Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Fogyasztóvédelem \
+   Élelmiszerek káros összetevői \
+  Szilveszteri „mérgünk”: a virsli

» Külcsín és belbecs
» Mit rejt a (mű)bél?
» Hogy virslinek tűnjön…
» Melyiket válasszam?
» Virslit házilag?
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:
Cikk:

Szilveszteri „mérgünk”: a virsli

2016.12.30.
Címkék: fogyasztóvédelem   ünnep   vásárlási tanácsok  

A virsli nem véletlenül volt az osztrák császár kedvenc étele. Az echte bécsi virslit annak idején pépesített marha- és disznóhúsból, fűszer, valamint némi víz hozzáadásával készítették. A masszát kézzel juhbélbe töltve, rövid füstölés és főzés után már tálalták is a császári lakomát. Mára azonban ez a receptúra „kissé” megváltozott.

Külcsín és belbecs

Tudta?
Maximum 70%-os víz-, legfeljebb 23%-os zsír-, és legalább 11%-os fehérjetartalom – kémiai összetételt tekintve ezt várja el a virslitől a Magyar Élelmiszerkönyv. Ezek után nem csoda, hogy a legtöbb termék köszönőviszonyban sincs az eredetivel. Ha nem a legsilányabb, jórészt vízből és adalékanyagokból készített virslit szeretnénk megvenni, mindenképpen ellenőrizzük, hogy az összetevők milyen sorrendben szerepelnek a csomagoláson! (A sorban első helyen az az alapanyag szerepel, amiből a legtöbbet tartalmaz az adott termék.)

A legtöbb ipari készítmény már megjelenését tekintve is igen távol áll „ősétől”, a boltokban ugyanis alig lehet olyan terméket találni, amelyet juhbélbe töltöttek. Helyette általában „emészthető belet” vagy – rosszabb esetben – műbelet használnak a gyártók. Az előbbi a marhabőr kollagénjéből készül, és a juhbeles virsli „roppanósságát” hivatott imitálni, utóbbival pedig rendszerint a legsilányabb húspépnek próbálnak elfogadható küllemet kölcsönözni a készítők. Ezek a termékek általában már a műbél lefejtésekor darabokra omlanak, sőt van, amelyik annyira puha, hogy megrágni sem kell.

Mit rejt a (mű)bél?

Eredeti recept szerint a frankfurti virsli kizárólag első osztályú marhahúsból, a bécsi pedig minőségi marha- és sertéshúsból készül; a modern virslik nagy része azonban sosem „látott” marhahúst (némelyik még disznót sem). Helyettük jórészt szója, más élelmiszerekben hasznosíthatatlan baromfinyesedék, baromfibőr, sertésbőrke és nagy mennyiségű víz (jég) kerül a (mű)bélbe. Fontos megjegyeznünk, hogy a szója jelentősen rontja a készítmény minőségét, ezért minél több van belőle a virsliben, általában annál olcsóbb az adott termék.

A "csodatévő" pácsó
A nitrites pácsó (E249, E250) a legtöbb húsipari terméknek, így a virsliknek is igen gyakori összetevője. Szép színt ad a húsoknak, és felerősíti a pác aromáját, emellett segít, hogy minél több vízből, zsírból (és minél kevesebb húsból) lehessen a termékeket előállítani. Vizsgálatok alapján fogyasztása számos egészségügyi kockázatot rejthet (pl. gátolja a vas felszívódását; degeneratív elváltozásokat idézhet elő a belső szervekben).  A legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy a nitritekből emésztés illetve sütés során erősen rákkeltő nitrózaminok keletkezhetnek.

Hogy virslinek tűnjön…

Az összetevőket látva nyilvánvaló, hogy a legtöbb virsli adalékok híján ehetetlen volna. Ezért amit a termékből kihagynak (pl. jó minőségű hús, természetes füst), azt mesterséges anyagok segítségével igyekeznek „visszapótolni” a gyártók. A megfelelő ízt nátrium glutamát és egyéb ízfokozók, a kellemes, rózsaszínű árnyalatot és a tartósságot nitrites pácsó, a kívánt állagot stabilizátorok, a füstös ízt pedig általában füstaroma hozzáadásával érik el. Egyes termékekbe polifoszfátok is kerülnek, amelyek amellett, hogy megakadályozzák a ráncosodást, roppanósabbá is teszik a virslit.

Melyiket válasszam?

Mindezek után nincs könnyű dolga annak, aki szilveszterkor virslivásárlásra adja a fejét. Persze akad a boltokban néhány jó minőségű, valódi húsból készült, igazán ízletes termék, mesterséges adalékanyagokat és tartósítószert azonban még a prémium kategóriás készítmények is tartalmaznak.

Ha lehetőségeinkhez képest a legjobb minőségű virslit szeretnénk beszerezni, igyekezzünk minél magasabb hústartalmú, szójától mentes, juhbélbe töltött terméket választani. Amennyiben füstölt virslit vennénk, alaposan nézzük át a címkén szereplő összetevőket, és csak akkor vigyük haza a terméket, ha füstaroma helyett természetes füsttel készült! Mindezek mellett törekedjünk arra, hogy minél kevesebb fajta tartósítószert, ízfokozót, stabilizátort, aromát tartalmazzon a készítmény.

Annak, aki valóban kifogástalan virslit szeretne vásárolni, a bio mangalica virslit javasoljuk. Bár ez a termék nem olcsó (kilója gyártótól és üzlettől függően 2.000-10.000 forintba kerül), mesterséges adalékoktól garantáltan mentes, és általában hústartalma is magasabb, mint a hagyományos virsliké.

Virslit házilag?

Ha még a bio virsliben sem bízunk, vagy túlságosan drágának találjuk, akár házilag, saját ízlésünk szerint is megpróbálhatjuk elkészíteni a terméket - ez a feladat viszont egyáltalán nem könnyű. Juhbelet fogyasztói mennyiségben igen körülményes beszerezni, ráadásul a virsli töltéséhez szükséges vékony cső sok hurkatöltőnek nem tartozéka. Mindezek mellett a házi füstölés is gondot okozhat. A virsli elkészítéséhez tehát csak a legelszántabbak fogjanak hozzá!

Virsli készítés

Ha sikerült beszerezni a szükséges alapanyagokat és eszközöket, Zilahy Ágnes 1892-es receptje alapján készíthetjük el ezt a hagyományos szilveszteri ételt.

„Egy kiló marha felsárpecsenyét tegyünk deszkára és fakalapácscsal zuzzuk egészen széjjel. Az összetörés közben a hus közül kiválik minden eres rész; csupán a szép tiszta törthust kell felhasználni és ehhez a hushoz vagdaljunk meg, jó apróra negyed kiló fehér sósszalonnát. Ezt a szalonnát a hussal gyurjuk nagyon jól össze és tegyünk bele egy kávéskanálnyi tört borsot. Két czikk foghagymát zuzzunk széjjel, tegyük fél pohár vizbe, azután ezt a vizet szitán szűrjük átal a szalonnás husba. A hust illőleg (jól) megsózva, gyurjuk össze a vizzel. A használható belek tisztitásával foglalkozó hentestől vegyünk pár méter hosszu tiszta, (virslinek való) juhbelet. A belet huzzuk fel a kolbász-töltő bádog-szerszám vékonyabbik csövére és ugy töltsük meg a virslinek való hussal. Miután egy araszos hosszuságu hurt telenyomtunk hussal, a belet csavarjuk meg párszor és igy folytassuk a töltést mindaddig, a mig az utolsó arasznyi bélt is megcsavarván, tele töltöttük. Ha a hust mind feltöltöttük, kössük be a virsli végét czérnával, hogy a leve ki ne fusson. Tegyük a virsliket kéménybe egy félóráig füstre. Mikor a füstről leszedtük azonnal meg lehet főzni. Reszelt tormával kell asztalra adni.” (betűhív idézet)

Forrás: Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv, "Magyar Nők Lapjá"-nak kiadóhivatala, Budapest, 1892.

Őri-Solymos Kata


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák


www.vitaminsziget.com © 2007-2020 - Minden jog fenntartva

MasterPass