Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Miért jobbak a bio élelmiszerek?

2007.05.08.
Címkék: élelmiszeradalék   vegyszerek  
A növényvédelemben használt vegyszerek egyrészt közvetlenül a permetezéssel veszélyeztetik az emberi szervezetet, másrészt bomlástemékével közvetett módon más növényi kultúrákra, folyókba, tavakba kerülve fejtik ki ártó hatásukat. S akkor még nem is szóltunk a kémiai anyagok lebomlási idejének betartásáról, vagy a gyártás a szállítás a hulladékkezelés során felmerülő problémákról.

Az alábbiakban olyan egészségkárosító hatásokat sorolunk fel, amelyek a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban alkalmazott vegyi anyagok használata következtében alakulhatnak ki. Megjegyezzük azonban, hogy a vegyszerek környezet kémiai-biológiai és egészségügyi következményei nem modellezhetők 100%-os biztonsággal, továbbá kifejlődésükben egyszerre több tényező is szerepet játszhat, felerősítve egymás hatását. Állatkísérletekkel viszont részlegesen bizonyítottnak tekinthetők a negatív mellékhatások.

Növényvédőszerek kockázati hatásai:

  • az immmunrendszert,
  • a hormonális rendszert,
  • az idegrendszert,
  • az örökítőanyagot károsíthatja,
  • fejlődési rendellenességet,
  • daganatos megbetegedéseket,
  • allergiát okozhatnak, vagy elősegíthetik kialakulását.

Nitrátok és nitritrek az élelmiszereinkben

A mezőgazdaság modernizációja együtt járt a terméshozam növelésének igényével és ezzel együtt a műtrágyák minél szélesebb körű felhasználásával. Mivel köztudott, hogy a nagyobb hozam gyengébb minőséggel párosul, az ökológiai gazdálkodásban a termelők mellőzik a különböző vegyi anyagokat.

A Gödöllői Agráregyetem vizsgálati eredményei

(1966-1990) Magyarországon

Mikroelem* tartalom

Csökkenés Maradt
Búza 50% 50%
Árpa 62,3% 37,7%
Kukorica 81,4% 18,6%
Répafélék 25,0% 75,0%
Burgonya 14,3% 86,7%

*Mikroelem: Ásványi anyag és nyomelem

Kísérletek is alátámasztják, hogy a lassúbb, de kiegyensúlyozottabb komposzttal kezelt zöldségfélék nitrát tartalma jóval alatta marad a nitrogén műtrágyával kezelt növényekének.

Bizonyos mennyiségű nitrát jelenléte természetes a növényekben, mennyisége viszont nagymértékben függ a tápanyag utánpótlás módjától. Nemcsak élelmiszereinket, hanem ivóvizeinket is veszélyeztetik a talajba kerülő nitrogén tartalmú műtrágyák. A szervezetbe jutó nitrátok pedig csökkentik a vér oxigén szállító képességét, ami csecsemőkorú gyermekek halálát is okozhatja. A nitritek fehérjékkel képzett vegyületei rákos megbetegedést okozhatnak.

Az élő szervezetre gyakorolt negatív hatásán túl a műtrágyázás a talaj elsavanyosodásához is vezet.

Mivel a hagyományos műtrágyák a minőségi növény létrejöttéhez szükséges mikroelemek közül csak keveset (a nitrogént, káliumot és a foszfort) juttatnak a termőtalajba ezzel egyoldalú mikrotápanyag ellátást biztosítnak.

A műtrágyákkal bevitt anyagokból a termőtalaj bővelkedik, míg az ugyanennyire fontos anyagokból( pl. szelén) pedig kimerül, mert nincs utánpótlás.

Nem csodálkozhatunk hát azon, hogy az elsavanyított, kifosztott termőtalajból származó növények vitamin ásványi anyag tartalma nagyon alacsony, ezáltal alig tudják tápláló egészségvédő szerepüket betölteni.

Az elmondottakból is kitűnik, a mezőgazdasági termelés módszereiben a változások, változtatások igénye és szükségessége az elkövetkezendő években elkerülhetetlen lesz.

Az alábbiakban szeretnénk felvázolni kedves olvasóink részére egy olyan sokoldalú szempont rendszert, amely a bio növénytermesztés előnyeire hívja fel a figyelmüket.

Magasabb szárazanyag tartalom, kevesebb nitrát

A nitrogén tartalmú műtrágyák mellőzésével a bio zöldségek alacsony nitrát tartalmát biztosítják a bio termesztők. Az oldható növényvédő vegyszerek alkalmazása nélkül igaz ugyan, hogy a növények lassabban nőnek és kevesebb vizet tartalmaznak, de magasabb szárazanyag tartalommal rendelkeznek. A kisebb vízvesztő képességnek és a tömörebb szöveteknek köszönhetően jobb a bio növények ellenállóképessége és tárolhatósága. Burgonya esetén ez akár 50 %-al kisebb veszteséget is eredményezhet.

Fenolok a gyümölcsökben, zöldségekben

A fenolok, mint másodlagos növényi anyagok, olyan anyagcseretermékek, melyek nagyobb mennyiségben keletkeznek az ökológiai termesztésű növényekben, és amelyek az emberi szervezetben egészségvédő hatásúak. Többek között segítik az immunrendszer működését, baktérium és vírus ellenes hatásuknak köszönhetően antioxidánsként működnek, valamint csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, illetve szabályozzák a vérnyomást.

Nyomelem, ásványi anyag és vitamin tartalom

A gyomirtó szerek mellőzése, az ökológiai gazdálkodás tápanyag-utánpótlási rendszere mind hozzájárul ahhoz, hogy a biozöldségek, gyümölcsök vitamintartalma, ásványi anyag és nyomelem tartalma magasabb, mint a hagyományos művelésből származó növényeké. Az alacsonyabb nehézfém érték is kedvezőbb a biotermékek esetében.

Csökkentett méreganyag tartalom

A hagyományos vegyszerezéssel és műtrágyázással termesztett növények 2002-ben végzett vizsgálata alapján a minta 75%-ban találtak növényvédőszer maradványokat. A bionövény mintákban mérhető jóval alacsonyabb méreganyag szint egyértelműen közvetett módon, a levegőből, öntőzővízből, csapadékból származtatható. Nehéz azonban a biotermesztőknek védekezniük az ilyen jellegű káros hatásokkal szemben. Szervezetünk méregtelenítő rendszere viszont egyértelműen kisebb terhelésnek van kitéve az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztása esetén.

Káros sugárzások nélkül

Az ionizáló sugárzás káros hatását már kísérleti állatokon is bizonyították. Sugárzott takarmányt fogyasztó állatok esetében például csökkent az élettartam, a szaporulat, nőtt a halva szülések száma, a daganatos megbetegedések és a különböző hiánytünetek száma. Mindemellett negatívan hatott az ionizálás a növekedésre, az immunrendszer a máj, a vese és az ivarszervi működésre. Ökotermékek esetében jogszabály tiltja meg a termékek besugárzását.

Segédanyagok és génmódosítás

Az ökotermékek feldolgozása során felhasználható génmanipulált alkotórészek felhasználása tilos, a nem ökológiai eredetű adalék- és segédanyagok köre pedig szigorúan szabályozott. Közös jellemzőjük viszont, hogy ártalmatlanok, esetleges alkalmazásuk alapos körültekintést kíván. Csak akkor kerülhetnek a termékbe, ha nélkülük nem lehet biztonságosan előállítani az adott élelmiszert.

Termékenységet befolyásoló tényező

Öko termékkel táplálkozó férfiaknál átlag 30%-al magasabb spermaszámot találtak a kutatók, mint a hagyományos mezőgazdasági termelésből származó növényeket fogyasztók között.

Az élő sejtek fénykibocsátó képessége

Kutatók a biofoton emissziós eljárással hasonlították össze a hagyományos és az ökológiai termesztésből származó növények fény hatására felszabaduló lebomlási anyagcsere folyamatait. Tapasztalataik szerint kedvezőbb élettani hatások tulajdoníthatók a nagyobb fénykibocsátó képességgel rendelkező öko növényeknek, mint az alacsonyabb fénykibocsátó képességgel rendelkező hagyományos termesztésű növényeknek. Ebből következően tehát, jó élelmiszer minőséget biztosít a tartós fénytároló képesség.

Kedvezőbb aminosav összetétel

A nitrogén szegény tápanyag utánpótlási módszereknek köszönhetően, a bionövények esszenciális aminosav tartalmára vonatkozó adatok kedvezőbb képet mutatnak, mint a konvencionális termesztésű gabonák és hüvelyesek esetében.

Gombákból származó méreganyagok

Kevesebb, egészségre ártalmas gombatoxin mutatható ki biogazdálkodásban alkalmazott, vetésforgó eljárással művelt területekről származó bio növényekben.

Ízletesebb, illatosabb

Ha biozöldséget, gyümölcsöt kóstolunk, érezhetjük, hogy a termék ízesebb, húsosabb, illatosabb, mint a hagyományosan termesztett növény. Alma esetében például, ez a kellemesebb cukor/sav koncentráció miatt lehetséges.

Gazdagabb omega -3 zsírsav arány az anyatejben

Azoknál az anyáknál akik bio termékeket fogyasztottak, az anyatej összetétele omega-3 zsírsavakban, valamint telítetlen zsírsavakban magasabb volt. Ennek megfelelően a növényvédőszer maradványok koncentrációja pedig alacsonyabb értéket mutatott.
A fenti tényezők is egyértelművé teszik számunkra, a biológiai termesztésű élelmiszerek vásárlásának és fogyasztásának hasznosságát. Aki ugyanis bio élelmiszerrel él, az mindenképpen hosszútávon megtérülő befektetésnek tekintheti tudatos döntését, mivel a vegyszermentes életmóddal megelőzheti a későbbiekben esetleg tetemes költségeket jelentő orvosi ellátást és betegség kezelést.

Tárczy Judit


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass