Áruház
Otthoni professzionális szépségápolási készülékekForever Beauty 4TECH naracsbőr elleni készülék Dessa Plus IPL szőrtelenítésForever Slim - ultrahangos zsírbontásDEESS IPL tartós szőrtelenítés Forever Beauty narancsbőr elleni és bőrfeszesítő készülék 3TECH rendszerrelNewa™ ránctalanító - 3DEEP rádiófrekvenciaVitamin, étrend-kiegészítőAKCIÓ! Vitamin csomagok GYEREK» Multivitamin, Immunerősítő csomagok» Agyturbó csomagok» Probiotikus csomagok» Influenza elleni csomagokAKCIÓ! Vitamin csomagok FELNŐTT» Allergia csomagok» Energia csomagok» Méregtelenítő csomagok» Stressz csomagok» Szív csomagok» Női alapcsomagok» Férfi alapcsomagok» Agyturbó csomagok» Mozgásszervi csomagok» Influenza csomagok» Fogyókúrás csomagok» Intim csomagok» Probiotikus csomagok» Visszér csomagok» Prosztata csomagokVitamin ÖSSZETEVŐK szerint» A-D vitamin» B vitamin» C vitamin» E vitamin» Antioxidáns» Omega 3 halolaj, lenmagolaj» Q10 koenzimGyerek vitaminok» Kisgyerekeknek» TiniknekVitamin BETEGSÉGEK szerint» Felső légúti betegségek» Immunrendszer» Allergia» Bélbetegségek» Cukorbetegség» Depresszió» Fejfájás és migrén» Férfi problémák» Méregtelenítés» Mozgásszervi, ízületi probléma» Női problémák» Szemprobléma» Szív és érrendszeri probléma» StresszMultivitamin» Felnőtt multivitamin» Gyermek multivitaminGrape Vital Grapefruitmag cseppGrape Vital Bacto Ex természetes fertőtlenítőGyógynövény készítményekGyógygombaProbiotikum, prebiotikumÁsványi anyagok, nyomelemekIzületvédők, csonterősítőkLúgosító Young pHorever Fogyókúra, méregtelenítés» Fogyókúra» MéregtelenítésÉdesítőszer: nyírfacukorBio tea - gyógytea» Bio NEUNER'S gyógytea» Bio NEUNER'S gyógytea keverékek» Bio NEUNER'S Vöröstea - Pu-Erh tea - zöld Mate tea - Ginkgo tea» Bio NEUNER'S baba - anya teaAminosavak, fehérjékZepter Bioptron lámpaEgészségvédő, gyógyászati eszközökMágnesterápia ALMAG-01, MAGOFON-01Safe Laser Dr Laser -infra lézerMikroáramú fájdalomcsillapítóEgészségügyi gyorstesztekPulzusmérő órákZepter Bioptron lámpaAllergiakezelő Baba-gyerek termékekLégtisztítókInhaláló, ArcszaunaPárásítók AlkoholdetektorokVércukormérőkVíztisztító

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1118 Bp., Homonna utca 2-4.
 (Budaörsi út 75.),
 Yacht irodaház, I. emelet.
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A gyermekek vérében háromszor annyi az égésgátló anyag.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Égésgátló toxinok kisgyermekek vérében

Az égésgátló vegyszereket rendszeresen alkalmazzák a háztartási eszközök gyártásakor, többek között bútorok, matracok és elektronikai cikkek is tartalmaznak ilyen anyagokat. A totyogós korban lévő gyermekek vérében háromszor annyi égésgátló anyagot mutattak ki, mint anyjuknál. Az ipar képviselői szerint a kimutatott mennyiség nem veszélyes az egészségre.

A kutatók szerint nagy meglepetés volt, hogy ekkora a különbség anyák és gyermekek között, hiszen egy háztartásban élnek és ugyanolyan ételeket esznek. Ennek ellenére a kisgyerekeknél háromszor olyan magas értékeket mértek, mint édesanyjuknál.

Ezek a vegyületek megzavarják a hormonok hatását, és veszélyt jelenthetnek az agy fejlődésére is, állítja az amerikai kutatócsoport. Ennek ellenére a vegyületet gyártó iparág képviselője szerint a PBDE (polibrominált difenil éter) vegyületek mért szintjei még így is alacsonyak.

A kutatócsoport 20 kisgyermeknél és édesanyjánál határozta meg a vér PBDE-szintjét. Összesen egy eset volt, ahol a gyermeknél alacsonyabb szintet lehetett mérni, mint anyjánál.

A gyermekeknél átlagosan 62 ppb (parts per billion: egy ezermilliomod rész) koncentrációban lehetett ezeket a vegyületeket kimutatni, míg a felnőtteknél átlagosan 25 ppb koncentrációkat mértek a kutatók. Ezeknél a vegyületeknél nem ismerjük a biztonságos vérszintek felső határát, de aggodalomra ad okot, hogy a vegyületek gátolhatják az agy fejlődését.

A fent mért szintek már nyugtalanítóan közel vannak azokhoz az értékekhez, amelyek állatkísérletek során károsnak bizonyultak.

Laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy akár egyetlen alkalommal történt expozíció is károsíthatja az agy fejlődését, hiperaktivitást és más viselkedészavarokat okozva. Más vizsgálatokban egyes PBDE-k rákkeltő hatásúnak bizonyultak.

„A vizsgálat során mért PBDE-szintek alacsonyak” – fogalmazott a vegyületek gyártásával foglalkozó iparág egyik szóvivője. – „A legmagasabb értékek is csupán néhány ezermilliomod nagyságrendűek.” Az USA-ban már csak egy ilyen vegyületet gyártanak, a Deca nevű anyag szintje kifejezetten alacsony volt a szóvivő szerint. „És azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek az anyagok életeket mentenek meg” – tette hozzá.

Az amerikai hatóságok meghatároztak egy „referencia dózist” ezekre a vegyületekre, a biztonságos adag a Deca nevű anyagból például 7 mikrogramm kilogrammonként. Ez az adag azonban nem biztos, hogy valóban elfogadható vérszintet eredményez, mert a bevitt és a raktározott mennyiség akár jelentősen eltérő is lehet. Jelenleg is folynak a Deca esetlegesen káros hatásainak megismerését célzó kutatások.

A vizsgálat eredményei felvetik: a PBDE-expozíció káros, különösen a gyermekek korai fejlődési szakaszában. Úgy tűnik, hogy gyermekekben több szívódik fel, mint felnőttekben, és ez jelentős hatással lehet az egészségükre.

Egyelőre nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek embereken mérték volna fel a PBDE vegyületek hatásait. Ennek ellenére feltételezhető, hogy a hasonló molekulák hasonló hatással bírnak, és a halmozódás miatt fokozott károsító hatást elkerülendő, csökkenteni kell az expozíciót.

Mit tehet egy szülő? Több lehetőség is van a PBDE-expozíció csökkentésére.

A lakások portalanítása az egyik elsődleges cél. Úgy tudjuk, hogy ezek a vegyületek felhalmozódnak a háztartási porban. A gyerekek a földön játszanak, ezért is lehetséges, hogy magasabb koncentrációban lehetett kimutatni ezeket a molekulákat.

Porszívózáshoz speciális szűrő alkalmazható, és étkezések előtt alapvető a kézmosás.

Jó tudni, hogy mely tárgyak tartalmaznak PBDE-t: a TV, a hifi, a bútorok, a matracok, és kisebb mennyiségben az ébresztőórák, a telefonok és az akkumulátortöltők is.

Számos olyan gyártó van, aki már egyáltalán nem használja ezeket a molekulákat. Csak néhány, Magyarországon is ismert cég: Acer, Apple, LG Electronics, Microsoft, Nokia, Philips, Samsung, Sharp, Sony-Ericsson és Thosiba.

Forrás: WebMD/InforMed

www.vitaminsziget.com © 2007-2018 - Minden jog fenntartva

MasterPass