Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Kutatók azt tanulmányozzák már évtizedek óta, miképpen lehetne megelőzni az erős zaj okozta halláskárosodást.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A zajártalmat kivédi, gyógyítja a vitaminkoktél

Amerikai egyetemek (Michigan, Florida) kutatói azt tanulmányozzák már évtizedek óta, miképpen lehetne megelőzni az erős zaj okozta halláskárosodást.

Állatkísérleteik, majd ezt követően emberekkel végzett kísérleteik eredményei az mutatják, sikerült egy olyan, vitaminokból és magnéziumból álló táplálékkiegészítőt kifejleszteni, amely alkalmas lehet mind az időleges, mind a végleges halláskárosodás megelőzésére, utólag szedve - úgy tűnik - a gyógyítására is.

A táplálékkiegészítő, amelyet a kísérletben résztvevőknek adtak, béta-karotinból, C és E vitaminból, valamint magnéziumból állt.

Ugyanis erős zaj hatására: rockkoncert, fülhallgatóval nagyon hangos zene hallgatása, zajos munkahelyen munkavégzés után fülcsengés, átmeneti halláscsökkenés alakulhat ki, ami néhány óra vagy néhány nap után elmúlik. Ha azonban az erős zajártalom többször ismétlődik, a halláscsökkenés végleg megmaradhat.

A probléma igen sok embert érint: egyedül Amerikában 26 millióan szenvednek halláskárosodásban.

A tudósok kísérleteik során tengerimalacoknak az említett vitamin-magnézium koktélt adták, mielőtt 4 órán át 110 decibel erősségű zajnak tették volna ki őket - ami eléri egy koncert zajszintjét. A kutatók mérték az állatok hallásának változását a hanghatásra létrejövő idegi aktivitás mérésével, és azt tapasztalták, hogy a vitaminkészítmény kivédte az átmeneti hallásvesztést.

A második kísérletben, amelyet egereken végeztek a Florida és a Washington Egyetem munkatársai, kimutatták, hogy a vitaminkészítmény képes volt kivédeni az egyetlen, nagyon erős hanghatásra bekövetkező maradandó halláscsökkenést is. A vizsgálat során úgy találták, hogy a vitaminkoktél megvédte a belső fül laterális falnak nevezett részét a sejtelhalástól. Ez a szervrész az, amely az öregedéssel járó halláscsökkenésben is érintett. Ez a kutatási eredmény a kutatóknak azt a feltevését látszik alátámasztani, hogy nem maga a vibráció, hanem a szabad gyökök okozzák a halláscsökkenést.

A kutatók ezért úgy vélik, valószínűleg az öregkori halláscsökkenés is kivédhető ezzel a vitaminkészítménnyel.

"A szabad gyökök szó szerint lyukat ütnek a sejtmembránba" - mondta Josef Miller, a Michigan Egyetem orvosa, aki több, mint 20 éve kutatja a hallásromlás mechanizmusát. Az antioxidáns vitaminok semlegesítik a szabad gyököket, a magnézium pedig, amely nem számít hagyományosan antioxidánsnak, a vérátáramlást segíti a belső fülben, és segít a gyógyulásban is.

Az antioxidáns-tartalmú táplálékkiegészítőt lehet megelőzésképpen használni, de lehet utólagos elsősegélyként is, akár három nappal a zajártalom után. Lehet egyszeri zajártalom után, egyszeri alkalommal, de lehet - zajos munkahelyen dolgozóknak - folyamatosan alkalmazni.

Forrás: EurekAlert /Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass