Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Az elfeledett mártások (2. rész)

» Meleg alapmártásaink
» Mártáskülönlegességek
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Az elfeledett mártások (2. rész)

2008.04.08.

A mártásokat alapvetően a tálalási hőmérséklet alapján szoktuk csoportosítani, tehát megkülönböztetünk hidegen és melegen fogyasztható fajtákat. A meleg mártások többsége egy-egy alapmártás tovább fejlesztésével készül, így könnyen saját ízlésünkhöz, illetve a fő fogás jellegéhez alakíthatjuk őket.

Meleg alapmártásaink

A melegen tálalt mártások közül a besamelmártás, más néven tejmártás a legismertebb. Receptje XIV. Lajos udvarmesterétől, Béchamel márkitól maradt ránk. Az alapmártás elkészítése igen egyszerű, csupán 5 dkg vajra, 5 dkg lisztre, 3 dl tejre, és sóra van szükségünk. Először a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd fokozatosan felöntjük forró tejjel, simára keverjük, enyhén sózzuk és néhány percig lassú tűzön főzzük, hogy besűrűsödjön. Ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb fűszereket (pl. szerecsendiót, borsot, kakukkfüvet, fokhagymát) is. Mivel ez csupán egy alapmártás, érdemes az étel jellegéhez formálva továbbfejleszteni, és például sajt-, hagyma-, fokhagyma-, vagy rákmártásként tálalni. Persze nem csak öntetként kerülhet az asztalra: felhasználhatjuk töltött ételekhez, krémekhez, kenőmájasokhoz stb.

A melegen tálalt mártások csoportjának másik népszerű tagja a hollandi mártás (vajmártás), amely ugyancsak sokféleképpen dúsítva használatos. Az alapmártás elkészítéséhez (4 személyre) 1 dl tejszín, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj, fél citrom és kevés só szükséges. Első lépésben a tejszínt, valamint a tojássárgákat egy vízfürdőbe állított edénybe tesszük, habosra verjük, majd lassanként hozzáadjuk az előzőleg felolvasztott vajat, belefacsarjuk fél citrom levét, enyhén sózzuk, és ha besűrűsödött, levesszük a tűzről. Ügyeljünk rá, hogy a készítés során a mártás ne forrjon fel, ellenkező esetben összefut.

A velouté-mártás (fehér mártás) önmagában nem használatos. A főfogástól függően kell kiválasztanunk az alapanyagokat, amelyeket világos vajas rántással sűrítve valamint fehérborral, sóval és borssal ízesítve tálalunk. Egy liter alapmártáshoz 15 dkg vaj, 10 dkg liszt, és 1 liter csontlé szükséges. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, állandóan kevergetve felengedjük csontlével, sózzuk, borsozzuk, és jól kiforraljuk. Ha elkészült átszűrjük, kihűtjük, és felhasználásig hűtőben tároljuk.

A borral megbolondított spanyol mártás (barna mártás) a különféle raguknak, vadhúsoknak és sülteknek kölcsönöz igazán különleges zamatot. Mivel elkészítése nagyon hosszadalmas (legalább 6-7 órán keresztül eltart), érdemes nagyobb mennyiséget főzni, és kisebb adagokra bontva lefagyasztani. Nem kell attól tartani, hogy a nyakunkon marad, hiszen rengeteg mártás elkészítéséhez barna alapmártás szükséges!

 

Barna mártás

 

Hozzávalók (1 literhez): 1 kg borjúcsont, 1 dl olaj (használhatunk helyette vajat is), 15 dkg liszt, 2-2,5 dkg nádcukor, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg paradicsompüré, 5 dkg gombaszár, 2 dl száraz vörösbor, só, őrölt fehérbors, 2 babérlevél, kakukkfű, 2 liter csontlé

Elkészítés: A borjúcsontot megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, a babérlevelet, valamint a fehér borsot. Ezeket az olaj felében barnára pirítjuk, majd felengedjük az előzőleg elkészített csontlével, enyhén sózzuk és felrakjuk főni. A cukrot aranyszínűre pirítjuk a maradék olajban, hozzáadjuk a lisztet és barna rántást készítünk. Miután berántottuk vele az alaplevet, beletesszük a paradicsompürét, a vörösbort és a kakukkfüvet is, és 4-5 órán keresztül lassan forraljuk. Ha elég sűrűre főtt, merjük le a tetejéről zsírját és szűrjük le a kész mártást.

Léteznek olyan egyszerűbb meleg mártások is (pl. paradicsommártás, kapormártás), amelyekhez nincs szükség alapmártásra. Ezeket a főételtől függően különféle zöldségekből, gyümölcsökből, fűszernövényekből habarással, rántással vagy hintéssel sűrítve készítjük.

Mártáskülönlegességek

Összegyűjtöttük néhány pikáns meleg mártás receptjét. Bár összeállításuk hosszabb időt igényel, egy-egy hétvégéi ebéd, vagy vendégség alkalmával mindenképpen érdemes őket kipróbálni! Az alapanyagok mennyiségét 1 liter mártáshoz számoltuk, ezért célszerű a hozzávalók arányos csökkentésével elkészíteni a kívánt mennyiséget. (Egy személynek általában 1-1,5 dl meleg mártás elegendő.)

Ördögmártás

Hozzávalók (1 literhez): 8 dl barna mártás, 3 dl száraz fehérbor, 1 citrom, 5 dkg póréhagyma, 5 tárkonylevél, 1 kiskanál mustármag, cayenne-i bors, őrölt bors, só

 

Elkészítés: A póréhagymát apróra vágjuk és a borban felesszük főni. Ízlés szerint borsozzuk, hozzáadjuk a citrom átszűrt levét, az egészet alaposan összeforraljuk, majd a barna mártáshoz szűrjük. Ízesítjük cayenne-i borssal, tárkonylevéllel, mustármaggal és sóval, újból összeforraljuk, majd leszűrjük. A végeredmény igen erőteljes, csípős ízű mártás lesz. Leginkább vadszárnyasokhoz, sült sertésbordához és roston sült csirkéhez passzol.

Normandiai mártás

Hozzávalók (1 literhez): 8 dl fehér alapmártás, 3 dl száraz fehérbor, 50 dkg csiperkegomba, 2 dl tejszín, 4 tojássárgája, 5 dkg vaj, só

 

Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, metéltre vágjuk, a borban felforraljuk, majd a fehér mártáshoz adjuk, és újra felforraljuk. A tűzről levéve besűrítjük a tojássárgák és a tejszín keverékével (legírozzuk), de ezután már nem forraljuk, különben összeugrik! Végül vajdarabkákat keverünk bele. Fehér húsú halakhoz, valamint tojásételekhez adva kiváló.

Chutney mártás

Hozzávalók (1 literhez): 5 kg paradicsom, ˝ dkg őrölt fahéj, ˝ kiskanál porított szegfűbors, szegfűszeg, 4 dkg szerecsendió-virág, só, ˝ dkg cayenne paprika, 1 dkg chili paprika, 15 dkg nádcukor

 

Elkészítés: A paradicsomokat meghámozzuk (néhány másodpercig forró vízbe mártva könnyen lejön a héja), feldaraboljuk, és lassú tűzön sűrű péppé főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket valamint a cukrot és a megfelelő sűrűségűre főzzük a mártást. Főtt húsokhoz és marhaételekhez kiváló. Mivel elkészítése igen sokáig tart, fogjunk hozzá időben!

Felhasznált források: élelmezés.hu; A 100 legjobb mártás, STB Könyvek Könyvkiadó, 2004.

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass