Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Finomságok maradékokból

2010.12.27.
Címkék: karácsony   recept  

A karácsonyi készülődés hevében sokan elkövetjük azt a hibát, hogy túlvásároljuk magunkat, így az ünnepek után a nyakunkon maradt alapanyagoktól roskadozhat a hűtőszekrény. Szinte biztos, hogy a többfogásos családi ebédek és vacsorák menüjét sem tudjuk az utolsó morzsáig belakmározni, napokig pedig unalmas lenne ugyanolyan fogásokat enni.

„Ételt nem dobunk ki!” – hallhattuk gyakran szüleinktől, nagyszüleinktől. Érdemes megfogadni a jó tanácsot, hiszen a felesleges pazarlás sem pénztárcánkat, sem környezetünket nem kíméli. Ha elszámoltuk magunkat és mégis nyakunkon maradt némi étel az ünnep után, próbáljunk valamit kezdeni a maradékokkal. De mit? Lássunk néhány ötletes és könnyen elkészíthető receptet!

Ha maradt az ünnepi sült húsból

A legtöbb tradicionális karácsonyi menüben helyet kapnak a különböző sült húsok: pulyka, marha vagy sertés. Ha nem fogy el az ünnepi vacsorán, másnap még megesszük, de harmadik nap ugyanazt tálalni már igencsak egyhangú lenne.

A sütött húst bátran felhasználhatjuk karácsony után is, hiszen ha nincs benne olyan „érzékeny” alapanyag, mint pl. gomba, tojás, máj vagy tejtermék, akár 4-5 napig is eláll megfelelő tárolás mellett. Íme néhány ötlet:

  • Hússaláta: A sült húst vágjuk csíkokra, dúsítsuk ízlés szerint csíkokra vágott zöldségekkel, majd öntözzük meg ízletes dresszinggel. Pikáns párosítás például reszelt sárgarépával, zellerrel, hagymával és fokhagymás tejföllel, de nagyon finom párolt zöldborsóval, kukoricával és majonézzel keverve is. Pár órán át érleljük hűtőszekrényben tálalás előtt. Pirítóssal kitűnő hideg fogás.

  • Melegszendvics: A sütött húst turmixoljuk össze vöröshagymával és fokhagymával, keverjünk hozzá tejfölt, majd kenjük kenyérre, tegyük tepsibe és süssük meg.

  • Tésztaszósz: Daráljuk le vagy turmixoljuk össze a sült húst, főzzük össze paradicsompürével, ízesítsük fokhagymával, pici nádcukorral, őrölt borssal és bazsalikommal, majd tálaljuk a kifőtt tésztára szedve.

  • Gyors reggeli: Apróra vágott vöröshagymát kevés vajon dinszteljünk meg, szórjuk rá a felaprított sült húst, forrósítsuk át, majd öntsük rá a villával kissé felvert tojásokat és süssük készre.

  • Rakott hús: Vágjuk szeletekre a húst, majd egy vajjal vékonyan kikent tepsibe rétegezzük zöldségekkel (pl. fagyasztott brokkoli, gomba, vöröshagyma), a rétegek között locsoljuk meg zúzott fokhagymával kevert kefirrel, a tetejére szórjunk reszelt sajtot, majd rövid ideig – míg a zöldségek kissé megpuhulnak és a teteje pirulni kezd – süssük.

  • Főzelékfeltét: Készítsünk ízlésünk szerint főzeléket (módszerek és receptek itt), majd tálaljuk a csíkokra vágott és kissé átpirított hússal.

  • Házi gyros: A sült húst vágjuk csíkokra, és némi olajon pirítsuk össze egy kevés őrölt borssal, rozmaringgal, oreganóval, bazsalikommal, pici szárított gyömbérrel és kevés cukorral. Tálaljuk zöldségekkel: vágjunk csíkokra vörös- és fejeskáposztát, reszeljünk sárgarépát, és tegyünk mellé csalamádét, savanyú uborkát is. A húst szervírozzuk zúzott fokhagymával ízesített joghurttal.

  • Húsos borsóleves: A klasszikus borsólevest felturbózhatjuk a maradék sült hússal, így ízletes meleg egytálételt kapunk. Aprított vöröshagymát dinszteljünk meg kevés vajon, adjuk hozzá a csíkokra vágott húst, pirítsuk át, majd ízesítsük kevés őrölt pirospaprikával. Öntsük fel vízzel, adjunk hozzá fagyasztott zöldborsót, kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert, majd főzzük meg. Ízesítsük kevés sóval, őrölt fehérborssal és szárított vagy fagyasztott petrezselyemzölddel. Ízlés szerint galuskával is dúsíthatjuk.

Ha túl sok lett a mézeskalács

Bár a mézeskalács sokáig eláll, pár nap után unalmassá válhat. Ha túl sokat sütöttünk és már ráuntunk, készítsünk belőle különleges mézes kókuszgolyót!

A mézeskalácsot törjük darabokra és daráljuk le, vagy mozsárban törjük morzsás állagúra. A darálékhoz adjunk szobahőmérsékletű vajat (25 dkg kalácsmorzsához kb. 5 dkg-ot), pár evőkanál porrá őrölt nádcukrot, jó minőségű kakaóport (25 dkg darálékhoz kb. 4-5 púpozott evőkanállal), pár csepp rumot és annyi tejet, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. Vizes kézzel formáljunk golyókat, majd hempergessük meg kókuszreszelékben. Tálalás előtt pihentessük hűtőszekrényben néhány órán át, hogy összeérjen és kissé megkeményedjen.

Maradék kenyérből

Ha túl sok kenyeret vettünk a háromnapos ünnepre és nem fogyott el, ne keseredjünk el, nem kell azonnal kidobni. Szeleteljük fel, szárítsuk ki teljesen – ha szalvétán a radiátorra tesszük, felgyorsíthatjuk a folyamatot –, majd daráljuk vagy (ha féltjük a daráló élét) reszeljük le. Vászonzsákban, száraz, jól szellőző helyen tárolva két-három hónapig is eláll.

Mi legyen a felesleges csokival és süteményekkel?

Ha felhalmozódtak az ajándékba kapott mikuláscsokik, bonbonok, táblás csokik és egyéb csokoládés édességek, készíthetünk belőlük ízletes pudingot.

2 púpozott evőkanálnyi kukoricakeményítőhöz adjunk 3 evőkanál jó minőségű, cukrozatlan kakaóport, 1-2 evőkanálnyi nádcukrot, majd kevés tejjel keverjük csomómentesre. Kb. 4,5 – 5 dl tejet kezdjünk hevíteni, majd amikor felforrósodott, öntsük hozzá a keményítős- kakaós masszát és rövid ideig főzzük, míg besűrűsödik. Szórjuk a pudingba a darabokra tördelt csokoládét (csak a jó minőségű, magas kakaótartalmú, természetes összetevőjű csokikat használjuk fel), és kavargassuk, míg teljesen elolvad. Ha maradt a karácsonyi desszertekből valamilyen szárazabb sütemény (pl. piskótatekercs, gyümölcskenyér, bejgli, linzer stb.), tördeljük tálkákba, meglocsolhatjuk kevés rummal, majd öntsük rájuk a pudingot, és hűtsük le. Néhány órás érlelés után tálaljuk.

Tippek a szilveszteri lakoma előtt

Hogy ne kelljen ételt kidobni vagy a maradékok felhasználásával foglalkozni, íme néhány tipp a pazarlás elkerüléséhez:

  • Legyünk tudatos vásárlók! Gondoljuk át, hogy milyen fogásokat szeretnénk sütni-főzni a bulira / családi vacsorára / partira. Keressük elő a szükséges recepteket, ezek segítségével írjunk bevásárlólistát, és csak ezután induljunk beszerzőkörútra.

  • Bár sokszor igen csábító akciókkal találkozhatunk az üzletekben, igyekezzünk csak azokat az alapanyagokat beszerezni, amelyekre a menühöz feltétlenül szükségünk lesz. Ha felesleges termékeket is a kosárba pakolászunk, biztos, hogy egy része a nyakunkon marad, így elpazaroljuk a rá kiadott pénzt, az élelmiszer kidobásával pedig hozzájárulunk környezetünk szennyezéséhez és növeljük ökolábnyomunkat. (Ez utóbbiról részletesen későbbi cikkünkben olvashatnak).

  • Bevásárláskor érdemes alaposan szemrevételezni a terméket: nézzük meg, hogy elég friss-e, csomagolt árunál keressük meg a feltüntetett lejárati dátumot, nehogy ránk romoljon, ha esetleg marad belőle a főzés után.

  • Mérjük fel, hogy hány vendégünk lesz, és csak annyi ételt készítsünk, amennyi egy-két napon belül biztosan elfogy.

  • Ha mégis marad az ételből, amit lehet, fagyasszunk le, később még jól jöhet a készétel.

V. Magdi


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass