Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Pár szó a daganatos megbetegedésekről

2000.01.01.
Az egyensúly megbomlásának oka legtöbbször ismeretlen. A kóros sejtszaporulat hátterében azonban végül a DNS lánc mutációja áll.

A DNS (örökítő anyag) mutációt külső okok: ionizáló sugárzás, kémiai ártalom is kiválthatja (bizonyított az UV sugarak bőrrákot okozó hatása), de hozzájárulhat az immunrendszer gyengesége is, illetve a sejtek külső környezetének megbomlott egyensúlya. Bizonyos esetekben a DNS változása vírusfertőzésre vezethető vissza.

Ezeket a DNS változásokat sok életmódi tényező is befolyásolja, ilyenek például a dohányzás, a táplálkozási szokások, az ionizációs és UV sugárzások. A dohányzás elhagyása például egyértelműen csökkenti a rosszindulatú daganatok (pl.: húgyhólyagrák, tüdőrák) kialakulásának valószínűségét.

Egyszerűbb szűrővizsgálati módszerek:

Vannak bizonyos tumormarkerek (a még nem elkötelezett, differenciálódó sejtek által termelt anyagok), melyeket a vérből vizsgálnak. Ezek már a daganat meglétét bizonyíthatják, ugyanakkor önálló szűrővizsgálatnak nem minősíthetők, mivel ezek kis mennyiségben normális esetben is termelődhetnek. Használatukkor egy negatív lelet birtokában sem lehet egyértelműen a betegséget kizárni.

Például:Prosztata megnagyobbodásnál, akkor is kell szövettani vizsgálat, ha a daganatos megbetegedést előjelző PSA (prosztata specifikus antigén) szintje a vérben még normális.

Daganat szűrővizsgálatnak minősül a széklet Weber vizsgálat, mely a nem látható vérzés kiszűrésére szolgál a székletből, valamint a mammográfia (nőknek-férfiaknak egyaránt, az emlődaganat kiszűrésére) a rendszeres méhnyakrák-szűrés, bőrgyógyászati vizsgálat.

A legfontosabb azonban a rendszeres önvizsgálat. Érdemes már gyermekeinknek is megtanítani, hogy figyeljenek oda testükre, testi reakcióikra. Persze ez nem azt jelenti, hogy folyamatos félelemben kell élni, de korai jelekből számos, nem csak tumoros betegség is idejében felismerhető.

Testünket mi ismerjük legjobban, és sajnos az orvos nem is kérdez rá olyan tünetekre, amiket mi fontosnak tarthatunk. Pont ezért kell megtanulni, hogy ezeket az apró jeleket észrevegyük és ne tartsuk magunkban.

A daganatok környezetükre gyakorolt hatása:

A daganatsejt növekedése megnehezíti, idővel lehetetlenné teheti környezetének normális működését, pl. a csontvelőben a vérképzés kiszorításával vérszegénységet okoz, a csigolyában a csontszövet helyének elfoglalásával patológiás törés kialakulásához vezethet, vagy pl. a gerincvelőt és az onnan kiinduló idegeket nyomva erős fájdalom kialakulásához vezethet, vérezhet, bélelzáródást okozhat.

A legtöbb esetben azonban a halál oka a szervezet legyengülése. A tumorsejtek ugyanis olyan anyagokat termelnek, melyek gátolják az izomszövet és más normális testi sejtek számára a tápanyagok felvételét. Így a beteg sejtjei „kiéheznek”, funkciójukat nem tudják ellátni. Ennek a folyamatnak a gátlására intenzív orvosi kutatások folynak.

Bizonyos esetekben azonban nem is a daganat okozta működészavar, hanem az általa kiváltott fájdalom miatt alkalmazott kábító fájdalomcsillapítók vezetnek a beteg halálához.

Kezelés:

Bizonyos esetekben a műtét jelenti a betegség megoldását, azonban ez az okot sohasem szünteti meg. Ha valaki az alternatív gyógymódok híve és az orvosi megoldásokat elutasítja, bizonyos esetekben akkor is számításba kell vennie a műtétet, időnyerés céljából. Például egy fenyegető bélelzáródás esetén szükség van az azonnali beavatkozásra.

A daganatok gyógyszeres kezelése bonyolult, általában kórházi kezelést igénylő feladat, amelyet erre specializálódott orvos, az onkológus végez. Sajnos ezek az igen agresszív sejtroncsoló szerek a normál testi sejtekre is hatással vannak, és ha azok már rossz állapotban vannak, ez fokozottan igaz, így bizonyos esetekben több kárt okoznak, mint hasznot.

Daganatos betegségek esetén legfontosabb a megelőzés, mert az időben felfedezett betegség gyógyítható. Gyanút kelt egy eddig nem tapintható szövetszaporulat (terime) megjelenése, a székelési szokások megváltozása, fogyás, étvágytalanság, fáradtság, izzadás, bármely testnyílásból jelentkező vérszivárgás, eddig nem észlelt fájdalom. Ilyen esetekben azonnal forduljunk orvoshoz.

Ha rosszindulatú betegségre derül fény, akkor se veszítsük el optimizmusunkat, mert a beteg pozitív hozzáállása, élni akarása a megfelelő kezeléssel együtt, az orvos tanácsait megfogadva, egyre gyakrabban eredményezi a beteg gyógyulását. A hosszantartó terápia során őszintén közreműködő betegre és orvosra egyaránt szükség van, ezért a kezelés várható mellékhatásairól is kérjünk felvilágosítást.

Sok alternatív módszer létezik, melyek persze meg is zavarhatják a beteg döntését, de ezeket is érdemes számításba venni, mert sokszor nem kevésbé hatásosak, mint a hagyományos orvoslás módszerei.

Daganat megelőzés szempontjából és természetesen már meglévő daganatos betegség kezelésében is nagyon fontos megemlíteni az antioxidánsokat (C-vitamin, E-vitamin, stb), valamint az esszenciális aminosavak közül a lysin szerepét, melyek a szervezetet alkotó sejtek, kötőszövetek stabilitását fokozzák. Érdemes ezen készítmények bevitelét megadózisra emelni már daganat gyanú esetén is.

Természetesen az egészséges táplálkozás szintén fontos. Figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre, sok zöldség/gyümölcs fogyasztására, s arra, hogy étkezéseink során a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket helyezzük előtérbe, a hagyományosakkal szemben.

Folyadékpótlásra szénsavmentes ásványvizet vagy tisztított vizet fogyasszunk, legalább naponta 2-3l-nyi mennyiségben.

Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem, melynek szintén jótékony hatása van.

Gyalus Anna

dietetikus


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termék-kategóriák

Immunrendszer

Kapcsolódó rovatok

Daganatos betegségek





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass