Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Fehérfűzfa-kéreg

(Salix alba)

A fehérfűzfa-kérget a fehér fűzfáról hántják le, amely akár 25 m magas­ra is megnőhet Jótékony hatását Kínában már több ezer éve kihasznál­ják. Nyugaton azonban a XVIII. századig nem ismerték fel a gyógynövény fájdalom- és lázcsillapító hatását. Az európai bevándorlók vitték a fehér fűzfát Észak-Amerikába, ahol azonban a helyi törzsek már használták az ott őshonos fűzfaféléket fájdalom- és lázcsillapításra.

1828-ban német és francia tudósok izolálták a növény aktív hatóanya­gát, a szaIiciIt. Tíz évvel később pedig európai kémikusok előállították belőle a szalicilsavat, az aszpirinnel rokon vegyületet. Az aszpirint vagy acetil-szalicilt később előállították egy másik, szintén szaIiciIt tartalma­zó gyógynövényből, a gyöngyvesszőből is. A XlX. század végére a Bayer cég kezdte meg az aszpirin tömeges gyártását, amelyet úgy dobtak piac­ra, mint egy új fájdalomcsillapítót; ez biztonságosabb volt, kevesebb mellékhatással, mint az addig használt kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) és a fekete nyírfaolaj.

Általánosan javallt:

  • heveny és idült fájdalmak (hát-, nyak-, fejfájás és izomfájdalom) enyhítésére.
  • ízületi gyulladás csökkentésére.
  • lázcsillapításra

A fehér fűzfa kérgét több ezer éve használják gyulladáscsökkentésre, valamint láz és fejfájás csillapítására, mert napjaink legnépszerűbb fájdalomcsillapítójához, az aszpirinhez hasonló szalicil egyik természetes forrása. A szalicil a szervezetben szalicilsavvá alakul át, amely csökkenti a fájdal­mat, a lázat és a gyulladásokat. Bár ez a gyógynövény lassabban hat, mint az aszpirin, a hatása tovább tart és kevesebb a káros mellékhatá­sa is. Ami a legfontosabb: nem okoz gyomorvérzést, ami az aszpirin egyik legsúlyosabb és leggyakoribb mellékhatása.

A fehér fűz minden része tartalmaz szaliciIt, de a szalicil legmagasabb koncentrációban a fa kérgében van jelen. A fakérget kora tavasszal hántják a két-, maximum ötéves fa törzsérőL Orvosi célokra a Sa/ix alba, a fehér fűzfa használata a leggyakoribb, de a füzek más fajtái (Salix fragilis, Salix purpurea és Salix daphnoidesl is szalicilban gazdagok.

Ezeket gyakran csak fűz­fakéreg gyűjtőnév alatt találhatjuk a bioélelmiszereket árusító boltokban. A fehérfűzfa-kéreg hatásosan enyhíti a fejfájást és a he­veny izomfájdalmat, de más idült fájdalmak (hát- és nyakfájás) kezelésé­re is alkalmas.

Ízületi gyulladás esetén, különösen, ha az a hátban, a térdben vagy a csípőben jelentkezik, csökkenti a gyulladást és a duzza­natot, javítja az ízületek mozgását. Ráadásul a menstruációs görcsöket is enyhíti, mert a szalicil megakadályozza az egyik prosztaglandin (hor­monszerű vegyület) gyulladást és fájdalmat okozó termelődését. Az aszpirinhez hasonlóan a fehérfűzfa-kéreg is alkal­mas lázcsillapításra.

Kiszerelés:

  • kapszula
  • tabletta
  • tinktúra
  • por
  • szárított kéreg/tea

Felhasználási módok:

A fehérfűzfa-kéreg hosszú távú használata tel­jesen biztonságos. Kesernyés, fanyar íze miatt tabletta formájában a leg­jobb bevenni. Ne szedje aszpirinnel együtt, mert fokozza annak mellék­hatásait.

Ne adja a fehérfűzfa-kérget tizenhat év alatti gyereknek. Az aszpirin fiatalkorban előidézheti a Reye-szindróma kialakulását, ami az agyat és a májat érintő, gyakran halálos kimenetelű betegség. A fehérfűzfa-kéreg­ben található szalicil valószínűleg nem okoz ilyen problémát, mert más­féleképpen bomlik le, mint az aszpirinben található szalicil.

A két fájda­lomcsillapító hasonlósága miatt mégis fennáll a veszélye, hogy a fehér­fűzfa-kéreg is előidézheti ezt a betegséget. Az aszpirin és a fehérfűzfa­kéreg helyett ezért inkább paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítót adjon gyermekének.

  • Tabletta-kapszula: Szedjen naponta háromszor egy-két tablettát, vagy amennyi a láz, a fájdalom és a gyulladás csökkentéséhez szükséges.Keresse a 15% szalicilt tartal­mazó készítményeket, ezek 60-120 mg szalicilt tartalmaznak egynapi adagban. Az engedélyezett termékek kaphatók tinktúra és por alakjában is. A fehérfűzfa-kéregből készült tea nem olyan hatékony, mert kevesebb szalicilt tartalmaz.
  • Tea: Bár a fehérfűzfa-kéregből készült tea alkalmas lehet fájdalomcsillapításra de nem olyan hatékony, mert kevesebb szalicilt tartalmaz (max.1%) ezért valószínűleg több liter teát kellene meginnia ahhoz, hogy hatásos adaghoz jusson.

Esetleges mellékhatásai:

Ajánlott adagok használata esetén ennek a gyógynövénynek ritkán van­nak káros mellékhatásai, de a nagyobb adagok gyomorpanaszokat, émelygést és fülcsengést okozhatnak. lIyenkor csökkentse az adagot vagy hagyja abba a készítmény szedését. Ha a mellékhatások nem szűn­nek meg, forduljon orvoshoz.

Figyelmeztetés:

Akinek nem javasolt az aszpirin szedése, az tartózkodjon a fehér­fűzfa-kéreg használatától is. Ez azokra vonatkozik, akik aszpirinre érzékenyek, gyomorfekélyben vagy egyéb emésztőszervi betegségben szenvednek. Gyerekek és tinédzserek ne szedjék. A várandós és szoptató nők konzultáljanak orvosukkal a fehér fűzfakéreg szedésévei kapcsolatban, mert náluk még nem bizonyított a gyógynövény biztonságos használata.

Amennyiben a fehérfűzfa-kéreg nem használ, próbáljon meg olyan fájdalomcsillapító hatású gyógynövényeket is, mint a gyöngylegyezőfű, őszi margitvirág, gyömbér, ipéfa vagy a kurkuma.

Újabb vizsgálati eredmények szerint a fehérfűzfa-kéreg használata meglehetősen biztonságos. Régóta tartó izületi gyulladásban szenvedő 41 betegnek két hónapon keresztül fehérfűzfa-kérget adtak, és közülük csak három betegnél jelentkeztek enyhébb mellékhatások (fejfájás, gyomorbántalmak).




Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák





Á
» Árpafű




I
» Ibolya








www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass