Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Az E-coli baktérium könnyedén túléli az antibakteriális szappanos kézmosást, aminek aztán nem kívánatos következményei lehetnek.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Nem védenek az antibakteriális szappanok

A kereskedelemben kapható antibakteriális szappanok csak annyira távolítják el a baktériumokat, mint bármely más közönséges szappan - semmivel sem védenek jobban a fertőzések ellen. Az E-coli baktérium könnyedén túléli az antibakteriális szappanos kézmosást, aminek aztán nem kívánatos következményei lehetnek.

A Michigan Egyetem közegészségtani tanszékének kutatócsoportja laboratóriumi kísérletekben igazolta, hogy az E-coli baktérium alkalmazkodott ahhoz az antibakteriális szappanhoz, amely 0.1 víz-térfogatszázalék koncentrációban tartalmazta a baktériumölő triclosant, és rezisztenssé vált rá. Semmivel sem volt hatásosabb a baktériumok eltávolításában, mint bármely más szappan.

Viszont az E-coli baktérium könnyen mutálódik az antibakteriális szappan hatóanyagának, a triclosan-nak hatására.

A triclosan ugyanis úgy pusztítja el a baktériumokat, hogy célba veszi a kórokozó sejtfal-védő mechanizmusát. A támadásnak ez a módja könnyen vezet mutációhoz a baktériumoknál, ami annyit jelent, hogy megváltozik a baktérium, és a triclosan többé nem árthat neki.

A kereskedelmi forgalomban árusított antibakteriális szappanok 0,1 - 0,45 víz-térfogatszázalék koncentrációban tartalmazzák a triclosant. A kórházakban használt antibakteriális szappanok sokkal nagyobb hatóanyag-tartalmúak, ezért lehetséges, hogy hatásosabbak is a baktériumok ellen.

A kutatók úgy vélik, hogy az FDA-nak (Gyógyszer- és Élelmiszer Hatóság) értékelnie és szabályoznia kellene az antibakteriális hatás ígéretével kecsegtető szappanokat.

Forrás: EurekAlert/ Független.hu >>





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass