Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Mézfajták

2009.08.10.
Címkék: méz   természetes édesítőszer  

Magyarországon több mint nyolcszáz növényfajt látogatnak a méhek nektár és virágporgyűjtés végett. Mindössze csak töredékükből lehet mézet készíteni. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a legismertebb mézfajtákat.

Akácméz

A legismertebb fajta méz. Harmonikus ízű, édes, lágy és kevésbé savas. Akácvirág illatú. A csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony marad. Köhögés ellen kifejezetten ajánlott. Kávét, teát édesítve kiemeli azok eredeti aromáját.

Vegyes virágméz

A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtötték a szorgalmas méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatás területe is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekező-rendszerét. Színe: halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, és ez függ a benne levő mézek összetételétől. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

Repceméz

Sárga színű, amíg folyékony, de gyorsan kristályosodik és akkor majdnem fehér. Kristályai aprók, élvezeti értékét nem csökkentik. A tiszta repceméz íze nem kellemes, emiatt krémméz előállításakor valamilyen zamatos mézzel kell házasítani. Kevéssé savas, sőt gyógyítja a gyomorsav-túltengést.

Gesztenyeméz

A szelídgesztenye fáról gyűjtött méz magas ásványianyag-tartalmával tűnik ki. Sárgásbarna színű, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas. Fogyasztása jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén egyaránt.

Selyemfű méz

Igazi -Hungarikum-. A napfényes Duna-Tisza közén lévő erdőszéleken, június és júliusban a különlegesen csábítóan illatozó vadontermő növényből a kánikulai napsugarak csalogatják elő a nektárt a méhek számára. Színe: víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Erős jellegzetes ízű illatos méz. Lassan kristályosodik. Ez a méz tápértékével, nyomelemeivel, ásványi sókkal dúsítva erősíti a szervezetünket. Ami a legfőbb tulajdonsága, enyhe vérnyomáscsökkentő. Mivel a selyemfű nem termel virágport, így a virágpor tartalma elenyésző. Az akáchoz hasonlóan sokáig folyékony marad. Virágpor-érzékenyek számára ideális méz.

Lépesméz

Igazi Hungarikum-nak számít. A júniusban virágba boruló csodálatos magyarországi akácerdők nektárjából és ebben az időben a méhek által épített, mézzel töltött és lefedett lépszeletből áll. Szakmailag is különlegességnek számít. Az akácméznél leírt tulajdonságokat tartalmazza.

Krém- méz

Szemet gyönyörködtető tavasszal a virágba borult szép sárga virágtenger, az első tömeges nektárt adó kultúrnövény. A repce virágpora és méze, szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma miatt. Színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő, állaga krémszerű. Nagyon értékes méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Jellemző tulajdonsága: gyorsan kristályosodik, krémszerű mézként kerül forgalomba. Könnyen kenhető.

Propoliszos- méz

A benne található mézet sokfajta értékes mezei virágról gyűjtötték a szorgalmas méhek és emiatt, beltartalmilag kiváló méznek számít. A propolisz jelenléte miatt a jótékony hatása fokozottabb. Ez a méz külső felhasználásra is alkalmas: baktérium és gombaölő hatásán, a vírusok szaporodását gátló tulajdonságain kívül fájdalomcsillapító és regeneráló hatásai is érvényesülnek. Belsőleg fogyasztva gyulladáscsökkentő, mely a légutak, a tüdő, a vesemedence, és a szívbelhártya gyulladásaira alkalmazható. Gyomor és bélhurut leküzdésében is eredményes, mert egyrészt elöli vagy szaporodásában gátolja a betegséget kiváltó kórokozókat, másrészt tannintartalmánál fogva adsztringensként is közreműködik a hasmenéses tünetek felszámolásában. Jól ismert a propolisz érprotektív, vizelethajtó és vérnyomás-csökkentő hatása. A klimaxos panaszok enyhítésére, a gyomorfekély, a nyombélfekély és a krónikus bronchitis ellen is eredményesen alkalmazható. A propolisz alkalmazását nem javasoljuk pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek, illetve bőrallergiás jelek észlelése esetén. Fogyasztása: napi 3-4 kávéskanállal.

Hársméz

A virágzásban lévő csodálatos illatú hársfa bőven ontja a legkiválóbb jótékony hatással rendelkező nektárt, amit a szorgalmas méhek összegyűjtenek. Színe: a világos sárgától a közép barnáig terjedő, rendkívül zamatos. Színe a gyűjtés idejétől függ. Illata és íze határozott, kellemes íz jellemzi, fűszerezi az ételeket, italokat.. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. Nyugtató hatású méz, meghűléses betegségre, vagy annak megelőzésére. Hörghurutra kiváló de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Ez a természet ajándéka a szervezetünk számára. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta, vagy hársfatea ízesítésére.. Nyugtató hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra, italok ízesítésére kiválóan alkalmas.

Napraforgóméz

Aranysárga színű, aromás, savanykás ízű. Nagyon gyorsan kristályosodik, a kristályosodás során pedig nagyméretű, durva kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Savtúltengésben szenvedőknek fogyasztása nem ajánlott.

Gyümölcsméz

A gyümölcsméz többféle, nagyjából egy időszakban (tavasszal) virágzó gyümölcsfáról származó nektárokból készül. Barnás színű, sötét árnyalatú méz. Jellegzetes kesernyés barackmag ízzel bír. Közepes kristályosodási hajlamú. Ritkán, kis mennyiségben terem, csemege méznek számít. Fogyasztása önmagában ajánlott.

Édesharmatméz (erdeiméz, mézharmatméz)

E fajtaméz nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő. Emiatt a virágportartalma elenyésző. Nagyon sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, markáns ízű méz. A jegenyefenyő erőkben gyűjtött édesharmatméznek dióra emlékeztető íze van. A más erdőkből (pl. lucfenyő, vörösfenyő, tölgy, fűz, feketedió stb.) származó erdeimézek ízében dominál egy bizonyos "édesharmat" íz. Többnyire sokáig folyékony maradnak, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak. Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású. Kizárólag önmagában (kenyérrel-vajjal, műzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is használható. Tejben fogyasztva különlegesen finom.

Ámorakác méz

Mézkészítés szempontjából az ámorakác a csodálatos szépségű Tisza-part legértékesebb cserjés növénye. Júniusban bódító illattal csalogatja a méheket, ösztönözve a csodálatos természeti kincs begyűjtésére. Színe tükrös, aranybarna. Élettani hatása kiváló, erősíti a szervezet védekező rendszerét. Növeli az érrendszer ellenálló képességét, erősíti a szívet és szabályozza a szívműködést. Natúr fogyasztásra, valamint ételek, italok ízesítésére kiváló.

Fenyőméz

Gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz a primer vegyületek mellett alkaloidokat, aldehideket, felandrent, limonent, gyantaanyagokat. Légúti és húgyúti gyulladások gyógyítására alkalmas, mert fertőtlenítő és vizelethajtó tulajdonsággal bír. Enyhén nyugtató hatású. Fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő hatású, vérszegénység esetén kitűnő gyógyhatású készítmény.


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass