Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Táplálkozzunk tudatosan!

» Zöldség, gyümölcs
» Gabonatermékek
» Tej- és tejtermékek
» Húsok
»  
» Folyadékbevitel
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Táplálkozzunk tudatosan!

2009.01.16.
Címkék: gyümölcs   hús   tej   zöldség  

 

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mekkora szerepe van a tudatos és változatos táplálkozásnak. A legújabb felmérések szerint a magyarok negyedét nem érdekli, hogy mit eszik.

 
 
 

 

Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Segítségével a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük. Az egészséges táplálkozás alapja a teljes értékű gabonafélék illetve a zöldségek, a gyümölcsök és főzelékek rendszeres, napi fogyasztása.
 

 

 

 

 

 

 

Zöldség, gyümölcs

 

 

 

 

Tudta?
Magyarországon a daganatos betegségekből származó halálozás a világon az egyik legnagyobb. A statisztikai adat megváltoztatható lenne, hiszen a daganatos betegségek 30-40%-a megelőzhető lenne egészséges táplálkozással.

 

Ez az élelmiszercsoport nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és élelmi rostot tartalmaz. Jelentős B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, folsav, béta-karotin forrás. Ásványi anyagaik közül fontos a kálium és magnézium. Vas tartalmuk nem túl magas és igen rosszul hasznosul állati fehérje nélkül.
 
 

 

 
 
A zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök rendszeres fogyasztásának számos kedvező hatása jelentős részben a flavonoid tartalomnak köszönhető. Naponta legalább háromszor fogyasszunk friss zöldséget és gyümölcsöt. Vitamintartalmuk legjobban nyersen fogyasztva őrizhető meg, hőkezelés hatására, egyéb élelmiszeripari feldolgozásuk során nagy részük elbomlik. Egy elemzés szerint az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás naponta csupán 150 g-mal való növelése az összes szív- és érrendszeri halálozás 22, a koszorúér-betegség okozta halálozás 40, a szélütésből származó halálozás 25%-os csökkenését eredményezné.

 

 

 

Gabonatermékek

 

 

 

Az egészségünk érdekében, az a legjobb, ha minden nap teljes kiőrlésű lisztből készített kenyeret fogyasztunk. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek sokkal egészségesebbek, mert magas a rosttartalmuk. Jelentős mennyiségben tartalmaz E-, B1-, B2-, B6-vitamint, niacint, ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot, cinket és káliumot, ezek finomlisztből készülő termékek esetén akár a felére is csökkenhetnek.

 

 

 

Az élelmirostok hatására rendszeressé válik az emésztés és a bélműködés, nem alakul ki székrekedés. Rendszeres fogyasztásának a hatására csökken a vér koleszterinszintje, ezáltal az érelmeszesedés kockázata.

 

 

 

 

 

Tej- és tejtermékek

 

 

  A tej gazdag tápanyagtartalmából első helyen a kálciumot kell megemlíteni. Tartalmazza a kálcium hasznosulásához szügséges D-vitamint is, emellett jelentős A-, B12- és értékes fehérjeforrás. Válasszuk mindig az 1,5%-os vagy kisebb zsírtartamút ( az étteremben is 1,5%-os tejet használunk). A sajtokat és a túrót, valamint a joghurtot is illesszük bele a napi táplálkozásunkba. A tej- és tejtermékek napi fogyasztása lehetőleg minimum fél liter legyen. Tejérzékenyek fogyaszthatnak szója-, risz-, vagy gabonatejet is, de ma már elég elterjedt a laktózmentes tej is.
 

 

 

Amerikai vizsgálatok igazolták, hogy a serdülőkorban tejet, tejterméket rendszeresen, naponta fogyasztó nők között a változás kora utáni csonttörések gyakorisága szignifikánsan ritkább, mint a tejet, tejterméket nem fogyasztók között. Emellett a gyermek- és serdülőkorban tejet, tejterméket nem fogyasztók testmagassága kisebb, mint a rendszeres fogyasztóké.

 

 

 

Húsok

 

 

 

A szakemberek szerint elég hetente két-három alkalommal húst fogyasztanunk. Azon belül is inkább sovány húsokat, vagyis szárnyasakat részesítsük előnyben. Hiszen a hal és a sovány, fehér húsok, rendszeres, de mértékletes fogyasztása ugyanolyan fontos és elengedhetetlen szervezetünk számára, mint a növényeké, tehát nem szabad őket teljesen kizárni étrendünkből. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a húsok egy részében tartósítószer található, mely közül nitrit jelenti a legfőbb  problémát. 

A nitritekből emésztés illetve sütés során erősen rákkeltő nitrózaminok keletkezhetnek. Igyekezzünk ezért elkerülni a nitrites pác-sóval – kálium nitrittel (E249) és nátrium nitrittel (E250) – tartósított húskészítményeket!

 
 

A tengeri halak heti 1-2 adagjának fogyasztása mindenki számára ajánlott. Lehetőleg kerüljük a felvágottakat, mert gyakran legalább négy-ötféle mesterséges élelmiszeradalék biztosítja az optimális íz, állag, és szín harmóniáját, amely már-már feledtetni képes a termék eredetét.

 

 

 

Folyadékbevitel

 

 

 

A szervezetnek szüksége van megfelelő mennyiségű folyadékra. Egy felnőtt embernek naponta kb. 2-3 liter folyadékra van szüksége. Ám az emberek többsége nem iszik elegendő mennyiségű folyadékot. A bőséges folyadékfogyasztás kutatások szerint az energialeadást is növeli, így segít a testtömeg megőrzésében vagy csökkentésében is, segít a méreganyagok eltávolításában is.

 

 

 

Kutatások bizonyították, hogy az italok sokszínűsége nagyon fontos szerepet játszik a folyadékigény kielégítésében. Hiszen kevés ember képes 2-3 l vizet vagy ásványvizet inni és semmi mást. Egy idő után nagyon unalmassá válhat és vágyunk más ízekre. A szomjúságodat sokféle üdítővel csökkentheted, de nem minden egészséges szervezetedre. Kerülni kell a kalóriadús, magas cukortartalmú, koffeint és alkoholt tartalmazó üdítőket. A legjobb a csapvíz, az ásványvíz, gyümölcs- vagy gyógyteák, vagy a higított gyümölcslé. A folyékony ételek (pl. levesek, gyümölcslé) kevésbé jók, mert megemésztésükhöz újra csak vízre van szükség.

 

Koczka Kinga 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass