Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Nyári gombás fertőzések

2010.06.17.
Címkék: bőrbetegségek   lábgomba   nyár  
A nyári időszakban meglehetősen gyakoriak a gombás bőrfertőzések. Ezért nem árt óvatosnak lenni, hiszen elsősorban a strandok, a zuhanyzó rácsa, az öltöző köve terjesztheti a gombás fertőzést.

Bizonyított tény, hogy a még tiszta (vízforgatós, túlfolyós) uszodák vize is fertőzött, s ez így van világszerte. A medencék vizében gombákat, trichomonas vaginalist, baktériumokat és vírusokat mutattak ki.

A gomba akkor érzi magát igazán jól, ha megnövekedett páratartalmú bőrön, izzadt testfelületen telepedhet meg. Mindez pedig a nyári kánikula alkalmával gyakran előfordul.

A gombás fertőzés eleinte a talp bőrét támadja meg, később a lábujjak közötti területek és végül a körmök is fertőződhetnek.

Tudta, hogy a gombás fertőzések Európában népbetegségnek számítanak, egy felmérés szerint Magyarország lakosságának 54 százaléka életében legalább egyszer megfertőződik.

Ujjak közötti gombás fertőzés

Elsősorban az ujjak között, körömnél üti fel a fejét. Kezdetben a köröm csak ritkán fáj, de a későbbiek során, amikor megvastagodik, a körömre gyakorolt nyomás már fájdalmat okozhat. Egyetlen körömtől kiindulva a fertőzés átterjedhet a láb többi körmére is.

Ha a körmöt is érinti a fertőzés, ennek tünete, hogy a köröm elszíneződik, megvastagszik, töredezetté válik. Ha a talpunkon száraz hámlás alakul ki, vagy apró égő, viszkető hólyagocskák jelennek meg, felmerül a fertőzés gyanúja. A lábujjak között kialakuló hámlás, berepedezés hasonlóképp intő jel. Legjobb megoldás kezelésére a higiéniás szabályok betartása és különféle ecsetelők.

Hajlatok gombás fertőzése

Bizonyos gombás fertőzések főleg a túlsúlyosokat veszélyeztetik, náluk ugyanis a has redőiben, a combhajlatban, a mell alatti redőben vagy akár a hónaljban is megtelepedhet gomba. A fertőzés jellemzője nagy vöröses-barna folt, majd nedvező, bűzös, hámfosztott terület.

Nyáron az izzadás miatt, kiemelten fontos az összeérő bőrredők gondos törlése. Érdemes rendszeresen hintőport használni, amely szárazon tart, és segíti a megelőzést.

„Napgomba”

A gombás fertőzés a háton, vállon, mellkason enyhén hámló, világosbarna, esetleg fehér színű foltok jelzik a fertőzést. Nevét onnan kapta, hogy napfény hatására kivilágosodnak, szinte fehérekké válnak, és nem barnulnak le. Tévesen szokták a napfény hatásának tulajdonítani, pedig gombás fertőzésről van szó. Kezelésére ecsetelőt, krémet kell használni.

Sarjadzógombás fertőzés

A nyári fertőzések ugyanis leggyakrabban a nemi szerveken vagy a nyálkahártya szexuális érintkezésnek kitett felületén okoznak tüneteket. Kiváltó oka a  fertőzött vízzel történt érintkezés.

Azok szokták elkapni, akiknél a nyálkahártya összetétele megváltozik, és így védtelenné válnak. Nyáron gyakoribb, de a meleg mellett azért kell még egy legyengült immunrendszer, valamilyen gyógyszer (fogamzásgátló) mellékhatása vagy cukorbetegség is ahhoz, hogy kialakuljon.

A leggyakoribb tünetek a külső nemi szervek viszketése, a törmelékes folyás és az égő érzés. Nem egyszerűen megoldható probléma, érdemes orvoshoz fordulni a betegséggel.

Megelőzés

Ha az alábbi típusok közül valamelyiket észleli magán, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz, és mihamarabb kezdje el a kezelést. Mindenképpen érdemes időben elkezdeni, megelőzve a komolyabb fertőzést, ami akár ekcéma kialakulásához is vezethet.

A megelőzés legfontosabb része a mindennapos, alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása.

Az ecsetelők, hintőporok megakadályozzák a láb izzadását, így rontják a gombák életkörülményeit, s ezzel segítik megakadályozni megtelepedésüket. Az ilyen készítmények használata különösen fontos a gyakori uszodalátogatóknál, rendszeres sportot, komoly fizikai erőkifejtést végzőknél.

A saját törülköző, és a papucs használata természetes higiéniás követelmény. Sose álljunk uszodai zuhany alá mezítláb, és ne közlekedjünk papucs nélkül az uszodai öltözőben, folyosókon. Ne használjuk más papucsát, cipőjét, törülközőjét. Kerüljük a láb ujjait összepréselő, a szellőzést gátló cipőket. Ne viseljünk nejlonzoknit, válasszunk inkább pamutot. Fürdés után használjunk hintőport.

Egyensúly

Ismert tény, hogy az egyensúlyban levő szervezetet nem támadják meg a kórokozók. Ez a gombák esetében különösen igaz. A gombák ugyanis a savas közeget szeretik, épp ezért fontos a szervezet lúgosítása friss zöldségek, és bő folyadékbevitel fogyasztásával.
 
A megfelelően lúgos közeg ugyanis a mi testi sejtjeinknek kedvez, és így a gombák növekedése visszaszorul. A gomba akár a belekben, akár a külső és belső nemi szerveken, akár a lábujjakon és körmökön jelenik meg, mindig belülről nő, és nem a felületen él.
 
Épp ezért sokkal fontosabb belsőleg védekezni ellene. A külsőleg alkalmazott módszerek, csak segítenek, de igazi oki kezelést nem nyújtanak.
 
Összeállította: Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Dr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony cseppDr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony csepp
Természetes grapefruitmagból sajtolt kivonat, 1026 mg garantált,polifenol hatóanyag-tartalommal!
+- 6.190 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Bőrbetegségek





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass