Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

"Light" termékek veszélyei

2023.02.20.
Címkék: cukor   cukorbetegség   édesítés   elhízás   káros anyagok  

A „Light” fémjelzésű élelmiszerek ellepték a piacot. Ma már egy jól csengő név, melyre az emberek jobban kinyitják a pénztárcájukat és bőkezűbbek, mint máskor. Mindezt az egészségük érdekében! De vajon megéri-e? 

Mi is valójában?

De még mielőtt kitérnénk, hogy megéri-e fogyasztani, elsőnek tisztázzuk magát a fogalmat, mert sajnos nagyon sokan nincsenek tisztában a „light” kifejezéssel. A különbség annyi, hogy ezek a termékek csökkentett zsír, szénhidrát és kalória tartalmúak. Vagyis az élelmiszernek az energiatartalma alacsonyabb, mint a nem light-os változata.

Jó tudni!

A bio ugyanaz, mint az öko termék. Nincs a kettő között különbség csak a névhasználatban, még egyesek bionak mondják, mások ökonak.

Kövérség ellen „light” 

Világszerte egyre több a súlyproblémákkal küzdő ember, és sokan közülük a fiatalabb korosztályból kerülnek ki. Európában a nők 38, a férfiak a 27%-a túlsúlyos. Bármennyire hihetetlen az elhízás legvalószínűbb szövődményeinek száma tíz fölött van. Bővebb információ itt! >>>

A „light” ételeket és italokat, azoknak az embereknek fejlesztették ki, akik túlsúlyosak vagy cukorbetegségben szenvednek. Mégis ennek ellenére 1994-ben az USA-ban nagyjából 170-174 millió ember fogyasztott rendszeresen valamilyen „light” terméket, mégis a testsúlyuk folyamatosan gyarapodott. Vajon mi lehet ennek az oka?

A "light" étel-ital túlevéshez vezet

"Amit a kutatásainkból megtudtunk, annak alapján kijelenthetjük, hogy ahhoz, hogy ne hízzanak el, a gyerekeket egészséges, kiegyensúlyozott étrenden kell tartani, ami a napi tevékenységükhöz elegendő kalóriát ad, és nem csökkentett kalóriájú, kalóriaszegény ételeket - italokat kell adni nekik" - mondják az Alberta Egyetem kutatói. A „light” ételek nagyobb étvágyat csinálnak, mert az édesítőszer csupán ámítja a szervezetet, hogy elég energiához jutott.

Gondosan kidolgozott kísérleteikkel megvizsgálták, milyen hatással vannak fiatal patkányokra a csökkentett kalóriatartalmú élelmiszerek és italok. Arra az eredményre jutottak, hogy ha csökkentett kalóriatartalmúval helyettesítik a normális élelmiszert vagy italt, az túlevéshez vezet. A normálisan sovány és az elhízás génjét hordozó fiatal állatok egyaránt túlették magukat a kalóriaszegény ételből.

A diétás élelmiszerek és a diétás italok fogyasztása kora gyermekkortól a túlevésre ösztönöz, ezáltal fokozatos súlygyarapodást idéz elő. A kutatók azt a magyarázatot fűzik a dologhoz, hogy az élet korai szakaszában megy végbe egy íz-kondícionáló folyamat, ami azt jelenti, hogy a kölyök élőlény megszokja, milyen ízhez mekkora kalóriafelvétel társul. Ha nap mint nap, rendszeresen csökkentett kalóriájú élelmet kap, az felborítja a szervezete energia-egyensúlyát.

Feltehetőleg ez a magyarázata annak a rejtélyesnek tartott eredménynek, amit a Massachusetts Egyetem kutatói kaptak: úgy találták a vizsgálataik során, hogy a diétás kóla, üdítő fogyasztása a gyermekek körében növeli az elhízás, cukorbetegség, szívbetegség kockázatát.

Miért is nem jobb az édesítőszer?

Mint bár kiderült a „light” termékekhez nem cukrot, hanem édesítőszereket használnak. A mesterséges édesítőszereket az aszpartám, szacharin és a ciklamát nevű anyagból állítják elő.

Szacharin

A mesterséges édesítőszerek élen a szacharin áll, mely a legrégebbi édesítőszer, több mint 110 éve ismert. Háromszázszor édesebb a cukornál, hőre érzékeny: sütés, főzés közben bomlik. Kellemetlen fémes utóíze van. Nagyon sokáig minden szacharinos készítményen a "állatkísérletekben hólyagrákot okozott" felirat volt található, amely csak 2000-ben került le a termékekről. Kevesen tudják, hogy egy független szakértőkből álló bizottság megszavazta, hogy a szacharin kerüljön föl a rákkeltő anyagok listájára, mely sikerült is és ott is maradt 2002-ig.

Ciklamát

A ciklamát, amely kalcium ciklohexilszulfamát vagy akár ciklán néven is előfordulhat, 35-50-szer édesebb a cukornál. Érdekes, hogy a szacharinhoz hasonlóan szintén (sós) utóíze van. Ugyanakkor társához hűen extrém nagy dózisokban adva állatkísérletekben hólyagrákot okozott. Amerikában betiltották a ciklamátot, mert egyes esetekben a szervezet mérgező ciklohexilaminná alakítja.

Aszpartám

Az aspartame 3 kémiai anyagból áll: - 40% aspartic sav, - 50% phenylalanine, -10% methanol. Ezek az adalékanyagok mindegyike mérgező vagy káros a szervezet számára, ezért fogyasztásuk nem ajánlott.

Tanulmányok, kutatások eredményeként összességében 92 dokumentált tünetet találtak, amelyek az aszpartám és a light termékek fogyasztására vezethetők vissza. Nemcsak átmegy a szervezeten, hanem lebomlik és a fogyasztása számtalan alattomos mellékhatással járhat. Tönkreteszi az agyat, a látóideget, a központi idegrendszert, és igen károsan hat minden szervre. Megváltozatja a menstruációs ciklust és terméketlenséget, szülési és születési rendellenességeket okoz. A legtöbb tünet az idegrendszerrel van kapcsolatban. Például az agydaganatok eltávolítása után nagy mennyiségű aszpartám lerakódást találtak. Ez mindössze pár volt a 92 tünet közül, mely kapcsolatba hozható a szerrel.

Kincses Fanni


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Nyírfacukor jótékony hatása Cukorbetegség

Kapcsolódó termék-kategóriák






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass