Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Az értékes spárga

2011.05.05.
Címkék: klorofill   recept   zöldség  

Gyors vacsorát szeretnénk, ami finom, ráadásul még egészséges is? Készítsünk valamit spárgából, például krémlevest, tésztaszószt, vagy csak egyszerűen pároljuk meg egy kevés vajon!

E könnyen emészthető, vitamindús zöldséget áprilistól június végéig találhatjuk meg a piacon, zöldségesnél, vagy a boltok polcain. Jó hatással van szervezetünkre, méregtelenítő, vízhajtó hatású, ízletes, s azonkívül még viszonylag olcsó is. Kell ennél több? Vegyük és együk, míg tart a szezon.

Évezredes népszerűség

A liliomfélék családjába tartozó növényt már az ókori egyiptomiak és a rómaiak is ismerték és előszeretettel fogyasztották, a görögök pedig – felismerve gyógyhatását – inkább fájdalomcsillapításra és vízhajtóként alkalmazták.

Bár a középkorban népszerűsége csökkent – szinte el is tűnt egy időre –, de a XVI. századtól újra teljes fényében tündökölt, színesítve többek között XIV. Lajos udvarának konyháját is.

A Napkirály olyannyira kedvelte ezt a különleges, afrodiziákumként is számon tartott csemegét, hogy kertésze üvegházban termesztette, biztosítva ezzel, hogy az uralkodó az év minden napján ehesse.

A spárga évszázadokon át főként a tehetősek kiváltsága volt, ma azonban már elérhető luxusnak számít, hiszen szezonjában nem drága, és a legtöbb zöldségesnél hozzájuthatunk.

Megjelenése

Ami a piacról az asztalunkra kerül, az a spárganövény földből előtörő zsenge hajtásvége (spárgasíp), mely lehet fehér, zöld, vagy lilás-fehéres színű attól függően, hogy mennyi napfény érte a növényt. Ha akkor szedik le, amikor még ki sem bújt a földből akkor a színe még fehér, de ha már kibukkant, napfény hatására lilássá válik. A zöld spárgát akkor „szüretelik”, amikor már a teljes hajtás a föld felett van, és a napsütés élénk zöldre festette.

Csíraszerű volta miatt népiesen csirágnak is nevezik, de nyúlárnyékként is emlegetik, mert magas, zöld lombozata még a vadnyulaknak is árnyékot adhat.

Ne hagyjuk ki, mert…

Íze friss, üde és aromás, szinte valamennyi ételféleséggel jól harmonizál. Fenséges ízével csak az egészségre gyakorolt hatása vetekszik: Ásványi anyagokban igencsak gazdag: bővelkedik vasban, kalciumban és káliumban. Vitaminoknak sincs híján: kiemelkedő A-, B1-, B2-, C-, E-, és K-vitamin tartalma, és rengeteg folsav is van benne, így kismamáknak kifejezetten hasznos. A zöld spárga jóval több C-vitamint tartalmaz, és a napsütés hatására gazdag klorofillban, ezért kiváló antioxidáns.

Mindenkinek ajánlott a fogyasztása, de fogyókúrázóknak és méregtelenítéshez különösen ideális, mivel magas víztartalmú (kb. 95%), kalóriaszegény, könnyen emészthető, vízhajtó, jó hatással van a keringésre, és elősegíti a méreganyagok szervezetből való kiürülését. Hozzájárul a haj és a bőr egészségének megőrzéséhez, segít eltávolítani a vesekövet, rendszeres fogyasztása csökkenti a reumatikus fájdalmakat, és nem utolsó sorban az egyik legjobb lúgosító növény.

Spárgás tippek

  • Vásárláskor győződjünk meg frissességéről: óvatosan nyomjuk meg a tövénél, és ha sárgás lé buggyan ki belőle, vélhetően nem állott. Az igazán friss spárga ugyanis lédús, ezért ha tapintásra száraznak, fonnyadtnak, gumiszerűnek tűnik, vélhetően már régebben szedték és tán napok óta a pulton árválkodott.
  • Mivel frissen elkészítve a legfinomabb, érdemes a beszerzés után minél hamarabb felhasználni. Egy-két napig nedves konyharuhába csavarva, vagy kevés vízbe állítva tárolható a hűtőszekrényben.
  • Előfordulhat, hogy a fehérspárga egy kicsit kesernyés, de ezen pucolással segíthetünk. Mivel legízletesebb része a feje, csak a csúcsa alól kb, 2-3 centiméternyivel kezdjük hámozni, lefelé haladva, az alsó, fás részét (kb. 1-2 cm) pedig vágjuk le.
  • A zöld spárgát nem kell meghámozni, csak az oldalán lévő vastagabb, kiálló részeket és a fás szárából 1-2 cm-t vagdaljunk le.
  • Ha egyben szeretnénk megfőzni, állítva tegyük a fazékba, így nem fog eltörni. A csúcsát ne lepje el a víz, így a legzsengébb része csak gőzölődik, nem fő szét. A fehérnek kb. 15-20 perc szükséges, a zöldnek viszont 8-10 perc is elegendő; tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megpuhult-e. Ne főzzük túl sokáig és túl nagy hőfokon se, mert akkor elveszíti aromáját!
  • Kerüljük az alumíniumedényt, mert főzés közben szürkére színezi a spárgát!
  • Igyunk spárgalevet, vagy rágcsáljunk el egy-két zsenge zöld spárgát, mivel nyersen fogyasztva sokkal jobb hatással van szervezetünkre!

A spárga elkészítése

A spárga igencsak sokoldalú. Mivel szinte mindenhez jól illik, a felhasználási módoknak, recepteknek csak fantáziánk szabhat határt. Ehetjük párolva vajjal vagy szósszal leöntve, sütve, grillezve, levesként, köretként vagy akár önmagában, különféle húsokkal vagy zöldségekkel, de még főzeléket is készíthetünk belőle, sőt, Kínában édességhez is felhasználják.

Penne spárgaszósszal

Hozzávalók: spárga, burgonya, víz, tejföl, vaj, só, őrölt bors, szerecsendió, penne tészta

Elkészítés: A spárgát megpucoljuk, a fás végéből 1-2 cm-t levágunk, majd nagyobbacska darabokra vagdaljuk. Hogy elkerüljük a lisztes sűrítést, egy darab krumplit megpucolunk és hozzákockázzuk, majd kevés sós vízben kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadunk egy kis vajat, tejfölt, sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele egy kevés szerecsendiót, majd botmixerrel pürésítetjük. A kifőtt pennére szedve tálaljuk.

Petrezselymes spárgakrémleves

Hozzávalók: spárga, víz, só, őrölt bors, tejföl, petrezselyemzöld

Elkészítés: A spárgát az előző receptben írt módon megtisztítjuk és megpároljuk. Amikor elkészült, hozzáadunk egy-két kanál tejföl, egy kevés őrölt borsot, majd kézi mixerrel pürésítjük. Végül beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet.

V. Magdi


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termék-kategóriák

Gyógynövény készítmények

Kapcsolódó rovatok

Egészségvédő növények





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass