Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Egy amerikai kutatócsoport csaknem 1500 beteg - köztük 204 migrénben szenvedő személy - adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben a migrén lassíthatja az időskorral együttjáró emlékezetromlást. Az eredményekre egyelőre nem született elfogadható magyarázat, így a kutatók csak találgatják a jelenség okát.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A migrén késleltetheti a szellemi hanyatlást

Egy amerikai kutatócsoport csaknem 1500 beteg - köztük 204 migrénben szenvedő személy - adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben a migrén lassíthatja az időskorral együttjáró emlékezetromlást. Az eredményekre egyelőre nem született elfogadható magyarázat, így a kutatók csak találgatják a jelenség okát.

A migrén rohamszerűen, általában a fej egyik oldalán támadó fájdalom, melyet nyugtalanság, ingerlékenység, fülzúgás, szédülés, émelygés, esetleg hányás kísérhet. A migrénes fejfájásnak két fő típusát ismerjük: az első, gyakoribb típus az "aura nélküli migrén" - régebbi nevén közönséges migrén - a másik típus az "aurával járó migrén", melyet korábban klasszikus migrénnek neveztek.

A migrénes betegekkel foglalkozó orvosok mindeddig úgy gondolták, hogy a jelenséget általában memóriaromlás és a beszédképességek károsodása kíséri, azonban a Neurology c. folyóiratban megjelent új tanulmány alapján ennek éppen az ellenkezőjéről van szó: a migréneseknél a kor előrehaladtával kisebb mértékű emlékezetromlást tapasztaltak a kutatók. Amanda Kalaydijan és munkatársai a korábbi tanulmányok ellentmondásos eredményei miatt döntöttek úgy, hogy alaposabban megvizsgálják a kérdést. Néhány kisebb és döntően migrénes betegeket vizsgáló tanulmány szerint a migrénes csoportok az egészségesekhez képest általában rosszabb eredményeket érnek el a memóriateszteken, más tanulmányok viszont nem mutattak ki teljesítménybeli különbséget a két csoport között.

A kutatócsoport egy járványtani felmérés 1448 résztvevőjének kognitív képességeit - szavakra való emlékezés és általános kognitív funkciók - vizsgálta; az alanyok között 204 migrénes beteg volt. A migrénben szenvedők az egészségesekhez képest valóban rosszabbul teljesítettek a 1993 és 1996 között, illetve 2005-ben újra elvégzett memóriateszteken, ellenben a legelső és a legutolsó vizsgálat között eltelt 12 éves időszakban kisebb mértékű teljesítményromlást lehetett náluk tapasztalni. Az „aurával járó migrénben” szenvedők egészséges társaiknál jobb eredményeket értek el a hallott szavak utólagos előhívását igénylő teszteken, az ötven év feletti betegeknél pedig jelentősen lassabb volt a szellemi képességek csökkenésének mindenkire általánosan jellemző folyamata - olvasható a Nature hírportálján.

Mivel egyelőre ismeretlen, hogy mi a migrén pontos kiváltó oka (egyes feltételezések szerint az agyhoz vezető erek hirtelen szűkülete, majd tágulata okozhatja a fájdalmat és az idegrendszeri tüneteket), ezért az eredményeket sem könnyű megmagyarázni. Lehetséges, hogy az életmódbeli különbségek okozzák a „védő” hatást, mivel akik migrénben szenvednek, általában véve jobban odafigyelnek egészségükre. Egy másik lehetőség, hogy a jelenséget a betegek által szedett nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentők - például az ibuprofen - okozzák, de az is felmerült, hogy a migrén maga váltja ki a hatást azáltal, hogy az agy az évtizedeken át folyamatosan ismétlődő rohamok hatására az idegsejtek szintjén mintegy „edzettebbé” válik, és jobban ellenáll az öregedésnek.

Forrás:origo





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass