Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Egészséges édességek

2020.07.29.
Címkék: csokoládé   cukor   édesség   recept  

Néhány ötlet az édes finomságok rajongóinak – alternatív megoldások a bolti édességek helyett.

Csokoládébombák, tömény vajas-krémes sütemények, édes kekszek, agyoncukrozott pudingok és krémtúrók – az édességekről bizony nem az egészséges táplálkozás jut eszünkbe. Sajnos manapság szinte lehetetlen az üzletek polcain adalékanyagmentes finomságot találni. A különféle aromák, színezékek, tartósítók és egyéb adalékszerek mellett általában hemzsegnek a nagy mennyiségben hozzáadott finomított cukortól, vagy mesterséges édesítőszerektől. 

A desszerteket azonban nem kell feltétlenül száműznünk étrendünkből, hisz a megfelelő összetevők megválasztásával a bolti – sokszor egészségtelen – nyalánkságok helyett azok egészségesebb és finomabb változatát kreálhatjuk meg konyhánkban.

Az alapanyagok

Házi desszertünk titka – természetesen a jó recept mellett – a megfelelő alapanyagok kiválasztása és beszerzése. Néhány hasznos tipp, hogy süteményünkből hogyan száműzhetjük, vagy csökkenthetjük az egészségtelen alkotóelemeket:

  • Édesítésre a finomított fehércukor helyett használjunk inkább nádcukrot, mézet, vagy sztíviát, ugyanakkor ezek mennyiségével sem tanácsos túlzásokba esni.
  • Sütött desszertekhez jó ötlet fele-fele arányban keverni a finomlisztet és a jóval egészségesebb teljes kiőrlésűt, de nagyon jó recepteket találhatunk kifejezetten teljes kiőrlésű liszthez is.
  • A sütőport érdemes szódabikarbónával helyettesíteni, mivel az – a sütőporral ellentétben – a nátrium-hidrogén-karbonáton kívül nem tartalmaz adalékanyagokat.
  • Ha a sütemény tésztájához vagy a krémhez a recept vajat ír, használhatunk akár telítetlen zsírsavakban gazdag bio margarint.
  • A tömény vajas masszák helyett készítsünk inkább könnyű, pudingos krémet. Jó választás hozzá a mesterséges adalékanyagoktól mentes bio pudingpor, de magunk is elkészíthetjük tej, kukoricakeményítő, kevés nádcukor és bourbon vanília vagy kakaópor segítségével.
  • Kiváló süti-alapanyag a magas rost- és vitamintartalmú zabpehely. Alkalmazásával csökkenthetjük a süteményben a liszt mennyiségét, vagy teljesen el is hagyhatjuk.
  • Friss vagy aszalt gyümölcsökkel egészségesebbé tehetjük desszertjeinket, sőt, így cukorból is jóval kevesebb szükséges.

Zabpelyhes-ropogós

Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 30 dkg zabpehely, 1 teáskanál szódabikarbóna, 25 dkg vaj vagy bio margarin, 25 dkg akácméz, reszelt citromhéj, kevés darált dió, ízlés szerint kevés őrölt fahéj

Elkészítés: A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a zabpehellyel. Elmorzsoljuk a vajjal (margarinnal), hozzáadjuk a mézet, a citromhéjat, diót és a fahéjat, majd összegyúrjuk. A tésztát kb. két-három ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és szaggatóval vagy pohárral kör alakú formákra vágjuk. A tallérokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben kb. 175 fokon 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Gesztenyével töltött sült alma

Hozzávalók: 4 db savanykás, közepes méretű alma, 10 dkg darált dió, 25 dkg natúr gesztenyemassza, kb. 05 dl tej, kevés nádcukor, pár csepp rum

Elkészítés:

A gesztenyemasszát, diót és a nádcukrot a tejjel kikeverjük, pár csepp rummal ízesítjük. Az almákat megmossuk, tetejüket lenyessük, és kivágjuk a csumákat.

A gesztenyés krémmel megtöltjük a kivájt almákat, majd tűzálló tálban kb. 170 fokon 10-15 percig sütjük.

 

Házi vaníliás-gyümölcsös pudingcsoda

Hozzávalók: 5 dl zsírszegény tej, 5 dkg kukoricakeményítő, bourbon vanília por, kevés nádcukor, ízlés szerinti idénygyümölcs

Elkészítés: A kukoricakeményítőhöz hozzáadjuk a vaníliaport és a nádcukrot, majd kevés tejjel csomómentesre keverjük. A tejet hevíteni kezdjük, majd ha felforrósodott, hozzáöntjük a keményítős masszát és rövid ideig főzzük. Ha besűrűsödött, poharakba öntjük, ízlés szerint gyümölcsdarabkákat keverhetünk hozzá, majd lehűtjük.

Csokis magvak

Törökmogyoró, dió és étcsokoládé segítségével néhány perc alatt finom csemegét készíthetünk. Csak felolvasztjuk a csokoládét egy megfelelő edényben, majd belemártjuk a magvakat és lehűtjük. Válasszunk jó minőségű, legalább 70% kakaótartalmú csokoládét, ami magas antioxidáns és flavonoid tartalma révén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

Almachips

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető egészséges, édes ropogtatnivaló. Az almát megmossuk és megszárítjuk, majd leheletvékony szeletekre felkarikázzuk. A karikákat egy papírral bélelt tálcán szétterítjük, és meleg helyen néhány napig szárítjuk. Ha ropogósra száradt, olajban sült burgonyaszirom helyett ezt bűntudat nélkül majszolhatjuk, és ráadásul finom is.

A Karácsony közeledtével a házi almaszirmokat sokoldalúan hasznosíthatjuk a csemegézésen kívül. Madzagra fűzve például dekorációs almafüzért kreálhatunk belőle, vagy összetördelve, teafűvel és fahéjdarabokkal keverve illatos teát készíthetünk, de gyümölcsös müzli alapanyagaként is megállja a helyét.

Veróczky-Őri Magdolna

 

 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kókuszkocka

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Táplálkozás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass