkán akár 12 hónap után is előfordul. Ám az esetek döntő többsége 6 hónapos kor előtt következik be. Mint számos egyéb betegség esetében, itt is a fiúk veszélyeztetettebbek. Esetükben az előfordulás aránya mintegy másfélszeres. A bölcsőhalál bármely évszakban, a nap bármely időpontjában előfordulhat, de gyakoribb a hidegebb hónapokban és az éjszakai órákban.

Kockázati tényezők

A bölcsőhalál nem válogat, lecsap egészséges és beteg babára is, ezért előre nem lehet megjósolni, hogy kivel fog megtörténni. Okait nem tudják, de vannak kockázati tényezők melyek, előfordulását növelhetik. A lent felsorolt tényezők mind hozzájárulhatnak a tragédiához.

 

Tudta? 

Egy nemrégiben végzett, bölcsőhalállal kapcsolatos amerikai tudományos vizsgálat során az átmeneti légzésmegállás és a rendellenes sekély légzés állapotait mérték a szamárköhögés elleni oltás előtt és után. Az adatokból egyértelműen kiderült, hogy az oltások után rendkívüli módon megnőtt azoknak a pillanatoknak a száma, amikor a légzés majdnem vagy teljesen leállt.

 

Kutatások kimutatták a SIDS és a terhesség alatti dohányzás összefüggését.várandósság alatt egyáltalán nem szabad dohányozni, sőt dohányos közelében sem érdemes lenni, ugyanis a passzív dohányzás ugyanolyan káros a magzatra. A nikotin csökkenti a méhlepény keringését és ez magzati oxigénhiányhoz vezet, aminek fejletlen magzat/újszülött lesz a következménye. A benne lévő kátrányoknak és égéstermékeknek szintén károsító hatásuk van. A passzív dohányzás, vagyis a csecsemő környezetében elszívott cigaretták füstje is bizonyított módon emelik a bölcsőhalál előfordulásának kockázatát.
 

Szintén kapcsolatba hozták az alvási testhelyzeteket a bölcsőhalállal, mivel a kisbabák túlnyomó többségét hason fekvő helyzetben találtak holtan. Ezért kifejezetten azt javasolják, hogy a csöppségeket lehetőleg a hátukon vagy az oldalukon altassák.

A baba ágya ne legyen süppedős, egyenetlen és ne legyenek körülötte párnák, paplan vagy szőrös játékok, melyek fulladást idézhetnek elő. Lehetőleg természetes alapanyagú, légáteresztő, kemény és az ágyhoz méretben megfelelő matracot vásároljunk. Kockázati tényező lehet a túlöltöztetésből fakadó túlmelegedés, ezért mindig az időszaknak megfelelő vastagságú hálózsákot vásároljunk.

Technika vívmánya

Mint tudjuk a csecsemőkorban gyakoriak a légzészavarok, az is előfordulhat, hogy a baba mélyen alszik  amely akár bölcsőhalálhoz is vezethetnek. Ennek a megelőzésére fejlesztette ki a technika a légzésfigyelőt.  Melynek segítségével akár életet is tudunk menteni, ugyanis a figyelő jelzi - általában sípoló hanggal - ha a baba egy adott időn túl nem vett levegőt.  De a figyelmeztetetés nem elég, hisz abban az esetben, ha valaki nem tudja, hogy mit kell csinálni sajnos így is tragédia történhet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy csak maga a légzésfigyelő nem menti meg a baba életét. Ma már egyre több helyen tartanak újraélesztési tanfolyamokat, mellyel felkészítik a szülőket az esetleges feladatokra.

 

Egy amerikai tanulmány szerint a bölcsőhalál kockázata 90 százalékkal csökkenthető, ha cuclit adunk az aludni készülő csemetének. Az eredményeket olyan kutatás támasztja alá, mely során 185 hirtelen bekövetkezett halálesetet hasonlítottak össze a szakértők 312 egészséges gyermek adataival. Angol szakértők üdvözölték a kutatást, azonban leszögezték: a tanulmány igazán aprócska.

Koczka Kinga

 

 

 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass