Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Tudományosan igazolták, hogy bizonyos ételek antidepresszáns hatással bírnak.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Mosoly-diéta

Mit együnk, hogy jó kedvünk legyen? Sok tipp látott már napvilágot ebben a témában. Amerikai kutatók azonban tudományosan igazolták, hogy bizonyos ételek hatékony antidepresszáns hatással bírnak, ha megfelelően fogyasztjuk őket.

A gyorsan felszívódó szénhidrátok, például a sütemények, emelik az agyban a szerotonin szintjét, de ezt a vegyületet célozzák a legújabb depresszió elleni gyógyszerek is.

Sok ételt ismerünk, ami köztudottan javítja a hangulatot, de sokszor téves elképzelésekkel is találkozunk. Lássunk néhány hibás elméletet. A tea feldobja az embert, koffein tartalma valóban energia felszabadító hatású. Ez azonban élettani válasz: eddig nem sikerült igazolni, hogy bármilyen hatással lenne a lélekre, vagy a hangulatra. Természetesen ugyanez igaz a kávéra is.

Az alkohol is közismerten a jó hangulat itala, de ennek is megvannak a hátulütői. Egyes vizsgálatok kimutatták ugyan, hogy a kevés alkoholt fogyasztó egyének (maximum két ital egy nap férfiaknak, egy nőknek) kevesebb depressziós tünetet mutatnak, mint a nem ivók, de a kutatások azt igazolják, hogy a nagy mennyiségű alkohol kegyetlen depresszióhoz vezethet. A jó hangulat itala? Talán igen, de csak kis mennyiségben.

Azután ott a csokoládé, ami mindannyiunk titkos fegyvere depresszió ellen. Ausztrál kutatók következtetése szerint azonban az édességek fogyasztása „inkább csak elhalasztja, mint megszüntetni a depressziós hangulatot. A csokoládé nem tekinthető antidepresszáns hatásúnak”. Hát ez is kiesett.

És akkor a szénhidrátokról. Az ésszerű szénhidrátfogyasztás valóban javítja a hangulatot, ez különösen kőknél igaz, ők ugyanis jelentősen kevesebb szerotonint termelnek. A következő néhány lépéssel pedig jelentős változást lehet elérni a közérzetünkben.

Mindhárom főétkezés tartalmazzon fehérjét. Így emelkedik a vér triptofán-szintje, ami azután szerotoninná alakul. A legjobb triptofán-források: baromfi, a tenger gyümölcsei, és a sovány húsok.

Egy kis falat szénhidrát 3-4 órával az étkezések után, és egy órával az étkezések előtt. A gyomrunk legyen üres, és ne fogyasszunk fehérjét az étkezések között. A szénhidrát legyen jól emészthető: egy-két falat sütemény, keksz, vagy kenyér. Ennek hatására a vérben található triptofán bejut az agyba, és ott szerotoninná alakul. A hatás már 20-30 percen belül érezhető.

Ezek az egyszerű szabályok az elalvást is megkönnyítik, a nap végén ugyanis a szerotonin az agyban az alvást segítő melatoninná alakul. Egy vidám nap álmos estéje, és csak egy kis sütemény kellett hozzá! „A szénhidrátok fogyasztása hatékonyabban fokozza a hangulatemelő vegyületek termelődését nőknél, mint férfiaknál”.

Forrás: WebMD/InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass