Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Anyának lenni \
+  Örökbefogadásról általánosan

»  Feltételek az örökbefogadáshoz
» Örökbefogadás fajtája
» Örökbefogadás eljárása
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

Örökbefogadásról általánosan

2008.03.04.
Címkék: család   szülő  

Magyarországon kb. 20 ezer állami gondozásban lévő gyermek, él. Ebből kb. 750-900 engedélyezett örökbefogadást, hajtanak végre, aminek kb. 60%-ka titkos örökbefogadás alapján zajlik. Mint láthatjuk, nagyon kevés számban történik örökbefogadás, ahhoz képest, hogy mennyi gyermek él állami gondozásban- pedig ennél százszor több lehetne.

Jellemző, hogy azok fogadnak örökbe gyermeket, akik már minden lehetőséges kizártak, hogy saját gyermekük szülessen. Nagyon kevés olyan család van, ahol saját gyermeken kívül, még van egy vagy több örökbefogadott gyermek.

Nálunk nem olyan természetes és elfogadott az örökbefogadás, mint a külföldi országokban. Ma számos külföldi sztár fogad örökbe gyermekeket. Remélem, hogy ezek a sztárok jótékony hatással vannak az emberekre és segíthetik abban, hogy minél több gyermeknek szerető családja legyen.

Rövid összefoglalással, szeretnénk azoknak a leendő szülőknek segíteni, akik az örökbefogadáson gondolkoznak, és nem tudják, hogy hogyan kezdjék el. Remélem, sokan lépnek erre a rögös útra, ami az elején egy kicsit nehézkes, de aztán minden

Feltételek az örökbefogadáshoz

  • teljesen cselekvőképes nagykorú
  • örökbefogadási tanácsadáson és a felkészítő tanfolyamon eredményes részvétel
  • gyámhivatal örökbefogadási eljárásán alkalmasság, ami személyi és környezeti elbírálás alapján dönt el
  • ezen kívül orvosi, pszichikai alkalmassági vizsgálat,
  • gyermeknél legalább 16, legfeljebb 45 évvel idősebb (házasságban élők esetén a fiatalabb házastársat veszik alapul)
  • egyedülálló személy is örökbe fogadhat

Ha az örökbefogadó a fent említett követelményeknek megfelel, akkor a szakszolgálat felveszi nyilvántartásába, amely 2 évig érvényes.

Mint láthatjuk rengeteg feltételnek, kell megfelelni, hogy valaki örökbe tudjon fogadni, ezek közül a legrosszabb a várakozási idő, ami nagyon lassan telik, de ha minden jó megy a végére „saját” gyermekünket foghatjuk a kezünkben.

Ha már az összes feltételnek megfeleltünk el kell döntenünk, hogy nyílt vagy titkos örökbefogadást szeretnének. Véleményem szerint mind a két változatnak meg van az előnye és a hátránya. De mindenki saját véleménye szerint döntse el, hogy számára melyik a legmegfelelőbb.

Örökbefogadás fajtája

Titkos örökbefogadás

Titkos örökbefogadás esetén sem a vérszerinti szülő nem tudja, hogy kihez kerül a gyermek, sem az örökbefogadó nem tudja, hogy kik a szülők. Esetleg egy-két fontosabb információt kapnak, de egyéb személyes adatok nem kerülnek nyilvánosságra. A titkos örökbefogadás a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) hatáskörébe tartozik. Szintén a TEGYESZ-en keresztül folynak azok a titkos örökbefogadások, amikor a szülő lemond a gyermekről a születésekor, illetve inkubátorban vagy más helyen hagyja. Titkos örökbefogadás esetén az anyának 2 hónapja áll rendelkezésére, hogy meggondolja döntését, és a gyermekéért menjen.

Nyílt örökbefogadás

Nyílt örökbefogadás alkalmával mind a vérszerinti mind az örökbefogadó szülők ismerik egymást, sőt jobb esetben még „baráti” kapcsolat is kialakulhat köztük. Az örökbefogadás ezen, fajtájával a civil szervezetek foglalkoznak, ma jelenleg Magyarországon 3 ilyen szervezet működik.

Nagyon sokan elzárkóznak az örökbefogadás ezen, módjától, mondván, hogy ők nem akarják a gyermek családjával a kapcsolatot tartani. Nem kell aggódni, a vérszerinti szülők sok esetben, nem keresik a kapcsolatot az örökbefogadókkal. Nyílt örökbefogadás esetén a vérszerinti anya lemondó nyilatkozata teszi lehetővé az örökbefogadást. Itt is van fellebbezési időszak, amely szintén arra szolgál, hogy az anya meggondolja döntését, ha nem akkor véglegesen lemondott gyermekéről.

Van olyan eset is, amikor a hatóságok nyilvánítják a gyermeket örökbefogadhatónak. Ez akkor történhet meg, ha a szülő fél éven keresztül nem tartja a kapcsolatot a gyermekkel, vagy életvitelén és körülményein a figyelmeztetések ellenére nem változtatott.

Tudta?

Vannak olyan módszerek, amelyek segítségével az örökbefogadó anya is tud szoptatni. Az anya egy kis zacskó tápszert helyez a vállára, amelyből vékony cső vezet a mellbimbójához. A baba két és fél vagy negyedóránként szopik, és a mell szopása stimulálja az anya agyalapi mirigyé, hogy egyre több tejet termeljen. Az anyatej mennyisége három-négy nap alatt megnő, de akár két hétbe is telhet, amíg az etetéshez elegendő tej lesz.

Örökbefogadás eljárása

A várakozási idő alatt a szakszolgálat félévente felkeresi az örökbe fogadni szándékozót. A szakszolgálat ezen, csapata válassza ki, hogy melyik örökbe fogadó szülőhöz melyik gyermek kerüljön. Nagyon sok esetben éveket kell várni, még sikerül egy gyermeket befogadni, ami újszülött esetén még tovább tolódik.

Az örökbefogadási kérelem után a hivatal 15 napon belül dönt, hogy gondozásba engedi-e a gyermeket. A kötelező gondozási idő legalább 30 nap. Ez után a gyámhivatal, az örökbefogadás engedélyezéséről az erre irányuló kérelem előterjesztésétől számított 60 napon belül dönt (kivéve, ha az elrendelt kötelező gondozási idő az 1 hónapot meghaladja, ebben az esetben a gondozási idő lejártát követő 30 napon belül kell a döntést meghozni).

Magyarországon, hazai örökbefogadás esetében (az örökbefogadott gyermek és az örökbefogadó is magyar állampolgár) utánkövetés nincs. Törvényi rendelkezés hiányában sem a gyámhivatalnak, sem a TEGYESZ dolgozóinak a jogerősen lezárult örökbefogadás után nincs lehetősége az örökbefogadott gyermek életkörülményeit, beilleszkedését vizsgálni.

Mint kiderült nagyon sok esetben azért nem lehet gyermeket örökbe fogadni, mert a vérszerinti szülő nem mond le róla, de maga nem is akarja nevelni- ezzel sajnos saját gyermeke életét, keseríti meg, aki nem élhet boldog és kiegyensúlyozott családi életet.

Forrás: www.tegyesz.hu, www.magyarorszag.hu

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass