Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Ételmérgezést okozhat a szennyezett mák, mert a gubóból ópiátszármazékok kerülhetnek a mákszemek közé. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal ezért óvatosságra int.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Mérgező bejgli?

Ételmérgezést okozhat a szennyezett mák, mert a gubóból ópiátszármazékok kerülhetnek a mákszemek közé. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal ezért óvatosságra int, de a szakemberek azt mondják: néhány egyszerű óvintézkedéssel kivédhető a baj.

Az elmúlt években többször előfordult az országban mákfogyasztással kapcsolatos ételmérgezés. Ennek az az oka, hogy a mákgubóban maradhatnak ópiátszármazékok, és ezek a törmelékkel bekerülhetnek a mákmagba - mondta a Független Hírügynökségnek a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója. Szeitzné Szabó Mária azt javasolja, hogy ha a mák koszos, törmelékes, illetve belekerültek a mákgubó darabkái, akkor ne vásárolják meg. Ha otthon van belőle, de a háziasszony nem szeretné kidobni, akkor váltott vízben ki kell mosni, a tetejéről le kell önteni a felül úszó szennyeződést, és szétterítve meg kell szárítani. Ezután már csak le kell darálni, és nyugodtan fel lehet használni a bejglibe. Ha ezeket az egyszerű műveleteket elvégzik, nem történhet baj - tette hozzá a főigazgató.

A diónál arra érdemes odafigyelni a piacon vagy az üzletben, hogy nem molyosodik-e. Emellett veszélyt jelenthet, hogy a törött diódarabok közé keveredhetnek szennyeződések, és velük együtt különböző kórokozó baktériumok. Szabad szemmel könnyedén megállapítható, hogy milyen a tiszta, ép dió. Ha mégis molyos vagy poros, akkor ne használják fel az ünnepi édességekhez.

Karácsonykor gyakran az asztalra kerülnek a szárított gyümölcsök is. Ezek közül különösen a fügével kapcsolatban fut be több gyorsriasztás a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalhoz. A füge is molyosodik és könnyen penészedik. Ha fehér lepedéket vagy molylárvákat látnak rajta, semmiképpen se fogyasszák el.

A szakember azt is javasolja, hogy a narancs, mandarin, citrom héját mossák meg, mielőtt megennék a gyümölcsök húsát, főleg akkor, ha kisgyereknek is adnak belőle.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a kormány Csillagszóró Hadművelet nevű, átfogó kampánya során számos tanáccsal látja el a vásárlókat a karácsonyt megelőző hetekben. A főigazgató szerint a legfontosabb tudnivaló az egyéni felelősség. Senki sem várhatja el ugyanis, hogy a hatóságok megvédjék a fogyasztókat a saját felelőtlenségük következményeitől, például, ha az utcán, piacon vásárolnak kétes eredetű vagy kifogásolható minőségű terméket. Mindenkinek személyesen is tennie kell azért, hogy az ünnep jól kezdődjön, és ne érje őket bosszúság a főzés közben - tette hozzá.

Forrás: STOP





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass