Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Anyagcsere típusok

Fehérje típus

A fehérje típusú személyek szervezetének egyensúlyához magasabb arányban javasolt a fehérje és zsír fogyasztása. Az anyagcsere tipizálásnál leírtuk, hogy anyagcserénk típusát az idegrendszeri automatikus működéseink és a táplálék lebontás sebessége is meghatározhatja. Hogy melyik az elsődleges, az egyénenként változik, ennek pontosabb meghatározására egy sokkal részletesebb teszt kitöltésével, vagy eszközös méréssel van lehetőség.

Az alábbi leírások közül lehet, hogy nem mind jellemző a fehérje típusra. Mivel egyedi és megismételhetetlen lények vagyunk mindannyian különbözünk egymástól. Van aki itt is és a szénhidrát típus leírásánál is talál magára illő jellemzőket. Mindenkinek egyedi mintázata van tulajdonságait illetően. Ha bizonyos tulajdonságok alapján az egyik vagy másik irányba meghatározott mértékű eltolódás fedezhető fel, akkor beszélhetünk fehérje vagy szénhidrát típusról. Ha egyik sem igazán jellemző, akkor kerül valaki a kevert típus kategóriájába. Az eltolódások mértékét az oldalunkon található teszt nem tudja pontosan meghatározni, de itt a célunk pusztán az, hogy a megfelelő Vita for You multivitamin készítményt választhassuk ki az Ön számára. Pontosabb mérésre és étrendi tanácsadáshoz Metabolic Typing tanácsadók segítsége szükséges.

 Az idegrendszeri működések szempontjából ebbe a típusba tartozó egyének kifelé forduló, társaságkedvelő emberek, akik szeretnek jókat enni. Óvatosak, nyugodtak és nehezen gurulnak dühbe. Emésztésük jó, nagy étvággyal rendelkeznek, nem telítődnek könnyen el. Hízékony alkatok, de jó állóképességgel rendelkeznek. Ha emésztési panaszuk van az inkább hasmenéses, mint székrekedéses jellegű. Hajlamosak lehetnek az allergiákra, kiütésekre.

Az anyagcsere szempontjából a gyors égetésűek tartoznak ebbe a típusba. A gyors égetésű típus jellemzőinek megértéséhez el kell gondolkodnunk azon, hogy a jégkorszakok eljövetelekor és vándorlásaink során a táplálék csak szakaszosan volt elérhető számunkra. Ilyenkor szervezetünknek gyorsan be kellett építeni és elraktározni a rendelkezésre álló élelmet.

Az ezen a típusba tartozó embereknek magas fehérje tartalmú ételekre van szükségük, hogy az lehűtse felpörgetett anyagcseréjüket. Ők genetikailag nem alkalmasak a könnyű vegetáriánus étkezésre. Gyorsan elégetik a táplálékot, ezért nehezebb ételeket igényelnek. Egy eszkimó például könnyen megemészt olyan mennyiségű nehéz fehérjét és zsírt, ami egy mediterrán területen élő embert túlterhel. Általában nagy étvágyúak, hajlamosak túl sokat enni. A gazdag, zsíros, sós ételeket kedvelik. Ha azonban sok szénhidrátot esznek, állandóan további adag után sóvárognak. Tehát minél több édességet esznek, annál többet kívánnak, viszont a cukor idegessé teszi őket. Jó tudni, hogy a kalóriamegvonás nem fogyasztja ezt a típust, csak átmenetileg. A kalóriamegvonás hatására ugyanis lassul anyagcseréjük, és szervezetünk egy magasabb testsúly célértéket állít be, vagyis raktározó üzemmódra kapcsol. Ehhez még az is hozzájárul, hogy éhségüket szénhidrát nassolással próbálják enyhíteni a helyett, hogy ritkább, de bőségesebb -magasabb fehérje és zsír tartalmú- étkezést iktatnának étrendjükbe.

Energiaszintjük változó, hangulatuk a letargiától a mániás feldobottságig változhat. Hajlamosak depresszióra, apátiára, álmosságra. A feldobottnak tűnő állapot mélyén kimerültség rejtőzhet. Ha feszültek, idegesek, az evés javít az állapotukon. Ha ilyen tüneteket érzünk magunkon, lehet, hogy rossz üzemanyagot tankolunk anyagcserénk motorjába.

Étkezési javaslat a fehérje típus számára:

Az alábbi tanácsok csak általános megfontolások. Figyelembe kell venni e mellett a test-típus jellemzőinket, hogy megtudjuk, mik a tiltott életek számunkra, illetve, hogy a nap melyik szakasza kritikus az étkezés szempontjából.

E mellett fontos figyelni egyéni érzékenységeinkre is, hisz az nem típusunktól függ.

Minden étkezése tartalmazzon fehérjét, még a nasi is (magvak, tejtermékek). Ennek elmulasztása érzelem- és hangulatingadozáshoz, krónikus fáradtsághoz vezethet. Emellett növeli a zsírraktárakat, súlyosbítja a sóvárgást, főleg az édességek után.

A magas keményítő tartalmú, illetve magas glikémiás indexű szénhidrátok kerülendők. Erre az anyagcsere típusra ugyanis nagyobb vércukorszint ingadozás jellemző.

A kenyérrel is óvatosan kell bánni, és ha már esszük, mindig vajjal, zsiradékkal, fehérjével fogyassza. E mellett mindig teljes kiőrlésű gabonatermékeket válasszon.

Zöldséglevekből 3-4 pohárral igyon egy héten, a gyümölcslét jobb lenne kerülni.

Zsírokat, olajokat természetes formájukban (nem hidrogénezetten) bármennyit fogyaszthat. Nem lesz magas ettől a koleszterinszint, sőt…

Az étkezés elején egye a fehérje részt, hogy a feldolgozás sebességét így lassítsa, és utána jöhetnek a zöldségek.

A fehérje típusú egyéneknek az anyagcsere szénhidrát oldalát kell támogatni az egyensúly fenntartásához, így számukra mikrotápanyag pótlásként a Vita for You …C jelzésű vitamin fogyasztása javasolt.

Kevert típus

A kevert típusú személy anyagcseréjére a szénhidrát és fehérje típus jellemzőinek keveréke érvényes. Igazából kétféle kevert típus létezik. Az egyik fajta az, aki nem mutatja igazán egyik típus jellemzőit sem. Tipikusan középen helyezkedik el a skálán, aminek egyik vége szénhidrát, a másik vége pedig a fehérje/zsír dominancia. A másik kevert típus mindkét változat jellemzőivel rendelkezik, de egyik sem dominál. A kevert típusoknál mindenkinek egyéni jellemzői vannak, sokszor egyik végletből a másikba esnek. Épp ezért a kevert típusnak érdemes tanulmányozni a szénhidrát és a fehérje típus jellemzőit is, hogy megfigyelve magát, finomra hangolhassa táplálkozását.

Étkezési javaslat a kevert típus számára:

Az alábbi tanácsok csak általános megfontolások. Figyelembe kell venni e mellett a test-típus jellemzőinket, hogy megtudjuk, mik a tiltott életek számunkra, illetve, hogy a nap melyik szakasza kritikus az étkezés szempontjából.

E mellett fontos figyelni egyéni érzékenységeinkre is, hisz az nem típusunktól függ.

A kevert típus kiegyensúlyozottan válogathat a fehérje és szénhidrát típus ételeiből.

Egyen fehérjét minden étkezéshez. A magas zsír és purin tartalmú fehérjéket (vörös hús és hüvelyes zöldség) keverve váltogassa az alacsony tartalmúval egy napon belül is.

Soha ne csak szénhidrát legyen a nasi, kis fehérjét is majszoljon. Ha nassol, inkább zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat egyen.

A tejtermék fehérjét is és szénhidrátot is szolgáltat. Kisebb éhség esetén megfelelő fehérjepótlás lehet.

Szénhidrát fogyasztása esetén a két másik típusnak ajánlottak keveréke javasolt.

Gabona fogyasztása mértékkel történjen, de az is teljes kiőrlésű legyen. Vércukor-probléma esetén a fehér kenyeret kerülje.

A gyümölcs általában fogyasztható, de mértékkel. Ha nagyon éhes, inkább fehérjét vagy magvakat egyen és ne gyümölcsöt.

A gyümölcslé egyensúlyzavart okoz, hízáshoz, kívánósághoz és vércukorszint ingadozáshoz vezethet, mivel nem kerülnek be vele a gyümölcs rostjai, amik lassítanák a felszívódást.

Jó zsírokat szabadon fogyaszthat, de azért ne vigye túlzásba.

A magas glikémiás indexű szénhidrátokat jobb kerülni!

A kevert típusú egyének számára mikrotápanyag pótlásként a Vita for You …M jelzésű vitamin fogyasztása javasolt.

Szénhidrát típus

A szénhidrát típusú személyek szervezetének egyensúlyához magasabb arányban javasolt a szénhidrátok fogyasztása. A szénhidráton itt szigorúan a tápanyag fajtáját értjük, így ez nem a finomított szénhidrátokat (édességek, fehérliszt stb.) jelenti. Az anyagcsere tipizálásnál leírtuk, hogy anyagcserénk típusát az idegrendszeri automatikus működéseink és a táplálék lebontás sebessége is meghatározhatja. Hogy melyik az elsődleges, az egyénenként változik, ennek pontosabb meghatározására egy sokkal részletesebb teszt kitöltésével, vagy eszközös méréssel van lehetőség.

Az alábbi leírások közül lehet, hogy nem mind jellemző a szénhidrát típusra. Mivel egyedi és megismételhetetlen lények vagyunk mindannyian különbözünk egymástól. Van aki itt is és a fehérje típus leírásánál is talál magára illő jellemzőket. Mindenkinek egyedi mintázata van tulajdonságait illetően. Ha bizonyos tulajdonságok alapján az egyik vagy másik irányba meghatározott mértékű eltolódás fedezhető fel, akkor beszélhetünk szénhidrát vagy fehérje típusról. Ha egyik sem igazán jellemző, akkor kerül valaki a kevert típus kategóriájába. Az eltolódások mértékét az oldalunkon található teszt nem tudja pontosan meghatározni, de itt a célunk pusztán az, hogy a megfelelő Vita for You multivitamin készítményt választhassuk ki az Ön számára. Pontosabb mérésre és étrendi tanácsadáshoz Metabolic Typing tanácsadók segítsége szükséges.

Az idegrendszeri működések szempontjából ebbe a típusba tartozó egyének racionális emberek, akik célirányosan végzik munkájukat. Jó a koncentráló képességük, nagyon aktívak, de e mellett lobbanékonyak, sokszor lehetnek idegesek. Az evés nem játszik központi szerepet életükben. Étvágyuk szerény, van hogy akkor veszik észre, hogy éhesek voltak, amikor elkezdenek enni. E mellett az édesség utáni sóvárgás rájuk jobban jellemző. Jól elvannak növényeken és magvakon, a zsíros húsételek nagyon eltelítik őket. Húsok közül a száraz, fehér húsokat szeretik jobban. Ha emésztési panaszuk van az inkább székrekedéses jellegű, hajlamosak lehetnek a gyomorégésre. Jellemző betegségeik a magas vérnyomás, alvászavarok. Bőrük gyakran sápadt, száraz, körmeik gyengék.

Az anyagcsere sebessége szempontjából a lassú égetésűek tartoznak ebbe a típusba. A lassú égetésű típus jellemzőinek megértéséhez el kell gondolkodnunk azon, hogy több százezer éven keresztül Afrika erdeiben éltünk, ahol a növényi táplálék mindig könnyen elérhető volt számunkra.

Az ezen típusba tartozó embereknek magas szénhidráttartalmú ételekre van szükségük (zöldségek, gyümölcsök), és fehérje igényüket is képesek kielégíteni növényi forrásból (magvak és hüvelyesek). Genetikai programjuk a meleg és párás környezetben, aktív életmódot folytató ősökével rokon, szervezetük nem képes nagy mennyiségű állati fehérjét és zsírt feldolgozni. Általában kis étvágyúak, az étel nem játszik központi szerepet az életükben. Ha éhesek, vagy energiahiányos állapotba kerülnek, édesség után nyúlnak, és hajlamosak túl sokat is enni belőle, amely hosszabb távon cukoranyagcsere zavarhoz vezethet.

Az ilyen típusú ember általában karcsú, de ha sok édességet nassol, elhízhat. A felesleges mennyiségű tápanyag ugyanis a zsírsejtekben kerül raktározásra. Sajnos a zsírszövet mennyiségének növekedése, más hormonszerű anyagok (pl.:leptinek) révén, rontja a zsír és izomsejtek cukor felhasználási képességét. Ennek következményeként több tápanyag bevitelére van szükségünk, ami ördögi körként tovább rontja anyagcseréjüket. Az agresszív, célirányos, motivált, munkamániás emberek általában ebbe a típusba tartoznak, akiknek nincs is idejük enni. Általában energiabombák, jó a koncentrációs képességük. Kávéfüggésük tovább ronthatja rossz étkezési szokásaikat, és kimeríti az amúgy is pörgő mellékveséjüket, erősíti egyensúlyzavarukat, amely szélsőséges esetben anyagcseretípusuk megváltozásához is vezethet.

Étkezési javaslat a szénhidráttípus számára:

Az alábbi tanácsok csak általános megfontolások. Figyelembe kell venni e mellett a test-típus jellemzőinket, hogy megtudjuk, mik a tiltott életek számunkra, illetve, hogy a nap melyik szakasza kritikus az étkezés szempontjából.

E mellett fontos figyelni egyéni érzékenységeinkre is, hisz az nem típusunktól függ.

Kerülje a nehéz húsételeket (magas zsír és purin tartalom). Ez a lassú anyagcseréjét tovább lassítja, attól lehangolt vagy éppen dühös lesz

Egyen fehérjét minden étkezéshez, mivel azt kihagyni nem lehet. Ezt azonban az étkezés végén egye, mert a fehérje lassítja anyagcserésüket.

Bár a tejtermékek jó összetételű táplálékok a szénhidrát típus számára, magas kalcium tartalmuk miatt nem ideálisak. Épp ezért figyelje meg, hogy hogyan hat rá a tejtermék. Ha energiacsökkenést észlel, akkor megszorításra van szükség.

Egyensúlyozza ki a szénhidrátbevitelét, hisz neki sem mindegy, hogy egy étel gyorsan vagy lassan bomlik. A magas rosttartalmú növényi táplálékra helyezze a hangsúlyt. A finomított gabonatermékek, magas keményítő tartalmú zöldségek és magas cukor tartalmú gyümölcsök számukra sem előnyösek. Az ilyen ételek fogyasztása vércukorszint ingadozáshoz vezet.

A gabona nagyon jó nekik, de tartsa eszében, hogy ennek is magas a keményítő tartalma. Figyeljen rá, hogy teljes kiőrlésű legyen.

A friss zöldséglevek nagyon jók. A gyümölcslevek azonban magas cukortartalmuk miatt nem ajánlottak. A teljes gyümölcs viszont javasolt, főként a színes bogyós gyümölcsök.

A hüvelyeseket mértékkel fogyassza, mert purint tartalmaznak, ami rossz irányba befolyásolja anyagcseréjét. Ennek ellenére fehérje pótlásra számukra ez jobb alternatíva a húsoknál.

A zsírok és olajok túlzott bevitelét kerülje, de jó zsírokra neki is szüksége van.

A magvak jó fehérje források, és jó zsírokat tartalmaznak. Ha például egy gyümölcs nem volt elég, kiegészítheti egy kis dióval, mogyoróval.

Nasira nemigen van szüksége, így ha édesség sóvárgása van az azt jelenti, hogy túlságosan sokszor evett ilyet, és vissza kell szorítani azt az egyensúly helyreállásáig.

A zöldség részt az étkezés elején egye, hogy felpörgesse az anyagcseréjét, a húst, fehérjét azt követően fogyassza.

A szénhidrát típusú egyéneknek az anyagcsere fehérje oldalát kell támogatni az egyensúly fenntartásához, így számukra mikrotápanyag pótlásként a Vita for You …P jelzésű vitaminok fogyasztása javasolt.




Kapcsolódó termékek

Bio NEUNER'S Zöld Mate tea - Speciális dél-amerikai tea/Bio NEUNER'S Zöld Mate tea - Speciális dél-amerikai tea/ (Neuner's)
Javítja a hangulatot és a koncentrációs készséget, csökkenti a gondterheltséget és megelőzi a mentális kimerülést.
+- 3.090 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Hormonális típusok avagy testalkat szerinti tipizálás

Kapcsolódó termék-kategóriák




Enciklopédia



3
» 3TECH

E
» Ekcéma






Z
» Zsírok




www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass