Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Hormonális típusok avagy testalkat szerinti tipizálás

Agyalapi mirigy típus

P-piruitary - agyalapi mirigy

Az e típusba tartozó egyének arca gyermeki beütésű lehet, fejük a testükhöz képest viszonylag nagy, kezük és lábuk relatíve kisebb. Ha elhíznak babaszerű elhízás jellemző rájuk, tehát a testtájak mindegyikére híznak. Reggel aktívabb személyiségek. Betegségeik megfázásos, és allergiás jellegűek. Intellektuális típusok.

Az agyalapi mirigy által elválasztott hormonok inkább szabályozó jellegűek és a többi mirigy működésére hatnak. Egyik közvetlenül ható hormonja a prolaktin, amely a tejelválasztást serkenti. Ez a hormon részt vesz az agyi fejlődésben.

Ezt a mirigyet a tejtermékek serkentik, tehát ezek fogyasztásának visszafogása segíti az egyensúly helyreállítását.

Javasolt táplálkozása:

A legfontosabb stratégia az egyensúly megteremtéséhez a mellékvese serkentése, amit húsokkal, főleg marhahússal, illetve belsőségekkel (máj, vese, szív) érhet el. Azonban ezt módosíthatja az anyagcsere szerinti besorolás, sőt táplálkozás szempontjából az anyagcsere jellemző az elsődleges. Drasztikusan csökkentenie kell azonban az agyalapi mirigyet stimuláló tejtermékek bevitelét, hogy így kerüljön egyensúlyba a többi belső elválasztású miriggyel. Ilyenek a tej, a sajt a joghurt, főként a magas zsírtartalmúakat kerülje. Valójában az egyensúly helyreállásával javul a tejtermékek emésztése is, de addig ezeket ki kell iktatni. Utána a zsírmentes tej és joghurt megengedhető. E mellett kerülje a finomított szénhidrátokat, a koffeint, a fekete teát és a túlzott sóbevitelt. A teljes kiőrlésű gabona termékek megengedhetőek.

Egyen rengeteg zöldséget. Mivel hajlamos a „meghűlésre” és nem szereti a hideget (a T-típushoz hasonlóan), nyugodtan eheti főve, párolva a zöldségeket, de legyen étrendje része a nyers zöldségfogyasztásr is. Gyümölcsöt módjával fogyaszthat, ne vigye túlzásba.

Mivel az agyalapi mirigy a nap folyamán aktív (különösen reggel) és éjjel inaktív, rájuk igaz az „Úgy reggelizz, mint egy király…” mondás. A reggelijük legyen kiadós, hússal, ami erősíti a mellékveséket, és csökkenti a nassolás utáni vágyat is. Az ebéd szintén tartalmazzon fehérjét, de ez lehet könnyebb szárnyas, vagy hal is. Estére egy könnyed gyümölcs vagy gabonapehely is megteszi, illetve tej, joghurt (de ez csak az egyensúly helyreállásával).

Mivel a mirigy délutántól egyre inaktívabb, ekkor vágyik a P-típus egy kis ingerlésre (fagyi, joghurt vagy sajt), ezt azonban mindenképpen el kell kerülni. Ha mindenáron nassolni akar, akkor egy kis hús vagy mag a legjobb számára.

Ha szükséges, igyon görögszéna teát, bármikor és bármenyit, amikor fagylaltra vagy tejtermékre áhítozik.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a táplálék összetételét inkább az anyagcsere típusa határozza meg. A hormonális típust inkább a tiltott ételek és a napszaki ételmennyiség szempontjából kell figyelembe venni, főként, ha valaki fogyókúrázni szeretne.

Az agyalapi típusba tartozó személyeknek a Vita for You P... jelzésű vitaminok lettek kialakítva, figyelembe véve ezen típus miktoápanyag szükségleteit.

Optimális kinézet Elhízás esetén

Mellékvese típus

A-Adrenal - mellékvese

Ebbe a típusba erős, zömök testfelépítésű emberek tartoznak. Ők sosem lesznek nádszálvékonyak, mert ez a felépítés inkább a csontozatukra, izomzatukra utal. Inkább előre és a hátukra híznak, de alapvetően egyenletes hízás jellemzi őket, teháta végtagokra is felekrül a súlyfelesleg. Jellemző lehet kidomborodó pocakjuk. Végtagjaik nem hosszúak a testükhöz képest. Testük inkább négyzet alakú (széles váll, hát és csípő). Arcuk kerek, ujjaik tömzsik. Napközben energikusak, de estére elfáradnak. Jellemző betegségeik a székrekedés, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés. Produktív típusok (pl.: jó vezetők, üzletemberek vagy mérnökök).

A mellékvese a stesszhormonok gyártóhelye. Serkentői a hús, a sós ételek és a koleszterin (szterol- szteroid hormon), ezért ezek fogyasztása rontja az anyagcseréjét, az egyensúly túlzott eltolásával.

Javasolt táplálkozása:

Ajánlott a vörös húsok és a gazdag, sós ételek (pl.: sajtok) fogyasztásának csökkentése, mivel ezek tovább serketik az amúgy is domináns mirigyet, így tovább rontva az egyensúlyt. A fehérje szükségletet inkább halból, hüvelyesekből, sovány húsokból és zsírszegény tejtermékekből fedezze. A szénhidrát és a tejtermékek megengedettek, mivel ezek a pajzsmirigyet és az agyalapi mirigyet serkentik, így javítva az egyensúlyt. A szénhidrát a nap első részében mindenképpen teljes kiőrlésű legyen, este egy kis finomított (fehér liszt, fehér rizs) is megengedett, de utóbbi nem kötelező. Heti két desszert is megengedhető számukra. Kávét ihat. Egyen rengeteg zöldséget (nyerset és hőkezeltet is). Reggel és délben könnyűt egyen. Ez a típus hajlamos a reggeli tojásos, baconos vajas szendvics evésre, de neki ez nem jó, ezt inkább a pajzsmirigy típusnak javasoljuk. Mivel a mellékvese délután és este aktív, a fő étkezés a vacsora legyen, amit jobban tud kezelni.

Veszélyes időszak a késő délután, ekkor semmiképpen ne nassoljon. Ha bármikor nassolni támad kedve, igyon vizet, vagy petrezselyem teát, esetleg egy kis zöldséglevest. Jól bírja nasi nélkül is, mert stabil az energiaszintje, ellentétben a pajzsmirigy típussal. Ez mutatja, hogy bár a mellékvese típus jó evő hírében áll, ha elkezd diétázni, könnyen be tudja azt tartani.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a táplálék összetételét inkább az anyagcsere típusa határozza meg. A hormonális típust inkább a tiltott ételek és a napszaki ételmennyiség szempontjából kell figyelembe venni, főként, ha valaki fogyókúrázni szeretne.

A mellékvese típusba tartozó személyeknek a Vita for You A... jelzésű vitaminok lettek kialakítva, figyelembe véve ezen típus miktoápanyag szükségleteit.

Optimális kinézet Elhízás esetén

Pajzsmirigy típus

T- Thyroid - pajzsmirigy

Vékony csontozatú, karcsú emberek. Ha elhíznak, jellemzően a test közepére (derék alatt és felett is) és a combokra híznak. Ha túlsúlyosak, akkor is fellelhető bennük némi kecsesség. Az arcuk, kezük és lábszáruk kevésbé, vagy később hízik, mint a többi testrészük. Hosszúkás ujjaik vannak. Éberségük hullámzik a nap folyamán. Betegségeik a fáradtság, a fekélyek. Kreatív típusok.

Ezt a mirigyet a szénhidrátok, édességek és a koffein serkentik, így ezek fogyasztása eltolja testük egyensúlyát. Az édességfogyasztás egy átmeneti feldobottságot, majd lehangoltságot, sóvárgást eredményez, mely erre a típusra különösen jellemző. Szeretik a stimuláló szereket(pl.: kávé, fekete tea), ami hosszú távon kimeríti a pajzsmirigyet.

Javasolt táplálkozása:

A T-típus a „zsírszegény diétát mindenkinek” legnagyobb áldozata, mivel számára még jó is a gazdag, de ritkább étkezés. Neki a finomított szénhidrátot, illetve általában a szénhidrátot kell kiiktatnia az étrendjéből. Csak teljes kiőrlésű dolgokat ehet szénhidrátforrásként. Az egyensúly eléréséig a gyümölcsök sem megengedettek a számára, később is mérsékelje a fogyasztásukat heti 3-4-szeri adagra. A koffeint kerülje, mint a mérget, illetve az üdítőitalokat is. Ezek csak fokozzák az amúgy is hullámzó energia állapotát. Ők az igazi koffein függők, és ennek sajnos a fejfájás az egyik elvonási tünete, épp ezért fokozatosan csökkentse azt.

A pajzsmirigy típusnak nem árt a reggeli rántotta sőt, egyen egy-két tojást minden nap reggelire (bármilyen formában)! Ez nem emeli meg a koleszterin szintjét, viszont ellátja koleszterinnel a mellékvesét, így billentve helyre az egyensúlyt. A tojást egy szelet sült szárnyas hússal helyettesítheti.

Egyen sok szárnyast és halat, kevesebb vörös húst, és sok zöldséget. Ez utóbbi a gyümölcsmegszorítás miatt különösen fontos. Eheti párolva, sülve, főve, de fogyassza néha nyersen is.

A reggeli, ebéd és vacsora egyenlő mennyiségű legyen. Ezzel elkerülhetőek a vércukorszint és energiaszint hullámzások.

Számára nassolás szempontjából az egész nap veszélyes időszak. Ha nassol, azt követően 1-1,5, majd 3-4 órával két hullámban jelentkezik a fáradtság.

Délután a legkevésbé aktív a pajzsmirigy, így, aki ebbe a típusba tartozik, ekkor kíván valamit, még a kiadós reggeli és ebéd ellenére is. Ilyenkor egy főtt tojást, vagy valamilyen fehérjét (egy kis szelet húst) kell enni, esetleg olajos magvakat.

E mellett igyon, amikor jólesik egy csésze málnalevél teát, ami erősíti az anyagcserét és csillapítja a sóvárgást.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a táplálék összetételét inkább az anyagcsere típusa határozza meg. A hormonális típust inkább a tiltott ételek és a napszaki ételmennyiség szempontjából kell figyelembe venni, főként, ha valaki fogyókúrázni szeretne.

Az pajzsmirigy típusba tartozó személyeknek a Vita for You T... jelzésű vitaminok lettek kialakítva, figyelembe véve ezen típus miktoápanyag szükségleteit.

Optimális kinézet Elhízás esetén

Petefészek típus

G-Gonadal - petefészek (csak nőkre jellemző)

A petefészek típusba tartozó nő a csípő alatt teltebb, mint felette. Ő a tipikus körte típus. Hasa relatíve lapos a hátsó fertályhoz képest. Inkább combra, fenékre hízik. Tenyere hosszabb, mint az ujjai, melyek vége lekerekített. Reggel is energikus, de legjobb formáját este nyújtja. Betegségei a hólyaghurut, mellcsomók. Érzékeny típus, szeret tanítani. Lobbanékony.

A petefészek típus serkentői a zsíros és fűszeres ételek. A fűszerek értágulatot okoznak, így fokozzák a keringést a kismedencében, amely több hormon termelését is kiváltja. Az ilyen ételek az amúgy is domináns petefészket erősítik, így ezek fogyasztása rontja az anyagcsere egyensúlyát.

Javasolt táplálkozása:

Ajánlott a vörös húsok, illetve a krémes, zsíros ételek kiiktatása. A zsír az ő fő ellensége. A csirke, hal és tojásfogyasztást is mérsékelje, bár ezek jobbak, mintha zsíros húsokat enne. A tejtermékek megengedettek számára, mivel az az agyalapi mirigyet stimulálja, így ellensúlyozva a petefészek dominanciáját. Fehérje pótlásként így a tejtermékek a legideálisabbak számára, de ezek közül a zsírmenteseket válassza. Fűszerek közül csak a zöldfűszerek (petrezselyem, bazsalikom, tárkony, zsálya stb.) használhatók, az erős fűszereket kerülje és bánjon csínján a sóval is. Szénhidrátok közül a teljes kiőrlésű gabona és a gyümölcsök jók számára, mivel ezek inkább a pajzsmirigyet stimulálják. Reggel egy kávé vagy tea is megengedhető részére akár cukorral, mézzel is.

Összességében a vegetáriánus diéta igen jó számára, melyet tojással és tejtermékekkel (illetve tofuval) egészíthet ki.

Reggel és délben valami könnyűt egyen (ha nem így tesz, egész nap éhes lesz), a vacsora viszont legyen kiadós. Ezzel elkerüli, hogy éjszaka kívánós legyen, hiszen a domináns petefészek akkor aktív.

Nassolás szempontjából veszélyes időszakai a késő délelőtt és a késő este. Ekkor kerülje a nasit, de ha nassolni akar egyen gyümölcsöt, vagy igyon vöröshere teát.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a táplálék összetételét inkább az anyagcsere típusa határozza meg. A hormonális típust inkább a tiltott ételek és a napszaki ételmennyiség szempontjából kell figyelembe venni, főként, ha valaki fogyókúrázni szeretne.

A petefészek típusba tartozó hölgyek számára a Vita for You G... jelzésű vitaminok lettek kialakítva, figyelembe véve ezen típus miktoápanyag szükésgleteit.

Optimális kinézet Elhízás esetén




Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Anyagcsere típusok

Kapcsolódó termék-kategóriák




Enciklopédia



3
» 3TECH

E
» Ekcéma






Z
» Zsírok




www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass