Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Az emberek egy nagy részének gyógyszer-fejfájása van.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Gyógyszer miatti fejfájás

A Cephalalgia (Fejfájás) című orvosi szaklap szerint a létező legnagyobb kihívás a fejfájás gyógyításában jelenleg az, hogy az emberek egy nagy részének gyógyszer-fejfájása van. Túl sok gyógyszerrel élnek, mert túl sok gyógyszer "van kéznél". A sok beszedett gyógyszer viszont fejfájást okoz...

Az, hogy milyen gyógyszer szedését viszik túlzásba ez emberek, és mennyire, országonként változik. De többségében fejfájás elleni szereket, meghűlés elleni szereket, fájdalomcsillapítókat.

Országonként változik a lista, mert van, ahol más összetételűek a gyógyszertárban kapható fájdalomcsillapítók, van, ahol a nátha elleni szerek fogyasztása nő megállíthatatlanul (például Japánban), van, ahol a fájdalomcsillapítóké.

Az "elmaradottabb" országokban, mint például Moldávia, az emberek óvakodnak a gyógyszerszedéstől, ez részben kulturális, részben vallási tradíció. A krónikus migrénben szenvedőknek kétharmada Moldáviában jobban fél a gyógyszerek (mellék?) hatásaitól, mint a fájdalomtól. Ők kevesebb fájdalomcsillapítót szednek a nyugati civilizációban élő társaiknál, ezért ezek az emberek megmenekülnek a gyógyszer-fejfájástól. A moldáviai migrénesek kétharmadánál nem fordul elő a gyógyszer okozta fejfájás.

A skandináv országok népei valaha nagyon visszafogottan használták a fájdalomcsillapítókat. Az utóbbi évtizedben változott a szokás. Dániában például folyamatosan emelkedik az egyszerű és a kombinált fájdalomcsillapítók fogyasztása.

Ahol a tradíciók még élnek, mint Indiában, ott gyógyszerek helyett bedörzsölő balzsamokat és alternatív gyógyászatot használnak fejfájás, illetve általában a fájdalom ellen, amennyire lehetséges, késleltetik a gyógyszerszedést.

Egy nemzetközi vizsgálat kiderítette, hogy nagyon elterjedt a fejfájásnak ez a fajtája - a gyógyszer miatti fejfájás: a migrén és a feszítő fejfájás után a harmadik a sorban - és a gyógyszerek számának gyarapodásával, hozzáférhetőségének javulásával szemlátomást növekszik...

Ezt a típusú fejfájást MOH-nak nevezték el a 'medication overuse headaches' (gyógyszer-túlfogyasztásból keletkező fejfájás) kezdőbetűiből alkotott betűszóval.

Kilenc ország küldte be jelentését a MOH elterjedtségének mértékéről: USA, Kanada, Dánia, Németország, India, Moldova, Japán, Spanyolország és Tajvan, ennek alapján készült a tanulmány. A legtöbb gyógyszer-fejfájós beteg Európában és az Egyesült Államokban van. A fejfájás-szakértő orvoscsoport a gyógyszer-fejfájás kezelési módjának kialakításán dolgozik: abban megegyeznek a vélemények, hogy előbb ki kell tisztulnia a beteg szervezetének a szóban forgó gyógyszerből (méregteleníteni kell), mielőtt új gyógyszert kaphatna a fejfájására...

Forrás: EurekAlert / Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass