Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Először mutatott ki valódi összefüggést egy brit tanulmány a stresszes körülmények és a mentális egészségi állapot romlása között.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Munkahelyi stressz = dupla kockázat a depresszióra

Egy munkahelyeken végzett brit tanulmány szerint a túlságosan nagy stressz a pályájuk elején tartó fiataloknál megkétszerezi a depresszió és a szorongásos betegségek kialakulásának kockázatát. Ez az első olyan vizsgálat, amely a pályakezdők esetében valódi összefüggést mutatott ki a stresszes körülmények és a mentális egészségi állapot romlása között.

A felmérés alapján a kutatók a következő összefüggést állapították meg: a folyamatosan nagy terhelésnek kitett dolgozók között jelentősen nő a depresszió és az általános szorongásos zavarok előfordulása. Az összes eset 45%-a volt közvetlenül a fokozott munkahelyi stresszhez köthető (az alanyoknál korábban semmilyen hasonló mentális probléma nem fordult elő). Meglepő módon nem feltétlenül azok voltak a leginkább kitéve a depresszió kockázatának, akik tipikusan "fehérgalléros" állásokat töltöttek be - cégvezetők és menedzserek - hanem például a főszakácsok; náluk például a fix, rugalmatlan határidők és az esetleges hibák miatti nyilvános szégyentől való félelem logikusan magyarázza az összefüggést - olvasható a Guardian hírportálján.

"Nagy-Britanniában évente csaknem 12 milliárd font kár származik a depresszió és a szorongásos zavarok miatti munkakiesésből, a produktivitás csökkenése tehát pontosan mérhető anyagi károkat okoz a munkáltatónak, ami így nem egy elhanyagolható tényező.

Az eredmények egyértelműen megmutatják, hogy a hangulatzavarok és a depresszió kockázata csaknem a kétszeresére nő azoknál, akiknek folyamatosan jól kell teljesíteniük, a némileg nyugodtabb, rugalmasabb körülmények között dolgozók adataival szemben" - mondta Dr. Maria Melchior, a Psychological Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A korábbi európai és amerikai tanulmányok egyöntetűen a depressziós esetek növekedéséről számolnak be az utóbbi két évtizedben, párhuzamosan a munkahelyi stressz dolgozók által tapasztalt növekedésével.

A jelenlegi kutatás szerint a depresszió prevalenciája nőknél nagyobb, bár úgy tűnik, hogy ez inkább csak a még családalapítás előtt, karrierjük kezdetén álló nőkre igaz (egy betegség prevalenciája az adott zavarban szenvedők részaránya a vizsgált populációban, ami vonatkozhat egy meghatározott időpontra vagy adott időszakra is).

Terrie Moffitt, a tanulmány társszerzője szerint ebből arra lehet következtetni, hogy nőknél az ösztrogén nevű nemi hormon is szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Forrás: [origo] egészség >>





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass