Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Óvodások, iskolások \
+  Foci, az élet játéka

Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Foci, az élet játéka

2008.07.28.

Sport és könyv, nem ellentétes fogalmak, sőt a futballban és a betűvetésben sokan egyszerre is jeleskedtek. Egy kis szubjektív bevezető után- tekintettel a következő olimpiára – összegyűjtöttünk néhány érdeklődésre számottartó gyerekkönyvet e tárgyban. Szigorúan nemcsak olimpiamentes napokra.

Milyen különleges, mondhatni misztikus kapcsolat fűzi egymáshoz a gyermekirodalmat és a labdarúgást? A foci az egyik legkedveltebb gyermekjáték, a foci ugyanakkor a kezdetektől fogva harc, elég csak a magyar sportkommentátorok kifejezéseit megnéznünk (támadás, védekezés, csatár, védő, letámadás, kiharcolja a tizenegyest), s máris átélhetjük a két küzdőfél élet-halál harcát. A XIX. század második felében formálódó új sportág legelső ütközetei inkább hasonlítottak utcai verekedésre, mint strukturált sportférfiúi mérkőzésre. A szabályoknak köszönhetően aztán végül nemes, fair játékká szelídült.

Rongylabda, bőrlabda és a szobában is játszható gombfoci – világszerte egyformán meghatározó élményforrásai a II. világháborút követő időszak gyermekeinek. Puskás Öcsiék gyermekkorában, és még utána is sokáig a foci a grund, a beépítetlen telkek nélkülözhetetlen kelléke volt. Napjainkban egyre kevesebb a grund, egyre kevesebbet mozognak a gyerekek (helyette tévéznek, „gépeznek”), a foci mégis megmaradt örömforrásnak, mert egyéniség és közösség, küzdelem, bukás és katarzis vegyül benne, olyan, mint a népmese: a hős elindul a pályán, hogy legyőzze az ellenfelet és elnyerje a végső győzelmet. Szóval, a mese és a foci nincs is olyan messze egymástól.

Mindig is szerettem a focit: játszani, nézni, olvasni. Első kedvencem Eduard Baz A csodacsapat című könyve volt. Amikor a Delfin Könyvek vékonyka kötete a kezembe került már sokat hallottam az Aranycsapatról, számtalanszor lejátszottam fejben a berni VB-döntőt – persze, mindig mi nyertünk! –, Bozsik, Puskás, Grosics életéről szóló könyvek ott sorjáztak a polcomon. A csodacsapatot olvasva a legyőzhetetlen magyar válogatott mesebeli társára leltem, Csupaláb Csaba 11 gyermekéből alkotott válogatott arra is képes volt, amire a valóságos magyar csapat nem: sohasem, még a legfontosabb mérkőzésén sem kapott ki.

Fontos észrevétel: senki nem szeret kapus lenni! A kapus nem sztár, szükséges kelléke a csapatnak, nevükre ritkán emlékeznek, a gyerekek inkább Ronaldinhók, mint Didák… Pedig a kapus fanatizmusa, szent őrülete kell ahhoz, hogy megőrizze a hálót, beleálljon a félelmetes erejű lövésekbe. Mal Peet Őrző című ifjúsági regényének hőse El Gato, a Macska, kapus. Aki kapus akar lenni, erdőbe kell annak menni! Dél-Amerika a mágikus realizmus hazája, a szerző ezt a poétikai eszközt használja fel történetének elmondására; azt a misztikus létélményt meséli el, ahogyan egy cingár tizenhároméves fiúból, igazi kapus (és felnőtt) válik. Két éven keresztül nap mint nap felkerekedik, és elmegy egy esőerdei tisztásra, hogy ott leckéket vegyen a titokzatos Őrzőtől. Valóság és misztikum szövedékéből életmese íródik, csodálatos karrier ősi gyökerekből táplálkozva, tanulságul számunkra is: merjünk kapusok, őrzők lenni, mert a foci életjáték, van mit megőriznünk az ellenségtől.

A Vad Banda tizenhárom tagjának történetét Joachim Masannek tollából sok, a focit könyvben is élvezettel végigélő fiatal ismeri – Németországban. Hazánkban is egyre népszerűbb a sorozat, hiszen könnyed olvasmány, komoly, a fiatalokat is érdeklő-érintő kérdésekről. Alaptételünk – a foci, az élet játéka – jelen esetben is igaz: a történet szereplőinek saját önzőségüket, félelmeiket, kudarcaikat kell legyőzniük, hogy a CSAPAT tagjaivá válhassanak. Vili bá, a kiérdemesült labdarúgó keze alatt csapattá formálódik a gyereksereg, rájönnek arra, hogy értékesek, és csak egymást segítve érhetik el a célt, a győzelmet. Külön érdekessége a könyvfolyamnak, hogy mindegyik rész más-más szereplőt helyez a középpontba, az ő szemszögéből, az ő szavaival (E/1) meséli el a kalandokat, ezáltal személyesebbé, átélhetőbbé válik a nagy kaland.

Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnikájában Ipiapacs és a bandája igazi vad banda: útonállók, rablók. A szerző mesevilágában azonban még ezeknek az ízig-vérig gonosz embereknek is van lehetőségük a változásra. A vándorló szerelmesek megmutatják nekik, hogyan tudnák konstruktívan használni erejüket: megalakul belőlük a világverő Szegény Dzsoni SC. A szerző egy másik elbeszélésben (Foci) transzcendens vonatkozásai is lesznek a labdarúgásnak. Az elbeszélő és gyermeke közötti párbeszéd („Apu, Isten szokott focizni?”) kiemeli a játékot a földi világból, és a túlvilági dimenzió játékba hozásával a földi és az égi univerzum összeér, a magyar csapatot („balsors, akit régen tép”) megmenti a mennyei csodacsatár.

Edző nélkül nincs csapat. Csupaláb Csaba, az Őrző és Vili bá (sőt még Szegény Dzsoni is!) kiváló pedagógus: céltudatosak, kiváló szakmai ismeretekkel és szilárd értékrenddel bírnak, melyet tanítványaik számára át is tudnak adni, űzik-hajtják a csapatot, ugyanakkor a kritikus pillanatokban lehet rájuk számítani. Ők a felnőttek a gyermekkönyvekben, példamutatásuk, bölcsességük nemcsak a történet szereplőit segítik a győzelemhez, alakjuk a gyermek olvasó számára is pozitív megerősítés lehet napjaink példaképhiányos világában. Így erősíti a foci a szociális kompetenciákat, a jó Edző pedig segít megtalálni önmagunkat.

Forrás: PZ. - Napocska


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2022 - Minden jog fenntartva

MasterPass