Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Szépségápolás \
+   Testápolás \
+  Kézápolás egyszeregy

» Ellentmondásos tisztaság
» Kirepedezett kéz
» Kacsóápolók a konyhából
» Kézvédők
» 6 tipp az ápolt kéz szolgálatában
» Tipp: Kacsóápolás bio, öko- és natúr krémekkel – Tovább >>
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

Kézápolás egyszeregy

2008.05.20.
Címkék: ellenőrzött természetes kozmetikum   kézkrém   szappan  

A kézfej bőre nagyon vékony és érzékeny. Védő hidrolipid rétege már húsz éves kor felett elkezd lekopni róla. Mégis sokan ezt ápoljuk a legkevésbé!

Szinte az egész hámréteg elvékonyodik negyvenéves korra, mivel veszít nedvességtartalmából, rugalmasságából, nyúlékonyságából. Majd ahogy telnek-múlnak az évek a kéz bőre papírszerűbbé válik, és elkezd foltosodni.

Különösen a háziasszonyok és a fizikai munkát végzők keze a leginkább megdolgoztatott testrésze. A mostoha bánásmód mellett még sanyarú körülményeknek is ki van téve: időjárási és hőmérsékleti hatásoknak, gyakori benedvesedésnek, vegyszerek durva támadásának és különböző sérüléseknek, majd az ezeket követő gyulladások veszélyeinek. Azonban a fenti tények ellenére sokan teljesen elfelejtkeznek a kéz ápolásáról, ami a kéz bőrének eldurvulásához, kirepedezéséhez, a körmök berepedezéséhez vezet. Ráadásul a tisztaság segédeszközei is hibádzanak a legújabb kutatások szerint.

Ellentmondásos tisztaság

A kereskedelemben kapható antibakteriális szappanok csak annyira távolítják el a baktériumokat, mint bármely más közönséges szappan - semmivel sem védenek jobban a fertőzések ellen. Az E-coli baktérium könnyedén túléli az antibakteriális szappanos kézmosást, aminek aztán nem kívánatos következményei lehetnek. Adta hírül nemrégiben a Független.hu hírportál.

A Michigan Egyetem közegészségtani tanszékének kutatócsoportja laboratóriumi kísérletekben igazolta, hogy az E-coli baktérium alkalmazkodott ahhoz az antibakteriális szappanhoz, amely 0.1 víz-térfogatszázalék koncentrációban tartalmazta a baktériumölő triclosant, és rezisztenssé vált rá. Semmivel sem volt hatásosabb a baktériumok eltávolításában, mint bármely más szappan.

Viszont az E-coli baktérium könnyen mutálódik az antibakteriális szappan hatóanyagának, a triclosan hatására. Ez az anyag úgy pusztítja el a baktériumokat, hogy célba veszi a kórokozó sejtfal-védő mechanizmusát. A támadásnak ez a módja könnyen vezet mutációhoz a baktériumoknál, ami annyit jelent, hogy megváltozik a baktérium, és a triclosan többé nem árthat neki.

A kereskedelmi forgalomban árusított antibakteriális szappanok 0,1 - 0,45 víz-térfogatszázalék koncentrációban tartalmazzák a triclosant. A kórházakban használt antibakteriális szappanok sokkal nagyobb hatóanyag-tartalmúak, ezért lehetséges, hogy hatásosabbak is a baktériumok ellen.

A kutatók úgy vélik, hogy a Gyógyszer- és Élelmiszer Hatóságnak értékelnie és szabályoznia kellene az antibakteriális hatás ígéretével kecsegtető szappanokat.

Kirepedezett kéz

Mindennapi higiénés okokból a kéznek tisztának és baktériummentesnek kell lennie. Másrészt a víz és a szappan állandó használata (és főleg a mosogatóvízben levő tisztítószerek) megrongálhatják a bőr felhámját, és erőteljes hámlást, valamint a bőr kirepedezését okozhatják. Vannak olyan bőrtípusok, amelyek hajlamosabbak a kiszáradásra és kirepedezésre. A problémát csak súlyosbítja a hideg időjárás és az elégtelen szárítás.

Amikor kezet mosunk, használjunk langyos vizet és egyszerű szappanokat. Bőségesen használjuk a szappant, és mosás után a kezet alaposan öblítsük le. Száraz törölköző segítségével gondosan szárítsuk meg a kezet, az ujjak közét se hagyjuk nedvesen. Mosás előtt a gyűrűket le kell húzni, mert alattuk szappan maradhat, amely izgathatja a bőrt.

A klórnak és egyéb konyhai vegyszereknek erősen kitett kezek súlyosan kirepedezhetnek. E kémiai szereket ne használjuk nagyobb töménységben, mint ahogy a gyártó javasolja. A csupasz kezet soha nem szabad kitenni spiritusz, terpentin, benzin vagy száraztisztító folyadékok közvetlen hatásának.

A kéz védelmében hordjunk gumikesztyűt (egyes emberek allergiásak erre, különösen ha ekcémájuk is van). Ha gumikesztyűben mosogatunk, ne viseljük a kesztyűt 10-15 percnél tovább, mert a kéz izzadságától benedvesedhet. Ha a kesztyű belsejébe víz, szappan vegytisztítószer kerül, azonnal húzzuk le, és ne vegyük fel, mielőtt púderes beszórással ki nem szárítottuk a belsejét. Bár a piszkos munkáknál szerencsés védőkesztyűt hordanunk, de sok munkát kesztyűben lehetetlen elvégezni. Ebben az esetben munkakezdés előtt kenjük be a kezünket védőkrémmel.

Egyes különleges esetekben a bőr kirepedezése ekcéma kialakulásához vagy bőrgyulladáshoz vezethet. Ekcéma fordulhat elő olyan embereknél is, akik bizonyos anyagokra allergiásak. Az ekcémát orvossal vagy bőrgyógyásszal kell kezeltetni, és a betegnek is tevőlegesen részt kell venni a kezelésben azzal, hogy pontosan betartja az előírásokat.

Kacsóápolók a konyhából

A kereskedelemben kapható szappanok hosszas használat után kiszárítják a bőrt. Az otthon elkészíthető kézmosó krémek még az érzékeny bőrűeknek sem ártanak. Megtisztítják a konyhai, kerti munkában elszíneződött, a szereléstől olajos, zsíros kezet.

A szennyeződés gyorsabban lejön, ha a kézmosó vízbe egy evőkanál cukrot is tesz.

A citromlé vagy kifacsart citrom héja a körmeit és az ujjait is megtisztítja.

Zabszappan

Bevált szappanhelyettesítő a zabpehelyliszt. Vegyen egy kanálnyit a kezébe, és vízzel készítsen pasztát belőle. Úgy mosakodhat vele, mintha szappan lenne.

Citromos kézmosó

10 dekagramm kenőszappant és 1 teáskanál lanolint fakanállal keverjen össze. Öntsön hozzá 5 teáskanál desztillált vizet és 2 mokkáskanál glicerint. Állandó keverés közben öntsön bele 30 gramm finom fűrészport és 50 gramm finom szemcséjű, tiszta homokot. Tegyen hozzá 1 mokkáskanál citromolajat, jól keverje meg, és töltse tiszta tégelybe. Egy hónapig eltartható. Alkalmas a kerti munkáktól elszennyeződött kéz tisztítására.

Kamillás kézmosó kenőcs

Forralj fel 3 evőkanálnyi desztillált vizet, majd forrázz le vele 1 teáskanálnyi szárított kamillavirágot. 10 perc állás után szűrd le a folyadékot. Egy tálkában tegyél meleg vízfürdő fölé 3 gramm avokádóolajat, 8 gramm kakaóvajat, 1 mokkáskanál zsályaolajat és 2 mokkáskanál szójaolajat, hogy egyenletesen összeolvadjanak. Az olvadékot öntsd a kamillaszűrlethez, és addig keverd géppel, míg ki nem hűl. Ezután adj hozzá 3 mokkáskanálnyi glicerint, 35 gramm finomra porított mezei zsúrlót és 10 dekagramm kenőszappant, majd az elegyet újból keverd meg. Tiszta tégelyben egy hónapig eltartható. Igen erős szennyeződéseket is eltávolít. A kamillának köszönhetően a legérzékenyebb bőrt is kíméletesen tisztítja.

  • Virágmézet, glicerint és citromlevet 1:1 arányban keverj össze. A krémet hűtve hosszabb ideig eltarthatod.
  • Ha pár csepp glicerinnel bedörgölöd a kezed, vékony védőréteg alakul ki a bőrödön.
  • Néhány csepp olíva- vagy mandulaolaj puhává és simává teszi a kezed bőrét. Ha kézbőröd igen durva és száraz, akkor egy kis sót is tégy az olajhoz. Dörzsöld be finoman, majd moss kezet tiszta szappannal és meleg vízzel. Ez a keverék bőrkeményedésre is jó.

Kézvédők

  • Érett paradicsom levéből, glicerinből és citromléből készíts 1:1 arányú keveréket. Ezt dolgozd be a kezed bőrébe, majd langyos vízzel öblítsd le.
  • Méz, citromlé, glicerin és olívaolaj azonos mennyiségeit keverd össze, és töltsd lezárt csavaros üvegbe. Használata után öblítsd le a kezedet langyos vízzel.

6 tipp az ápolt kéz szolgálatában

1. A védelem első állomása a védőkesztyű: mosogatásnál, egyéb vizes tevékenységeknél.

2. Naponta masszírozza végig kézfejét: egyszerűbb, ha mindjárt egy hidratálókrémmel teszi, az ujjbegyeitől kezdve a tenyere tövéig.

3. Hetente egyszer mártsa meleg olívaolajba, ami táplálja és selymessé teszi a bőrt, erősíti, fényesíti a körmöket.

4. A heti „kézmaszk” is ajánlott. Egy-egy éjszakára jó vastagon vigyen fel rá zsírosabb krémet, majd tekerje pamutkendőbe, vagy húzzon rá kesztyűt.

5. Nyáron ne feledje, hogy erre a területre magasabb fényvédőfaktorú krémet vásároljon.

6. Az öregségi foltok ellen viaszos krémeket, triklór-ecetsavat vagy mészköves vizet, peelingeket – esetleg lézerkezelést vessen be.

Tipp: Kacsóápolás bio, öko- és natúr krémekkel – Tovább >>

Források: Wikipédia, Független, Zöldmagazin

Összeállította: Vetró Rita


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

A köröm jelzései

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass