Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Amerikai kutatók széles körű vizsgálata bebizonyította, hogy a serdülőkorban elkezdett testedzés segíthet a felnőttkori emlőrák megelőzésében. Azt már korábban is tapasztalták, hogy még a középkorú nőknél ritkább az emlőrák, ha aktív életet élnek.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A testedzés védi a fiatal lányokat az emlőráktól

Amerikai kutatók széles körű vizsgálata bebizonyította, hogy a serdülőkorban elkezdett testedzés segíthet a felnőttkori emlőrák megelőzésében. Azt már korábban is tapasztalták, hogy még a középkorú nőknél ritkább az emlőrák, ha aktív életet élnek. Már az igen fiatalon – 12 éves korban – elkezdett testmozgás is védő hatásúnak bizonyult.

A kutatók közel 65 ezer ápolónőt vontak be a vizsgálatba, akiknek az életkora 24-42 év volt. A résztvevők részletes kérdőíveket töltöttek ki 12 éves korukig visszamenően a fizikai aktivitásukról. A vizsgálat kezdete óta eltelt 6 évben 550 nőnél diagnosztizáltak menopauza előtt emlőrákot. Az összes emlőrák egynegyedét ebben a korai életszakaszban állapítják meg, akkor, amikor a betegség agresszívabb.

Azok a nők, akik tizenéves és fiatal felnőtt korukban aktívabbak voltak, 23 százalékkal kisebb valószínűséggel betegedtek meg korai emlőrákban, mint a fiatalabb korukban ülő életmódot folytatók, olvasható a Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent tanulmányban. A leghatásosabbnak a 12-22 éves életkorban végzett testmozgás bizonyult.

Nem élsportolókról van szó, mondja a vizsgálat vezetője, dr. Graham Colditz. A legalacsonyabb kockázati csoportba sorolt nők heti 3 óra 15 perc futásról vagy más sporttevékenységről számoltak be, a kevésbé sportosak számára ez 13 órás sétát jelentett.

Mi lehet a védő hatás oka? A mozgás egyik fő célja az elhízás elleni védekezés, mert a menopauza után a zsírszövetek jelentik az ösztrogén fő forrását. Azonban igaz az, hogy a mozgás már fiatal korban is csökkenti az ösztrogénszintet.

Bár a vizsgálatban csak a menopauza előtt bekövetkezett rákos eseteket elemezték, lehetséges, hogy a fiatal korban kialakult védelem elég sokáig kitart ahhoz, hogy a posztmenopauzában is működjön.

Az emlőrák számos kockázati tényezőjén nem tud egy nő változtatni, mozogni azonban sosem késő elkezdeni, írják a kutatók.

Forrás: The Associated Press/ InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass