Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Fogas kérdés

2008.04.16.
Címkék: baba  

Nincs olyan anyuka, aki ne találkozott volna a fogzás problémájával. Általában 6 hónapos korban kezdődik és egészen 3 éves korig tart. Sok orvos szerint nem okoz semmilyen tünetet, mégis nagyon sokszor nyűgös a baba és még számos egyéb tünetet produkál.

Fogzás tünetei

Még egyes babák tünetmentesen vészelik át a fogzást, a gyermekek egy része sajnos eléggé megszenved velük. Vegyük sorra, hogy milyen tünetei lehetnek a fogzásnak, hogy idejébe ki tudjuk szűrni.

1. Nyálzás

A fokozott nyálzás akár már 3 hónapos korban is elkezdődhet. Sok babánál odáig fajul, hogy éjszaka szétáztatja az ágyát, napközben a ruháját, amikor pedig már bújik ki a fogacska, a nyál kimarja a szája környékét, a pofiját.  A nyálzást csillapítani nem lehet, de ha folyton átnedvesíti a ruháját, tegyél a nyakába egy gumis aljú előkét, hogy ne kelljen folyton átöltöztetni.

2. Állandó rágás

Ha a baba mindent megrág (nem mindent a szájába vesz, ami egy természetes jelenség ebben az életkorban), folyamatosan az ínyét masszírozza, akkor biztosan lehetünk a fogzás tényében.

Érdemes neki rágókát, hűtőrágókát adni, vagy ha ez nem tetszik, akkor kiflivéggel, kenyérhéjjal, esetleg háztartási keksszel próbálkozhatunk, ezeket csak lassan tudja megrágni, viszont hosszasan erősíti rajta az ínyét, ami nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem elő is segíti a fogacska kibújását.

3. Laza széklet

A fogzás járhat lazább széklettel, de sohasem vizes hasmenéssel! Ebben az esetben betegségre kell gyanakodni. A lazább széklet a fog kibújása körüli napokban kicsípheti a popsit, ezért ilyenkor érdemes gyakrabban pelust váltani és gondosan krémezni a popsit. A komoly hasmenést és magas lázat nem szabad a fogzásra fogni, ilyen esetben mindenképpen menjünk el orvoshoz!

4. Duzzadt íny

Ez jellemző tünet lehet, de az első fogacskáknál általában még nem lehet látni. A felső metszőfogaknál már előfordulhat, hogy megduzzad az íny, a legjellemzőbb azonban a kisőrlők, nagyőrlők és szemfogak előbújásakor.

5. Kifehéredett íny

Az íny kifehéredése már a fog áttörése előtt hetekkel is jelentkezhet. Az “igazi” kifehéredés azonban, amikor jól láthatóan megjelenik a fogacska fehér széle az íny alatt, csak az áttörés előtt közvetlenül szokott megjelenni.

6. Rosszul alszik

A fájdalmasan húzódó íny megzavarhatja a kicsi alvását. Egy fog kibújása gyakran hetekig is elhúzódhat, így akár több hétig is zavarhatja a csecsemő alvását a fogzás.

Nappal és elalvás előtt érdemes megfelelően kiválasztott és adagolt homeopátiás szerekkel segíteni a babán. Különösen a szemfogak és az őrlőfogak áttörése járhat nagy fájdalommal, ekkor fájdalomcsillapítóval enyhíthetünk a tüneteken (Panadol Baby, Nurofen, Germicid kúp).

7. Nyűgös

A baba napokig nyűgös lehet napközben is a fogzás miatt. Ez teljesen természetes. Gondolj csak bele, amikor fáj a fogad, neked sincsen felhőtlenül jó kedved.

Meddig tart?

A tévhittel ellentétben a fogzás nem csak néhány napig tart, hanem 1-1 fogacska kibújása akár hetekig is eltarthat. Először csak rágni kezd a baba és beduzzad az ínye, aztán már olykor-olykor nyűgösebb is lesz, végül elkövetkezik az a pár nap, amikor valóban kibújik a fog. Ez a metszőfogaknál 3-4 napig tart, a hátsó rágófogaknál akár 1 hét is lehet, mire teljesen áttöri a méretes fog az ínyt.

Alternatív megoldások

Fogzás ellen borostyánlánc

A borostyán megkönnyíti a fogzást és csökkenti a fogzási fájdalmat, kiegyensúlyozottabbá teszi a babát. Ausztriában és Svájcban a patikában kaphatóak ezek a láncok, és Németországban is támogatják az orvosok a viselését.

A borostyán nemcsak jó fájdalomcsillapító, de ellenállóbbá is teszi a kicsiket a betegségekkel szemben, így a gyengébb immunrendszerű, gyakran megbetegedő gyerekeknek is ajánlott. Emellett számos bőrbetegség és az allergia ellen is véd a borostyán.

A speciálisan babák számára készült láncokat és karkötőket apró, tompára csiszolt szemekből fűzik, a szemek között csomók vannak, hogy ha elszakadna, ne guruljanak szét a szemek, a zár pedig speciális csavaros, így a kicsi biztosan nem tudja levenni. Akár egész nap hordható, de akár éjszakára le is vehető, így is kifejti jótékony hatását.

Ibolyagyökér lánc

Az ibolyagyökér puha fájának rágása, a benne lévő lágy alkaloidák miatt enyhíti a fájdalmat és segíti a fogak áttörését. A láncot akkor adjuk a pici nyakába, amikor az ínyét dörgöli. Itthon a Popolini márkanév alatt lehet ilyen láncot kapni.

Összeállította: Kincses Fanni

 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termék-kategóriák

AKCIÓ! Vitamin csomagok GYEREK Baba-mama

Kapcsolódó rovatok

Bébi





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass