Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Az édesgyökér édes ízét adó glicirrhizin gyulladáscsökkentő hatással bír.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Az édesgyökér gátolja a daganat fejlődését

Az édesgyökér édes ízét adó glicirrhizin kitűnő gyulladáscsökkentő hatással bír: jól használható köhögés ellen, gyomorfekélyre, gyomornyálkahártya-gyulladásra. Ezt régóta tudjuk.

Amit most hozzátehetünk ehhez a tudáshoz a Vanderbilt Egyetem orvoskutatóinak jóvoltából: a glicirrhizin alkalmas a vastagbél-daganat megelőzésére is. Nem okoz mellékhatásokat, mint más gyógyszerek, amiket a vastagbéldaganat megelőzéséhez szoktak alkalmazni, de meggátolja a daganat növekedését, csökkenti a bélfalon kialakult polipok számát és méretét.

Az orvoskutatók megvizsgálták egy bizonyos, jellemző (11-béta-hidroxiszteroid-dehidrogenáz) enzim termelődését emberi polipokban és vastagbélrákra hajlamosított laboratóriumi állatokban, és úgy találták, hogy mind az emberi polipokban, mind a kísérleti állatokból származó polipokban megnövekedett értéket mutatott a szintje. Majd gátolták ennek az enzimnek a termelődését glicirrhizinnel - illetve az enzim termeléséért felelős gén elhalkításával (silencing).

Mind a két kezelési mód eredményes volt: meggátolta a gyulladáskeltő molekula (prostaglandin E2) termelődését, és kivédte a polipok kifejlődését, illetve a tumornövekedést és az áttétet.

Mivel ez a bizonyos enzim elsősorban a vesékben és a vastagbélben termelődik, leállítása is csak ezekre a szövetekre korlátozódik - ellentétben a ma alkalmazott gyógyszerekkel - mondják a kutatók -, ezért is vannak komoly mellékhatásai a mai terápiának.

Az édesgyökeret évezredek óta ismeri és használja az emberiség, édes ízéért rágcsálták, majd medvecukrot készítettek belőle, de köhögés elleni szirupot, és székrekedés elleni készítményt is.

Hosszú távon fogyasztva azonban az édesgyökérnek is megvannak a maga 'mellékhatásai' - csökkentheti a vér káliumszintjét, megnövelheti a vérnyomást. "Ezek a hatások azonban csekélységek ahhoz képest, amit a manapság alkalmazott COX-2 inhibitorok okozhatnak a szív- és érrendszerre" - mondja az egyik kutató. "Egyébként nem észleltük a fentebb említett a mellékhatásokat a glicirrhizinnel kezelt egereknél. De nem árt tudatában lenni annak, hogy lehetnek ilyenek."

Dr. Zhang, a team rákbiológus tagja azt tervezi, hogy megvizsgálja az említett enzim szerepét a tüdőrák és más daganatos betegségek kialakulásában is.

Forrás: EurekAlert/Független




www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass