Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Kiropraktika (Csontkovácsolás)

2009.08.04.

A kiropraktika, tágabb értelemben „kézzel történő kezelést” jelent, a manipulatív (bőr felvágása nélküli) kezelések egyik típusa, melyet az USA-ban több mint 100 éve alkalmaznak.

Ez a tudományág azon a feltételezésen alapul, hogy a gerincoszlop ízületeinek és izmainak működése jelentős hatással van az egész szervezet egészségi állapotára.

Az idegrendszerrel való komplex kapcsolatrendszeren keresztül a gerincoszlop problémái nem csak lokális nyaki, illetve háti, hanem a fejben, karban, lábban jelentkező „kisugárzó” fájdalmakat is okozhatnak.

A kiropraktorok ( csontkovácsok ) ezeket a problémákat meghatározott csigolyákban bekövetkezett elváltozásokra, mint kiropraktikus szubluxációkra vezetik vissza. ( Megjegyzés: a hagyományos orvosok a szubluxáció kifejezést más értelemben használják: olyan csontra utal, mely majdnem elmozdult a helyéről. )

A fájdalom helyett a páciensek zsibbadást, „tűszúrásokat”, szédülést és egyéb különös érzéseket tapasztalhatnak. Még ellentmondásosabb a kiropraktorok és más manuálterepauták azon állítása, hogy olyan tünetek, amelyeket általában belső szervekkel hoznak összefüggésbe, mint például hasfájás, emésztési problémák, bélgörcs, asztma gyógyulhatnak a manuálterápiák hatására. 1 2 3 4 5 Ezeket, a gerincből kilépő vegetatív (a szerveket ellátó) idegek manipulálásával magyarázzák.

A kiropraktika kezelés megkísérli helyreállítani a gerincoszlop és az egyéb ízületek normális helyzetét és funkcióját. Ez tipikusan közvetlenül az ízületeken, illetve az izmokon végzett speciális, szigorúan kontrollált, a kiropraktor által a kezeivel végrehajtott beavatkozást jelenti.

Amennyiben a kezelés sikeres, mind a lokális, mind a távolabbi területeken fennálló –kisugárzó- fájdalmak csökkennek vagy megszűnnek, feloldódnak az izomgörcsök és megszűnnek az idegrendszeri irritációk, mely jó hatással van a szervezet számos területére.

Amerikában a kiropraktorok ( kiropraktikus orvosok ) az egészségügyi rendszer kapujaként szolgálnak. Ez azt jelenti, hogy a páciens választhatja a kiropraktika kezelést, mielőtt más orvost felkeresne.

Következésképpen a kiropraktorok ki vannak képezve azokra a standard ortopédiai, neurológiai és általános vizsgálati eljárásokra, amelyekre a hagyományos szakorvosok. Ez lehetővé teszi számukra például törések, rák vagy más komoly, orvosi kezelést igénylő betegség kiszűrését. 

Mindezeken felül a kiropraktorok további értékelést végeznek a spinális ( gerinc ) és egyéb ízületek mozgását és helyzetét, az izmok funkcióit valamint a testtartást és a test egészének mozgását illetően. A szubluxációkat ( a problémák forrását ) számos tényező értékelésével határozzák meg.

Ez a megközelítés magába foglalja a gyenge pontoknak, az egyes ízületek finom mozgásának, enyhe nyomásra bekövetkező változásokból következtethető rugalmasságának, a megváltozott izomtónusnak ( például görcs ) és a csontokban, valamint az egyéb szövetekben az ujjbegyekkel kitapintható asszimetriáknak a felmérését, illetve értékelését.

A legtöbb kiropraktor azt a nézetet vallja, hogy sok betegség esetén a gyógyszerek és a sebészeti megoldások csak legutolsó alternatívaként kellene, hogy szóba jöhessenek. A kirokpraktika történetében a táplálkozási és egyéb alternatív terápiák bevonása, valamint az életmódváltás és a testmozgás ösztönzése is jelen van.

 

Sok modern kiropraktor kiegészítő képzésben részesül a fizikális rehabilitáció és speciális gyógytorna területén, mely terápiák hasznosak lehetnek nyakcsigolya-, váll-, térd sérüléseknél, valamint makacs alsó háttáji fájdalmak esetén. Mások a táplálkozás analízist, gyógynövény terápiát, illetve bizonyos állapotok esetén az akupunktúrát is a terápia szerves részeként alkalmazzák.

A kiropraktorok praxisában további terápiás lehetőségek közé tartozik a húzás, a különböző támasztékok és merevítők használata, az elektroterápiák, mint például az ultrahang, izomstimuláció és a TENS ( bőrön keresztüli elektromos ideg stimulátor ).

Amennyiben szükséges, a kezelés menetének meghatározása előtt a kiropraktor elrendelhet röntgen-, labor-, illetve bonyolultabb vizsgálatokat, mint például CT, MRI is.

Az ízületek helyretétele, mint az alsó deréktáji fájdalmak terápiás lehetősége, elismert a kiropraktika szakterületén kívül is.7 8 9 Az orvosokat gyakran bátorítják arra, hogy „a gerinc kezelését bizonyítottan eredményes terápiás lehetőségként ajánlják fel”, elismerve, hogy „sok esetben ennek a legpraktikusabb módja a kiropraktorhoz való irányítás”.10

A kiropraktorok a gyakorlatban azonban a betegségek ennél szélesebb körét kezelik, beleértve a bokaficamot, vállsérüléseket, fejfájások számos fajtáját, a test bármely részén levő ízületi fájdalmat, valamint általános segítséget adnak a reumás ízületi gyulladástól a magas vérnyomásig számos különböző betegség esetén. Ezeken a területeken a kiropraktika hatásosságának bizonyítására még széleskörű vizsgálatok folynak.  

Forrás:

Haldeman S. Principles and Practice of Chiropractic. Norwalk, Connecticut: Appleton & Lange,


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó rovatok

Alternatív módszerek

www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass