Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Kismamáknak járó támogatások

2010.09.28.
Címkék: GYED   GYES   kismama  

 

Már a várandósság alatt érdemes a kismamáknak, vagy esetleg az apukáknak, minél több információt megtudni a támogatásokról és segélyekről. Hiszen megfelelő információval rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. Rövid összefoglalásunkban bemutatjuk azokat a támogatásokat és segélyeket, amit a kismamák igénybe vehetnek.    

Terhességi-gyermekágyi segély (tgyás)

 

A terhességi-gyermekágyi segély annak a nőnek jár, aki a gyermeke születését megelőző két esztendőben legalább 180 napon keresztül az egészségbiztosítás szempontjából biztosítottnak minősült. A biztosítása időtartalma alatt, a megszűnése után 42 napon belül vagy a baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.

Nem jár azoknak tgyás, akik a szülési szabadság alatt a teljes keresetüket megkeresik, vagy keresőtevékenységet folytatnak.

A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadság ideje alatt, maximum 168 napig illeti meg a szülő nőket. Ennek maximális időtartama 24 hét lehet, amelyet úgy kell kiadni a munkavállalónak, hogy ebből négy hét lehetőleg a szülés várható ideje elé essen.

A tgyás iránti igényt szóban vagy írásban a foglalkoztatójánál kell bejelentenie. Ezután a foglalkoztatónak kell az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál előterjeszteni kérelmüket.

A terhességi-gyermekágyi segélyt havonta utólag folyósítják, aminek összege a szülési szabadság kezdő napját megelőző naptári évben keresett jövedelem napi átlagkeresetének 70-%-a. Ez az összeg a szülési szabadság időtartama alatt illeti meg azt az anyát, vagy azt a gyermeket örökbe fogadni szándékozó nőt, aki a fent említett feltételeknek megfelel.

Anyasági támogatás

 

Anyasági támogatásban az a nő részesülhet, aki legalább négy alkalommal, koraszülés esetén egy alkalommal részt vett terhesgondozáson. Ezen kívül még az-az örökbefogadó szülő vagy gyám kaphat támogatást, aki a gyermek születésétől 180 napon belül jogerősen örökbefogadott szülő vagy gyám lett. 

Nem kapnak azok támogatást, akik már gyermekük születése előtt hozzájárulnak az örökbefogadáshoz, vagy akiknek gyermeke gyermekvédelmi gondoskodásban van. Abban az esetben, ha az anyához visszakerül gyermeke, akkor a támogatásra ismét jogosulttá válik.

A támogatást a gyermek születését követő 180 napon belül kell benyújtani az igénylő lakóhelye vagy tartótartózkodási helye szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságán.

A kérelmet postai vagy személyes utón kell bevinni. Hozzá szükséges formanyomtatványt a Kincstártól, munkahelyen lévő családtámogatási kifizetőhelyen, illetve a helyi önkormányzatnál lehet beszerezni. Az eljáráshoz szükséges illeték, ingyenes.

Formanyomtatványhoz csatolni kell:

  • személyi és lakcímkártya
  • terhes gondozást végző orvos igazolása
  • TAJ- számot igazoló hatósági nyilatkozat
  • ha bankszámlára kéri a folyósítást, akkor bankszámlaszám  
  •  gyermek születési anyakönyvi kivonata
  • az örökbefogadó és gyám szülőknél egyéb adatok is kellenek

Az anyasági támogatás összege a gyermek születésekor érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 %-a, (2004-ben 52 200 forint, 2005-ben 55 575 forint, 2006-ban 58 050 forint, 2007-ben 60 367 forint volt, 2008-ban 64 125 forint).

Ikergyermekek esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 300 %-a (2004-ben 69 600 forint, 2005-ben 74 100 forint, 2006-ban 77 400 forint, 2007-ben 80 490 volt, 2008-ban 85 500).

Gyed (gyermekgondozási díj)

 

A gyermekgondozási díj igénybevételének alapvető feltétele, hogy csak a szülő veheti igénybe, aki a saját háztartásában neveli a gyermekét.

Gyedre azok a személyek jogosultak, akik a megelőző két évben legalább 365 napon át, biztosítottak voltak. A biztosított szülő a gyermeke két éves koráig részesülhet gyermekgondozási díjban.  

A gyed a szülési szabadság lejárta vagy a szüléstől számított 24 hét eltelte után folyósítható a szülő részére.  

A gyedre azok nem jogosultak, akik munkát végeznek, azon belül is megkapják a teljes fizetésüket vagy rendszeres pénzellátásban részesülnek, illetve egyéb okok miatt nem nevelik gyermeküket.

A gyermekgondozási díjat írásban az "Igénybejelentés gyermekgondozási díjhoz" elnevezésű nyomtatványon kell igényelni a foglalkoztatónál, akkor is, ha az igényléskor a biztosítás már nem áll fenn. A gyed igénylésekor a gyermek születési anyakönyvi kivonatát kell bemutatni.

A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70%-a, de maximális összege, havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, amely összeg 2009. január 1-étől 100 100 forint. (2003-tól az adott évre vonatkozó költségvetési törvény határozta meg a maximális összeget, ami 2004-ben és 2005-ben is a havi 83 000 forintot nem haladhatta meg).

A gyed összegének megállapításánál jövedelemként csak azt az összeget (a továbbiakban: jövedelem) lehet figyelembe venni, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt.

A gyed a szülési szabadság lejárta vagy a szüléstől számított 24 hét eltelte után folyósítható a szülő részére, amire minden hónap 10-éig kerül sor.

Gyes (gyermekgondozási segély)

A gyes havi rendszerességgel járó támogatás. Az új törvénymódosítás alapján, akik 2010. április 30-ig szülnek, azok a kismamák még 3 évig jogosultak GYES-re, utána azonban csak 2 éves ellátásra jogosult mindenki. 

Ikergyermekek esetén a gyermekek tankötelessé válása évéig, legkésőbb 10. életévük betöltéséig. Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén is 10 életév végéig jár a támogatás.  

A gyermekgondozási segélyre vonatkozó igénylést írásban, személyesen vagy postai úton lehet benyújtani az igénylő lakóhelye vagy tartótartózkodási helye szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságán.

 Formanyomtatványhoz csatolni kell:

  • személyi igazolvány és lakcímkártya
  • gyermek születési anyakönyvi kivonata
  • gyermek Taj-számát igazoló hatósági igazolvány
  • ha bankszámlára kéri a folyósítást, akkor bankszámlaszám  
  • az örökbefogadó és gyám szülőknél egyéb adatok is kellenek

A támogatás mellett a szülő, a gyermek egy éves koráig nem dolgozhat. Egy éves kora után már időkorlátozás nélkül dolgozhat.

A gyermekgondozási segély összege nem a gyermekek számától függ. Havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, (ez 2004-ben havi 23 200 forint, 2005-ben havi 24 700 forint, 2006-ban havonta 25 800 forint, 2007 január 1-jétől 26 830, míg február 15-étől - a vizitdíj bevezetésére figyelemmel - 27 130 forint volt, 2008. január 1-étől pedig 28 500).

Ettől csak a gyermekgondozási segély összege tér el abban az esetben, ha a szülő ikergyermekeket nevel. Ennek összege ugyanis - szintén a gyermekek számától függetlenül - az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200%-a (azaz 2008-ban 57 000 forint havonta).

Gyet (gyermeknevelési támogatás)

A gyermeknevelési támogatásra az a szülő, nevelőszülő vagy gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A támogatás a gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár. A gyesben részesülő szülő azonban egyidejűleg nem jogosult erre a támogatási formára is.

Az a személy, aki gyermekei után gyermeknevelési támogatásban részesül, kereső tevékenységet csak napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat.

 Az igényléshez szükséges formanyomtatványt a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes Magyar Államkincstár területi igazgatóságán és kirendeltségén szerezheti be. Az eljáráshoz szükséges illeték, ingyenes.

 Formanyomtatványhoz csatolni kell:

  • személyi igazolvány és lakcímkártya
  • gyermek születési anyakönyvi kivonata
  • gyermek TAJ- számát igazoló hatósági igazolvány
  • az örökbefogadó és gyám szülőknél egyéb adatok is kellenek
A gyermeknevelési támogatás (gyet) összege nem függ a gyermekek számától, havi összege pedig azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. Ez 2004-ben 23 200 forint, 2005-ben 24 700, 2006-ban 25 800 forint, a 2007. január 1-jétől február 14-éig megállapított esetekben havi 26 830, míg a február 15-étől megállapított esetekben havi 27 130 forint volt.
 
A 2007. december 31-ét követő, de 2010. január 1-jét megelőző időponttól megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 28 500 forint.

SZÁMOLJA KI A TGYÁS, A GYED, A GYES ÖSSZEGÉT!

Forrás: www.magyarorszag.hu

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok

Várandósság





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass