Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Variációk a tésztára

2008.02.15.
Címkék: recept  

Bár itthon a milánói makaróni örvend nagyobb népszerűségnek, számos egyéb tésztás finomságot készíthetünk! Egy-egy újabb összetevő pedig csodákat tehet a jól bevált receptekkel is.

A száraztészták hazánkban is a kedvelt alapanyagok közé tartoznak, bár az európai gyakorlattól eltérően nálunk a tojással készült fajtáké a főszerep. Nyugat Európában a csupán gabonaőrleményből és vízből készült tészták hódítanak. Ezek nem rendelkeznek olyan kiváló főzési és táplálkozás-élettani tulajdonságokkal, mint a tojásos tészták, zsírtartalmuk viszont alacsonyabb, így diétázóknak is megfelelő.

Fogyasztásuk egyfelől azért ajánlott, mert 100g termék hozzávetőleg 5 g élelmi rostot tartalmaz, tehát a napi szükséglet (30-40g) egy része ezzel fedezhető. Másrészt szervezetünk könnyen és gyorsan képes feldolgozni ezt a táplálékot, így például egy könnyű tésztavacsora nem jelent túlzott megterhelést. Nagy különbség van azonban a hagyományos búzából, tojás hozzáadásával készített fajták és a durumtészta között.

Az utóbbinak aminosav- és fehérje-összetétele előnyösebb, valamint vitamintartalma is magasabb. A durumbúzában található színanyagnak köszönhetően színe tojás nélkül is szép sárga, ráadásul a főzés során megőrzi alakját, rugalmas marad, és nem csirizesedik!

Tudta?
A száraztésztákra nem jellemző a mesterséges adalékok jelenléte, hiszen a vízelvonásnak köszönhetően tartósítószer alkalmazására nincsen szükség. A színes termékek láttán sem kell megijednünk, ugyanis ezek különféle természetes anyagok (pl. célka, paradicsom, répa) segítségével kapják meg a kívánt árnyalatot.

 

Hasznos tippek

  • A főzés során figyeljünk az arányokra! A tészta súlyához képest legalább tízszeres mennyiségű vizet igényel, s csak így dagad meg kellőképpen. Tehát egy csomag (50 dkg) tésztát 5 liter vízben érdemes elkészíteni.

  • Feltétlenül adjunk némi olajat (1 tk.) és kevéske sót a főzővízhez, így a tészta ízletesebb lesz és nem fog összetapadni. Ügyeljünk, hogy ezeket csak akkor tegyük bele, ha a víz már forr.

  • A tésztát csak apránként szórjuk a vízbe, ugyanis ha a forrás megszűnik, nem főni, hanem ázni fog.

  • Az elkészítési időt olykor nem tüntetik fel a tészták csomagolásán. Ebben az esetben a termék szárazságától és vastagságától függően kell azt meghatároznunk. Míg a levesbetétnek szánt vékonyabb fajtáknak 5-8 perc is elegendő, a szarvacska vagy a makaróni akár 20-25 percig is főhet.

  • Ha meg akarunk győződni róla, hogy megfelelő-e az állaga, vegyünk ki egy darabot a lábasból és vágjuk ketté. Amennyiben a közepén fehér csík látható, a tészta még nyers. Persze nem feltétlenül kell teljesen puhának lennie: ha valóban olaszos „pastát” szeretnénk, elég „al dente” („fogra való”, éppen harapható) állapotig főzni.

Különleges ételek tésztából

Bár hazánkban főként milánói makaróni, túrós csusza vagy káposztás kocka kerül az asztalra, számos egyéb tésztás finomságot készíthetünk. A variációk száma tulajdonképpen végtelen, hiszen egy-egy újabb összetevő csodákat tehet a jól bevált receptekkel.

Sajtos-húsos makaróni olaszosan

Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 30 dkg füstölt-főtt tarja, 5 dkg reszelt juhsajt, 2 tojás, 2 tojássárgája, fél citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, vaj, só, szerecsendió, bors

Elkészítés: A felkockázott húst, az apróra vágott petrezselymet és a megtisztított fokhagymákat vajon kb. 5 percig pirítjuk, majd kivesszük a fokhagymákat. A tojásokat, a tojássárgákat, a juhsajt felét és a citromlevet egy tálban összekeverjük, szerecsendióval, sóval és borssal fűszerezzük, ezután a húshoz adjuk. A mártást a kifőzött, leszűrt tésztára öntjük, és az egészet addig melegítjük, amíg a tojás megszilárdul. Közben rászórjuk a maradék juhsajtot, és ízlés szerint adunk hozzá még némi szerecsendiót.

Zöldséges tészta

Hozzávalók: 40 dkg száraztészta (penne vagy makaróni), 50 dkg brokkoli, 5 dl tej, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, a brokkolit „roppanósra” pároljuk. A tejből, a lisztből és a vajból besamel mártást készítünk (forró vajon a lisztet átforgatjuk, és lassanként felengedjük meleg tejjel), hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, enyhén sózzuk, borsozzuk, és sűrűre főzzük. Összekeverjük a tésztával és a brokkolival, tepsibe tesszük, majd megszórjuk reszelt sajttal.

Közepes hőfokon addig sütjük, amíg a sajt megolvad a tetején (kb. 15 perc).

Tippek: A brokkolit helyettesíthetjük főtt kelbimbóval, vagy ízlés szerint egyéb párolt zöldséggel. Ha dúsítani szeretnénk az ételt, hús hozzáadásával is elkészíthetjük: tehetünk hozzá pirított bacon szalonnát, vagy párolt pulykamellkockákat. A karakteresebb íz érdekében használjunk füstölt sajtot, illetve keverjünk egy kevés reszelt trappistát a besamel mártásba. 

Tészta tenger gyümölcseivel

Hozzávalók: 40 dkg hosszúmetélt tészta, 40 dkg paradicsom (télen hámozott konzerv paradicsom), 40 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei (esetleg garnélával vagy koktélrákkal helyettesíthető), 1 nagyobb fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, vaj, kevéske só, esetleg bors

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hámozott, darabolt paradicsomot, óvatosan megpirítjuk, majd beletesszük a tenger gyümölcseit. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 percig főzzük. Még mielőtt elkészül, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. A kifőzött, leszűrt tésztát összeforgatjuk a mártással, és forrón tálaljuk.

Források: Sajtlexikon, Laude Kiadó, 2000; Kosármagazin.hu

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass