Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Határértéket meghaladó arzéntartalmú ásványvizek forgalmazása miatt tettek feljelentést.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Arzénos ásványvíz az Auchanban?

Büntető feljelentést tett az Interpress Magazin (IPM) a BRFK-nál az Auchan márkájú, határértéket meghaladó arzéntartalmú ásványvizek forgalmazása miatt - közölte a szerkesztőség. Az áruházlánc szerint azonban a kérdéses ásványvizek minden szempontból megfelelnek az előírásoknak.

A közlemény szerint az IPM márciusi ásványvíz-tesztjében a Visegrádi és az Auchan nevét viselő ásványvizek szerepeltek a legrosszabbul. A magazin szerint mindkét cég termékeiről beigazolódott, hogy ártalmasak lehetnek az egészségre.

A Visegrádi ásványvíz esetében a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében kimondta, hogy ez a víz gyermekek és csecsemők számára mérgezésveszélyes. Ezért a cég a törvény szerint a palackokra köteles lenne ráírni, hogy a terméke ennek a korosztályoknak nem ajánlott.

A gyártó azonban azt állítja, hogy a veszélyes fluorid mennyisége éppen a határértéken van, ami 1,5 mg/liter - áll a közleményben.

Az Auchan nevét viselő mindhárom ásványvízben tavaly decemberben és idén márciusban a határértéket - 10 mikrogramm/liter - több mint kétszeresen meghaladó mennyiségű arzént talált az IPM. A magazin szerint az Auchan az első mérés eredményeit február végén megismerte, mégis egészen május elejéig változatlan formában eladta vevőinek az ártalmas ásványvizet.

Május elején ezek az ásványvizek hirtelen eltűntek az Auchan polcairól, majd nemrégiben ismét visszakerültek hajszálra azonos címkével. Az IPM ismét megvizsgálta a vizekben lévő arzén mennyiségét, amely tizedére esett vissza, immár jóval az egészségügyi határérték alá.

Az Auchan közleményben cáfolta az IPM állításait. Mint írják, a 2010 márciusában, júniusában és augusztusában független és akkreditált laboratóriumok által készített vizsgálatok eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy az Auchan SuperAqua ásványvizek minden szempontból, teljes mértékben megfelelnek az előírásoknak.

Forrás: MTI/Fogyasztok.hu/Auchan





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass