Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A kurkumát - ami közismert fűszer - ősidők óta használják Indiában gyógyításra.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A kurkumin sejtmembrán védelmében

A kurkumát - ami közismert fűszer - ősidők óta használják Indiában gyógyításra. Ez a sötétsárga színű "szent por" egyaránt gyógyított sebet, fertőzéseket, meghűlést. Az utóbbi években az orvostudomány mint antioxidánst, rákellenes, baktérium- és vírusellenes szert fedezte fel.

Egy indiai származású biofizika, kémia tudós - Ramamoorthy professzor - és Michigan egyetemi kutatócsoportja azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy molekula szinten utánajárnak: mi okozza a kurkumin (a kurkuma hatóanyaga) gyógyító hatását.

Korszerű eljárást (két-dimenziós szilárd fázisú NMR spektroszkópiát) használva vizsgálták a kurkumin és a sejtmembrán közötti kommunikációt.

Megállapították, hogy a kurkumin szabályozza a sejtmembrán fizikai tulajdonságait:

A sejtmembránba illeszkedve a kurkumin "megfegyelmezi", rendezettebb, tökéletesebb működésre készteti a sejtmembránt, ezzel javítja a sejt fertőzésnek és rosszindulatúvá válásnak ellenálló képességét.

"Ahogy a membrán fegyelmezettebbé, rendezettebbé válik, a rajta átfolyó információ áramlása is szabályozottabb lesz" - mondja Ramamoorthy.

A kutatócsoport a kurkumin különböző származékainak hatását is vizsgálja, amelyek közül egyesek még hatékonyabbak lehetnek a fertőzések és egyéb betegségek kezelésére. De más természetes hatóanyagokat is tanulmányoznak: a növények antioxidáns tulajdonságaiért felelős polifenolokat, és a csípős paprikában található kapszaicint. Arra kíváncsiak, vajon hasonlóan hatnak-e a sejtmembránra, mint a k

Forrás: EurekAlert /Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass