Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A brokkoliról és más keresztesvirágú főzeléknövényekről jó ideje köztudott, mennyire hasznosak. A Kalifornia Egyetem kutatóinak sikerült felfedezniük, hogyan fejti ki hatását.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A brokkoli segít regenerálni az öregedő immunrendszert

A brokkoliról és más keresztesvirágú főzeléknövényekről jó ideje köztudott, mennyire hasznosak. A Kalifornia Egyetem kutatóinak sikerült felfedezniük, hogyan fejti ki hatását a brokkoli egyik hasznos anyaga: a sulforaphan.

Ez a kémiai anyag, a sulforaphan egy egész sor antioxidáns gént és enzimet kapcsol be a specifikus immunsejtekben.

Az antioxidánsok a szabad gyökök hatása ellen védik a szervezetet. (Szabad gyökök - erősen reaktív molekulák, például: superoxid - O2., hydroxil OH. gyök a normális testi folyamatok során is képződnek, de dohányzás során vagy a szennyezett levegő belégzésekor is keletkeznek. A szabad gyökök károsítják a testszöveteket, ami betegségeket, például gyulladásos folyamatokat, az artériák eltömődését indíthatja be. A sejtek, szövetek, szervek ilyen módon végbemenő károsodása az öregedés fő okozója - vélik a tudósok.)

A Kalifornia Egyetem Orvostudományi Intézetének kutatói most nem a szabad gyökök keletkezésére fókuszáltak, hanem arra, hogy a szervezet maga milyen módon lép fel ellenük.

Ugyanis "dinamikus egyensúly van a szervezetben a szabad gyök-képző és az azokkal megküzdő antioxidáns védelmi rendszerek működése között."

"Ez a finom egyensúly az oxidatív és az antioxidáns erők között határozza meg az öregedéssel járó betegségfolyamatok kimenetelét. Beleértve a szív- és érrendszeri vagy a degeneratív ízületi megbetegedéseket, a cukorbetegséget, akárcsak az immunrendszer ellenállóképességét a fertőző betegségekkel szemben.

Az oxidatív stressz káros hatása elleni védelmünk határozza meg azt is, milyen sebességgel öregszünk. Kutatásaink azt mutatják, hogy a brokkoliban jelen levő kémiai anyag egy egész sor antioxidáns védelmi vonalat képes működtetni, amivel kivédi az immunrendszernek az öregedéssel járó hanyatlását."

Állatkísérleteikben az idős állatnak (egérnek) sulforaphant adtak, és azzal sikerült helyreállítaniuk, "megfiatalítaniuk" az immunfunkcióját, olyan szintre, mint amilyen egy fiatalabb állatnál tapasztalható. (Sőt az állatból kivett immunsejtek sulforaphannal kezelve, majd visszahelyezve hasonlóan jó eredményt adtak.)

A sulforaphan ugyanis együttműködve egy bizonyos fehérjével (Nrf2), amely „master” szabályozóként működik a szervezet általános antioxidáns válaszában, képes az antioxidáns és fiatalító gének és enzimek százait bekapcsolni.

"A szabad gyökök elleni harc csak az egyik fele a dolognak. Úgy tűnik, sokkal összetettebb folyamat megy végbe: egy összjáték az oxidatív és az antioxidáns hatóerők között."

"Radikálisan új módszer lehet a sulforaphan arra, hogy miként lehet fokozni az öregedő szervezet immunrendszerének működését" - mondja a kutató. "Mert az öregedéssel az Nrf2 fehérje aktivitás is hanyatlik, de ez az útvonal, amit a sulforaphan használ, továbbra is járható marad."

Melegen ajánlja a kutató étrendünkbe a brokkolit és a többi káposztafélét...

Forrás: EurekAlert/Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass