Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Egy új felfedezés rámutatott: a cukor és a mesterséges édesítőszerek érzékelése nem korlátozódik a nyelvre.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Ízérzékelés a bélcsatornában

A Mount Sinai Orvostudományi Egyetem Idegtudományok tanszéke az emberi bélcsatornában fedezett fel íz-érzékelő receptorokat.

A T1R3 íz-receptor és a gustducin G fehérje fontos szerepet játszanak az édes íz érzékelésében - a nyelven. Ugyanez a két édesíz-érzékelő fehérje a bélcsatorna speciális sejtjeiben is megtalálható, ahol az emésztőrendszerben megjelenő glükóz (szőlőcukor) érzékelését végzik.

Most már tudjuk - mondja a kutató -, hogy a cukor és a mesterséges édesítőszerek érzékelése nem korlátozódik a nyelvre. A bélcsatorna detektálja az ott megjelenő cukrokat és más tápanyagokat és megfelelő választ ad rájuk. A glükózt érzékelő specializálódott bélsejtek szabályozzák az inzulin-elválasztást és az étvágyat szabályozó hormonokat.

Részt vesznek ezek a sejtek a szervezet cukorfelvételében és a vércukorszint szabályozásában.

Magyarázatot adhat ez a felfedezés arra is, miért nem segítenek a súlycsökkentésben a mesterséges édesítőszerek - mondja a kutató.

De bízik abban, hogy felfedezés segítségével a jelenleginél hatásosabb kalóriamentes édesítőszereket lehet majd előállítani, továbbá jobb kezelési módokat a cukorbetegségre és az elhízásra.

Forrás: EurekAlert/ Független.hu >>





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass