Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Sajtkultúra

2009.01.20.
Címkék: recept   saláta  

Az ezerarcú sajt étrendünkben. Sajtos receptek mindenkinek!

Lehet érlelt, friss vagy ömlesztett, lehet kislyukú vagy nagylyukú, lehet kemény, félkemény vagy lágy, lehet akár büdös is, lehet füstölt, fűszerezett, boríthatja nemespenész vagy lehet belsőpenészes, készülhet tehén-, kecske-, juh- vagy akár bivalytejből.

A sajt történetéről, beltartalmi értékéről, fajtáiról bővebben >> Noha számtalan típusa létezik, ha sajtról van szó, sokan mégis elsőként a trappistára gondolnak. Esetleg felbukkan még némi ömlesztett sajt vagy egy kevés ementáli a hűtőben, de ennél messzebb nem sokan kalandoznak a sajtok színes világában. Amennyire nem visszük túlzásba a különféle sajtfajták felfedezését, annyira háttérbe szorul a konyhában is. Leggyakrabban valószínűleg csak a reggeli szendvicsben eszünk sajtot, esetleg előfordul még pogácsára szórva, pizzára sütve, vagy épp sajtos-tejfölös tészta formájában fogyasztjuk. Ezzel ki is merült az átlagos sajtos ételek tárháza.

Ne ragadjunk le a trappistánál ! Dobjuk fel étrendünket sajtkülönlegességekkel, próbáljunk ki új, ízletes sajtos recepteket!

Alkossunk sajttálat!

Különleges vendégváró fogás a különféle sajtokból és zöldségekből összeállított ínycsiklandó sajttál. Szerezzünk be néhány izgalmas sajtot (camembert, brie, cheddar, parmezán, edami, feta, gouda stb.), ízlés szerinti zöldségeket, majd vágjuk őket csíkokra, és helyezzük el egy nagy tányéron vagy tálcán. Kis tálka fűszerezett tejföllel szervírozva igazán pikáns menüt varázsolhatunk az asztalra. Tehetünk mellé még gyümölcsöket is, például almakarikákat, szőlőt vagy körtecsíkokat, de nagyon jól passzol a sajtokhoz a dió, vagy éppen az olívabogyó is. Kínálhatunk hozzá pirított kenyérkockákat vagy olasz kenyérpálcikát (grissinit) is.

Tudta?

Az ókori Rómában mesteri szinten űzték a sajtgyártást, óriási volt a sajtválaszték. Az ókori rómaiak reggelire általában gyümölcsöt és sajtot ettek, hozzá bort ittak, a gazdagabbak pedig a napi főétkezést is sajttal zárták.

Szórjuk a levesbe!

A különféle zöldségleveseket, krémleveseket, ragukat feldobhatjuk egy kevés reszelt sajttal.

Póréhagymaleves parmezánnal

Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, őrölt bors, só, kevés vaj, reszelt parmezán

Elkészítés: A póréhagymát felkarikázzuk, majd kevés vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd kevés vizet hozzáadva megpároljuk. Ha a hagyma megpuhult, felöntjük kb. 2 liternyi vízzel, majd a lisztből és tejfölből készült habarással besűrítjük. A pikáns ízhatás kedvéért reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Süssük meg zöldségekkel!

Válasszunk kedvünkre való zöldségeket, például brokkolit, karfiolt, cukkínit, gombát, kelbimbót, padlizsánt, tisztítsuk meg, daraboljuk fel, és szórjuk a vékonyan kiolajozott tepsibe. Hintsük meg kevés sóval, őrölt borssal és szerecsendióval, majd szórjunk rá reszelt sajtot. Öntsünk alá egy kevéske vizet, fedjük be alufóliával, majd 180 fokos sütőben süssük kb. 25-30 percig. Zsírszegény mozzarellával alacsony energiatartalmú, ementálival édeskés, füstölt sajttal pikáns fogás lesz a végeredmény.

Tegyük salátába!

A saláta sajtdarabkákkal dúsítva remek főfogás lehet. Csak összekeverjük a zöldségeket a sajttal, fűszerezzük, olívaolajjal, kefirrel vagy tejföllel meglocsoljuk, behűtjük, és már ehetjük is.

Olasz sajtos paradicsomsaláta

Hozzávalók: 4-5 darab paradicsom (télen érdemes biot választani), 15 dkg mozzarella, kevés olívaolaj, néhány szem olívabogyó, só, őrölt bors, oregano, bazsalikom, egy gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés: A sajtot és a paradicsomot felkockázzuk, az olívabogyót karikázzuk, és egy tálban összekeverjük. A zúzott fokhagymából, az olajból és a fűszerekből dresszinget készítünk, nyakon öntjük vele a sajtos-paradicsomos keveréket és behűtjük.

Sajtos téli zöldségsaláta

Hozzávalók: 3 szál sárgarépa, negyed fej káposzta, egy kisebb zellergumó, 3-4 dl tejföl, 20 dkg ízlés szerinti sajt, só, őrölt bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk és legyaluljuk, majd összekeverjük a csíkokra vágott sajtdarabokkal. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a tejfölt, és jól összekeverjük. Hogy az ízek összeérjenek, egy időre tegyük hűtőszekrénybe érlelődni.

Készítsünk belőle tésztaszószt!

A sajtból –akár magában, akár párolt zöldségekkel kombinálva – többféle szószt is kreálhatunk. Főtt tésztával tálalva finom, gyorsan elkészíthető fogás.

Gombás-füstöltsajtos szósz

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg csiperkegomba (vagy laskagomba), 1 gerezd fokhagyma, 3-4 dl tejföl, kevés tej, só, őrölt bors, 15 dkg reszelt füstölt mozzarella

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk majd kevés olajon megfonnyasztjuk. Rászórjuk a tisztított, parányira aprított gombát, a zúzott fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, majd 10-15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a kevés tejjel hígított tejfölt, összeforraljuk, majd beleszórjuk a reszelt sajtot.

V. Magdi


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass