Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Sima csoda: a krémleves

2009.07.22.
Címkék: recept  

A magyar konyha egyik elmaradhatatlan étele a leves. Szeretjük, mert azon túl, hogy változatosan készíthető, zöldség- vagy gyümölcstartalmánál fogva rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, íze és illata étvágygerjesztő, nem utolsó sorban pedig kiváló folyadékforrás. Előételként fogyasztva a jóllakottság érzetét kelti, így utána már kevesebb ételt eszünk meg a második fogásból. De egy tartalmasabb leves akár főételnek is remek.

Tudta?

A leves akár karcsúsíthat is, ugyanis az éhségérzet csillapításával csökkenti a kalória-bevitelt. Nemzetközi vizsgálatok megállapításai szerint a rendszeres levesfogyasztók kevesebb zsírt és kalóriát visznek be a szervezetükbe, ezért általában testtömeg-indexük alacsonyabb, mint a levest csak alkalmanként fogyasztóké.

Mi fán terem a krémleves?

Krémlevest könnyen és gyorsan kreálhatunk: a hozzávalók beszerzése után csak egy rövid párolás – turmixolás – ízesítés, és kész is van az előétel vagy a könnyű vacsora. A turmixolás által más íz-összetételű és állagú levest kapunk mezei rokonához képest, az ízes-krémes végeredmény pedig garantáltan izgalmas. A jól elkészített krémleves ráadásul igazi gyomorkímélő fogás, hiszen pürés volta miatt könnyen emészthető, ugyanakkor tápláló is. Pépes tulajdonságának köszönhetően akár sűrítés nélkül is megállja a helyét, így kihagyható belőle az olajos-lisztes rántás.

Miből készítsük?

Szinte bármely zöldségből vagy gyümölcsből alkothatunk krémlevest; akár többféle alapanyagot is variálhatunk ízlésünk szerint. Az épp aktuális idényzöldségek szinte kínálják magukat, de mirelit hozzávalókból is gyorsan elkészülhet az ínycsiklandó fogás. A krumpli, répa és a petrezselyemgyökér keveréke például a telet idézi, a fahéjas-szegfűszeges alma igazi karácsonyi vacsora, a zsenge karalábéból pedig jó ízű nyári krémleves készíthetünk. Ehetjük forrón vagy hidegen, előételként vagy könnyű főfogásként, turbózhatjuk tejjel, tejföllel, joghurttal, fűszerezhetjük ízlés szerint. A lehetőségeknek csak fantáziánk szab határt.

A sűrítésről

Párolás és turmixolás után már csak egy kevés fűszer, és el is készült levesünk. Pürés állaga miatt nem igényel feltétlenül lisztes sűrítést, elég egy kevés tejfölt belekeverni és krémesebb lesz. A tejtermék (tejföl, vagy ízlés szerint kefir, író, joghurt) ráadásul pikáns aromát is kölcsönöz a krémlevesnek.

Ha valaki mégis kiadósabban szereti, készítheti egyszerű habarással – tejföllel vagy tejjel elkevert liszttel –, elkerülve a rántáshoz elengedhetetlen zsiradékot. Egészségesebb és karakteresebb ízű lesz a végeredmény, ha a finomlisztnél jóval több ásványi anyagot, rostot és vitamint tartalmazó teljes kiőrlésű lisztet választja.

Levesbetétek

Főételnek szánt zöldség-krémlevesünket különféle finomságokkal tartalmasabbá, laktatóbbá tehetjük. A készen kapható levesgyöngyök helyett egészségesebb – és nem utolsó sorban nagyon finom – a házilag készített fűszeres pirítós. A teljes kiőrlésű kenyérszeleteket kockázzuk fel, szórjuk meg préselt fokhagymával és tetszés szerinti szárított fűszerekkel, majd spricceljük meg egy kevés olajjal. Rázzuk össze, majd serpenyőben vagy sütőben pirítsuk meg. Tálaláskor pottyantsunk pár kockát a leves tetejére, a gasztronómiai élményt fokozandó még akár reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Hagymagombóccal szervírozva még a legegyszerűbb krémlevesből is pikáns fogás válhat. Fél kilónyi teljes kiőrlésű kenyér belét tépjük apró darabokra, majd két fej kockára vágott vöröshagymát kevés vajon fonnyasszunk meg. Keverjük össze a kenyeret és a hagymát, fűszerezzük kevés sóval és borssal, üssünk hozzá három egész tojást, majd jól gyúrjuk össze. A masszából formázzunk kis gombócokat, és főzzük meg forrásban lévő sós vízben.

Receptek

Fokhagymás sárgarépakrémleves

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 3-4 gerezd fokhagyma, kevés vaj, tej, tejföl, só, nádcukor

Elkészítés: A répát hámozzuk, mossuk, felkarikázzuk, majd rövid ideig forró vajon pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átforgatjuk, és kevés sóval és nádcukorral ízesített vízben megpároljuk. A kész levest összeturmixoljuk, kevés tejföllel sűrítjük, majd ízlés szerinti mennyiségű tejjel felöntjük.

Sajtos kukoricakrémleves

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, kevés vaj, 25 dkg morzsolt csemegekukorica (amikor nincs szezonja, válasszunk gyorsfagyasztottat), 1 dl tejföl, reszelt füstölt sajt, só, őrölt fehérbors, kevés majoranna, víz

Elkészítés: Az apróra kockázott vöröshagymát kevés vajon megfonnyasztjuk, hozzáöntjük a kukoricát és jól átforgatjuk. Sóval, borssal és majorannával ízesítjük, kevés vízzel felöntjük, majd megpároljuk. Ha elkészült, hozzáadjuk a tejfölt és összeturmixoljuk. Reszelt füstölt sajttal és pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.

Hagymás burgonyakrémleves

Hozzávalók: 1 szál póréhagyma vagy egy csomag újhagyma, kevés vaj, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 darab nagyobbacska burgonya, 1-2 dl tejföl, só, őrölt fehérbors, petrezselyem

Elkészítés: A karikára vágott hagymát kevés vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a tisztított és aprított krumplit, a zúzott fokhagymát, és megpároljuk. A tejfölt hozzáadva leturmixoljuk, majd ízlés szerint hígítjuk kevés vízzel vagy tejjel. Sózzuk, borsozzuk, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Koranyári ízbomba: eperkrémleves

Hozzávalók: 50 dkg eper, 1,5 dl tejszín, 6 dl tej, 1-2 evőkanál méz

Elkészítés: A megtisztított epret a mézzel összeturmixoljuk, majd a tejjel felöntjük. A tejszínt felhabosítjuk, és tálalás előtt óvatosan a levesbe keverjük.

Veróczky-Őri Magdolna


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass