Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Evéskor szabadgyökök alakulnak, melyek megtámadják az étvágyat elnyomó agysejteket.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Sejtkárosító szénhidrátok?

Az amerikai Monash Egyetem neuroendokrinológusa felfedezte, hogy az emberi agyban található, az étvágyat szabályozó sejtek - szénhidrátok fogyasztásakor - a szokásosnál is jobban hajlanak a degenerálódásra.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint tulajdonképpen maga a táplálkozás, pontosabban a táplálkozás során keletkező szabadgyökök okozzák az étvágyat szabályozó sejtek károsodását. Evéskor szabadgyökök keletkeznek, amelyek megtámadják az étvágyat elnyomó agysejteket. De cukorban és szénhidrátban gazdag táplálék fogyasztásakor a szóbanforgó agysejtek károsodása sokkal nagyobb.

"Minél több cukrot és szénhidrátot fogyaszt valaki, annál jobban sérülnek az étvágyat féken tartó sejtek, tehát valószínűleg még többet fog enni."

"A 25 és 50 év közötti korcsoport a legveszélyeztetettebb ebből a szempontból. ... Amikor a gyomor üres, grelin hormon termelődésére ad parancsot, amely jelzi az agynak, hogy éhesek vagyunk. Amikor jól vagyunk lakva, egy csoport neuron - POMC - megszünteti az éhséghormon működését. Viszont a szervezetben természetes módon keletkező szabadgyökök megtámadják a POMC idegsejteket, minek következtében az idegsejtek idővel degenerálódnak, és nem tudjuk érvényesen megítélni, mennyire vagyunk éhesek, van-e szükségünk táplálékra."

A szabadgyökök az éhségért felelős idegsejteket is megtámadhatják, de azokat védi egy fehérje (UCP2).

"A szénhidrátban és cukorban gazdag táplálék az utóbbi 20-30 évben egyre nagyobb tért hódít a modern társadalmakban. Ez a fajta táplálkozás akkora stresszt jelent a szervezet számára, hogy idő előtti sejtkárosodáshoz vezet."

A kutató következő vizsgálatai arra irányulnak, hogy felfedje, van-e és milyen kapcsolódásuk egyes betegségeknek (mint például a Parkinson-kórnak) a szénhidrátban gazdag diétához, illetve annak az agyra gyakorolt hatásához.

Forrás: EurekAlert/ Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass