Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

SZAKÉRTŐ VÁLASZOL - Dr. Csillag Mária
Találatok száma: 10
Kérdés 2010.11.09. 16h
Kedves Doktornő
Felső fogsorom már nincs.Pár hete a jobb oldalon a bölcsességfog helyétől a szemfog helyéig tompa, időnként éles fájdalmat érzek, mintha a fogam fájna.A fogíny nyomásra nem fáj.Lefekvés után a fájdalom fokozódik.A szememet is nyomja.Két hete elkezdett a váladék csorogni a garatomon amíg folyt addig nem fájt.Most ismét itt van.Lehet ez arcüreggyulladás,vagy inkább állkapocs izület?
ANNA
Válasz 2011.06.06. 09h
A harmonikus szexuális kapcsolat nagyon fontos része egy házasságnak, ha ezen a téren probléma van már a házasságkötés előtt, az bizony erősen megkérdőjelezi annak hosszú távú sikerét. Én mindenképpen azt javasolnám, hogy először próbálják meg – természetesen közösen - megoldani ezt a problémát.
Először is: egy „érett” férfi, aki valóban szereti és tiszteli a párját, semmiképpen sem akar ráerőltetni, ráerőszakolni semmi olyat, ami a másiknak valamiért is kellemetlen! Természetesen a vágyak, a különböző igények megfogalmazása nagyon is hozzátartozik egy őszinte kapcsolathoz, de tudomásul kell venni az esetleges elutasítást is. Igaz, hogy az új dolgokkal való kísérletezés része egy tartós szexuális kapcsolatnak, de ez csakis mindkét fél beleegyezésével, mindkét fél örömére történhet.
Azt javaslom, próbáljanak olyan új örömszerzési módokat találni, amelyek mindkettőjük számára elfogadhatók és élvezetesek. Ebben legyen Ön a kezdeményezőbb, ajánljon fel minél több újdonságot, ami önnek megfelelő és alternatívája lehet párja kívánságának. Nyitottságáért cserébe elvárhatja párja megértését a visszautasításért.
Ezt a problémát azonban csak akkor tudják sikeresen megoldani, ha őszintén beszélnek vágyaikról, érzéseikről, esetleges félelmeikről. Ha a nyílt kommunikáció ezen a téren nehezükre esik (én ezt érzem ki a leveléből) kérhetik szexológus, szexuál-terapeuta segítségét is.
Molnár- Sefcsik Yvette Pszichológus Párkapcsolati és életvezetési tanácsadó
Kérdés 2010.07.30. 20h
Kedves Doktornő!

Szeretném megkérdezni, hogy orális szextől lehet-e kapni aftát?
Válaszát előre is köszönöm!
névtelen
Válasz 2010.08.16. 16h
Jó napot kívánok!

Az afta nem fertőző betegség, sem nyállal, sem egyéb úton nem terjed. Pontos kóroktana ismeretlen.általában stressz, egyéb megbetegedések okozhatják.Bizonyos immungyenge állapotokban és bizonyos betegségekhez társultan gyakrabban jelentkezik.
Dr. Csillag Mária
Kérdés 2010.07.11. 19h
Gyökérkezelik a fogam mert duzzanat is van az inyemen vöröses de 2 hete gyógyszert irtak fel rovamycine 1,5millió tablettát de még mindig duzzat az arcom jegelem és korona van fent és nem akarja az orvos levenni mert féléve rakata fel de duzzat kel még szednem gyógyszert? Köszönöm
Edit
Válasz 2010.07.19. 08h
A krónikus jellegű folyamatok esetében sokszor előfordul, hogy akutan fellángolnak. Ebben az esetben valószínű egy hosszabb gyökércsúcs körüli régió gyulladás lobbant fel.A szervezet védekező rendszere a baktériumokkal szemben immunreakciót indított, melynek egyik tünete a duzzanat. Antibiotikumot ilyen esetekben akkor írnak fel, ha a gyulladás mellett valamilyen, a szervezet védekező rendszerét gyengítő általános probléma is fenn áll (pl. szívbillentyű záródási rendellenesség,általános immungyengeség stb), vagy a gyulladáshoz láz társul. Az antibiotikum szedésével a szervezet természetes védekező rendszere háttérbe szorul, ezért szedéséhez valószínű a kezelőorvosa figyelembe vette az Ön egészségi állapotát is. A gyógyszer felírását és annak szedési-időtartamát minden esetben a kezelőorvos dönti el. A duzzanattal járó fogproblémák oka lehet:1. fogbélelhalást követő krónikus gyulladás a gyökércsúcs körül,2.gyökérkezelt fogak gyökércsúcsi régiójának gyulladás,3.parodontális folyamatok. A terápia minden esetben a fog gyökérkezelése, fertőtlenítése és korrekt gyökértömése. Ha a duzzanaton keresztül tud távozni a felgyülemlett genny, akkor a fog azonnali gyökértömése javasolt.
Üdvözleetl:Dr.Csillag Mária
Dr. Csillag Mária
Kérdés 2010.07.06. 21h
Kedves Márta!
azt szeretném kérdezni, hogy milyen vegyszer mentes fogkrémet ajánl? ha lehet akkor bió.köszönöm
névtelen
Válasz 2010.07.18. 18h
Jó napot kívánok!

Ha esetleg fluorra vagy mentollra allergiás, akkor mindenképpen azokat a fogkrémeket használja, amelyek nem tartalmazzák ezt a két anyagot.Rengeteg ún.bio fogkrém van. A gyártók részletesen kötelesek feltüntetni a fogkrém összetételét, ezeket a "biónak" nevezett fogkrémek esetében is célszerű végignézni.
Dr. Csillag Mária
Kérdés 2010.07.02. 17h
Tisztelt Mária!
Pár hete a következő problémám van: az állkapcsom irányába a felső fogsorom (jobb oldali ezen az oldalon is fekszem) tompa fájdalmat érzek. Egy fogamra gyanakodtam, amely korábban melegre hidegre érzékeny volt. Ez elmúlt. Orvosom rossz fogat nem talált. Röntgen szintén nem mutatott semmit. Szerinte arcüreggyulladás állhat a háttérben vagy állkapocs ízületi probléma. Évekkel korábban voltak hasonló tüneteim. Sőt ma is éreztem. Az állkapcsom találkozási pontjából a nyakam felé alsó irányba éreztem fájdalmat.Közvetlenül az ízület alatti kis pontból sugároz. Mi lehet ez? Nagyon zavaró. 5 hónapos babám van akit szoptatok és nem merek fájdalomcsillapítót szedni. Köszönöm segítségét!
Szilvia
Válasz 2010.07.07. 15h
A fájdalom kiderítésére érdemes esetleg CT felvételt készíteni. Ilyenkor 3dimenzióban látja a vizsgáló orvos a csontszerkezetet, az arcüreget, a fogak gyökereit és az állkapocsizületet. Érdemes először a fogakra koncentrálni. Egy krónikus mélyharapás, vagy traumás harapás okozhat fogelhalást a rágófogak területén, ami az állkapocsizület irányába sugározhat. A hosszan fennálló fogszabályozási probléma is előbb-utóbb állkapocs-izületi problémát okoz. A terhesség idején a medence inait tágító hormon szabadul fel ( relaxin), amelynek a fogakra, esetleg az állkapocsizületekre is van hatása (mozgathatóvá válnak a fogak, megnyúlnak az inak). az esetleges éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás is okozhat hasonló tüneteket. Érdemes gnathológus szakemberhez fordulni. A hosszantartó állkapocs-izületi probléma fejfájást is okozhat.Egyes vizsgálatok szerint a gerinctartás is befolyásolja az állkapocsizület mozgását , az állkapocsszár fejecsének állását. A terhesség a gerincre nézve is megterhelő 9 hónapot jelent, ami másodlagosan okozhat hasonló problémákat. Ezt gyógytornával gyorsan lehet orvosolni.
Dr. Csillag Mária
Kérdés 2010.06.16. 09h
Tisztelt Doktornő!

Nem tudom, hogy a kérdés ideillő-e, de nálam 1 évvel ezelőtt a szájsebészeten cisztát diagnosztizáltak a két alsó 6-os fogam alatt. Az egyik gyökérkezelve volt és erős fájdalmaim voltak vele később, így attól sajnos meg kellett válnom.(ez volt az első elvesztett fogam). A másik fogamban csak sima tömés van, de a ciszta azóta is ott van. Valóban nincs más megoldás erre mint a foghúzás? Fejlett orvostudományról, eszközökről beszélünk és egy cisztát semmilyen módon nem lehet eltávolítani úgy, hogy a fogamat megmentsem? Ön mit mond erre?
Válaszát előre is köszönöm.
névtelen
Válasz 2010.06.17. 09h
Jó napot kívámok!

A ciszták eltávolítása a hátsó fogakról mindenképpen nehéz feladat. Vannak specialista mikrosebészettel foglalkozó szájsebészek, akik meg tudják operálni ezeket a fogakat. Az esetleges műtét előtt korrekt gyökértömést kell készíteni. A therápia ( ami sok esetben sajnos valóban csak a foghúzás) a ciszta kiterjedésétől is függ. Érdemes CT_t (3 dimenziós röntgenkép)készíttetni, hogy a ciszta kiterjedését megállapítsák. Vannak kutatások arra vonatkozóan, hogy Kélcium-hidroxid gyógyszeres tömés akár fél-egy éves alkalmazásával a ciszták mérete csökkenthető, esetleg teljesen meggyógyítható a fog.Foghúzás esetén elégséges csontanyag esetén implantátum javasollt. Mindenképpen keressen fel endodontus (gyökérkezeléssel foglalkozó)specialista fogorvost.
Dr. Csillag Mária
Kérdés 2010.06.15. 13h
ÜDVÖZLÖM!
50 éves nő vagyok, nagyon szétállnak a fogaim (a fogszabályzás is csak hónapokra rakta rendbe!).
Szeretném megkérdezni, hogy milyen fogkefét vásároljak magamnak (elektromosból vagy, ha az jobb az ionosból)? Tudna fajtákat, márkát mondani, melyik lenne a legjobb? Kell-e fogínyzuhanyt használni, ha igen hányszor naponta? Az mire jó?
Köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
Kiss Andrea
Válasz 2010.06.17. 08h
Jó napot kívánok!
A szétálló fogak problémáját esetlegesen okozhatja parodontológiai probléma ( az íny és a fogágy krónikus gyulladása). Ebben az esetben parodontológiai kezelés segíthet meggátolni, lelassítani a fogvándorlást.A torlódott fogazat korrekt tisztítása valóban nehéz feladat. Mindenképpen használjon fogselymet, superflosst( vastagabb, fonott fogselyem), interdentális fogkefét(azaz, fogköztisztító kefét). Az elektromos fogkefék közül a medium sörtéjű ajánlott, ennek helyes használatával javítható a hatékonyság. Szájzuhany fogínygyulladás esetén nem javasolt, mert a baktériumokat az íny mélyére juttathatja, így gyulladást generál.Egészséges íny, fogazat esetén szájzuhanyt napi egyszer, inkább kúraszerűen fogmosás után alkalmazhat.
Dr. Csillag Mária
Kérdés 2010.06.15. 11h
Tisztelt Doktornő! Szeretném megtudni, hogy szabályosan járnak e el az sztk rendelésen, amikor azt mondják,hogy rendeses betömik a fogat gyökértömés plusz rendestömés és csak próbatömést tesznek, ami egynap mulva kiesik, mert egy évben csak egyszer lehet kedvezményesen pótolni a kiesett tömést. Mit tetszik tanácsoni? Mennyire tartós lehet igy a gyökértömés? Köszönettel várom válaszát!
Erika
Válasz 2010.06.17. 08h
Jó napot kívánok!

Ha a gyökérkezelt fogat megfigyelés céljából néha ideiglenes töméssel látják el 1-2 hét, vagy 1-2 hónap erejéig.Az ideiglenes tömések többfélék lehetnek. Vannak rövidtávú ( 1-2 hétig tartó) és hosszútávú- akár fél évig is tartó- fajtái. A rövidtávú tömések felszíne morzsalékosan lepereg egy idő után. Ezeket mihamarabb cserélni kell.Esetleg kérhet a rendelésen hosszútávú ideiglenes tömést, ameddig a végleges tömést meg nem kapja. Így a kellemetlenség is megszűnhet.
Dr. Csillag Mária
Kérdés 2010.06.10. 10h
Kedves Mária!

Szeretném a fogaimat fehéríteni. Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint mennyire hatékonyak a különféle fogfehérítő fogkrémek? Vagy válasszam inkább a fogorvosi fogfehérítést?

Várom válaszát!

Üdvözlettel: Enikő
Enikő
Válasz 2010.06.10. 11h
Kedves Enikő!

Többféle fogfehérítési módszer létezik: Az otthoni( at home bleaching) és a rendelői ( in office bleaching). Az otthon végezhető fehérítést egy, a fogsorról készített műanyag sín segítségével, valamint a fogorvostól kapott fogfehérítő zselével lehet végezni. A kellő hatást 6-8 éjszaka alatt fejti ki. A rendelői fogfehérítés kezelési időtartama fogfehérítő technikától és eszköztől függően 30 perc-2óra. Ez az eljárás mindenképpen időtakarékosabb. A várható eredmény szempontjából mind a két technika hatásos. A páciens dönti el az idő és az anyagi ráfordítást figyelembe véve, melyiket szeretné. A fogfehérítő fogkrémekkel a fog felületén megtapadt elszíneződéseket lehet könnyedén eltávolítani, mivel a fogkrémben ún. abrazív anyagok találhatók, melyekkel a felületet mintegy lepolírozhatjuk.Használatuk kúraszerűen történik, általában teát, kávét rendszeresen fogyasztóknak (és dohányzóknak) ajánlott. Ha az alap fogszínével elégedett, akkor ezeknek a fogkrémeknek az alkalmazása is szép eredményt ad,
Dr. Csillag Mária
Kérdés 2010.06.01. 11h
Kedves Mária!
27 éves vagyok és szeretnék fogszabályzót, de nem tudom, hogy a korom miatt megvalósítható-e. Ön szerint lehetséges-e vagy milyen más megoldást javasolna.
Niki
Válasz 2010.06.01. 17h
Kedves Niki!

Az Ön korában is javasolt a fogszabályzás. Alapfeltétele a jó szájhigéne. Általában felnőtt korban rögzített készüléket szoktak feltenni, melyet 1-1,5 évig kell állandóan viselnie.A helyes diagnózishoz klinikai vizsgálat, panoráma és ún. teleröntgen szükséges. A helyes tervezéshez számítógépes mosolytervezést is lehet ma már kérni. Így még a kezelés megkezdése előtt realisztikus képet kaphat a várható eedményről. Amennyiben nem szeretne rögzített fogszabályzó-készüléket hordani, akkor fémmentes nagyon vékony héjakkal vagy speciális kompozit anyaggal is megoldhatók a kisebb-nagyobb fogazati eltérések. Érdemes ennek is utánakérdezni.
Dr. Csillag Mária
1




www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass