Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A fokhagyma magas antioxidáns tartalmának köszönheti érvédő hatását, melyért az illatát adó vegyület felelős.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A friss fokhagymától ellazulnak a vérerek

Egy mezőgazdasági és élelmiszerkémiai szakfolyóiratban (Journal of Agricultural and Food Chemistry) jelenik meg az az írás, amely a fokhagyma szív- és érrendszerre gyakorolt hatásának mechanizmusát derítette ki. Ellentétben azzal a széles körben elterjedt vélekedéssel, hogy a fokhagyma magas antioxidáns tartalmának köszönheti érvédő hatását, kimutatták a tudósok, hogy a hatás főként a hidrogén szulfidnak - a fokhagyma átható illatát adó vegyületnek - köszönhető.

Amikor a nyers fokhagymát összetörjük vagy felvágjuk, akkor bocsátja ki ezt az anyagot, amely ellazítja az erek falát, amikor megeszik. A hidrogén szulfid kémiai hírvivő anyagként is viselkedik a szervezetben, relaxálja a vérereket, így több vér képes áthaladni az erekben. A feldolgozott vagy a megfőtt fokhagyma elveszíti azt a képességét, hogy hidrogén szulfidot szabadítson fel.

A kutatók frissen összenyomott fokhagymát adtak kísérleti állatoknak, illetve a másik csoport kísérleti állatnak feldolgozott formában adták a fokhagymát. Majd tanulmányozták, hogyan regenerálódik a szívük a szimulált szívrohamból.

"Mind a frissen összenyomott, mind a feldolgozott formában adott fokhagyma csökkentette az oxigénhiány okozta károsodást, de a friss fokhagymával kezelt csoportnál lényegesen jobb hatásfokkal állt helyre a vérátáramlás az aortába és erőteljesebben növekedett a nyomás a szív bal kamrájában" - mondta Dipak K. Das a kutatás vezetője.

Forrás: EurekAlert/Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass