Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Kutatók az emlőről készített digitális felvételek elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy a városokban lakó nők a városoktól távolabb élőknél hajlamosabbak lehetnek az emlőrákra.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A városban lakó nők hajlamosabbak az emlőrákra

A londoni Princess Grace kórház kutatói az emlőről készített digitális felvételek elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy a városokban lakó nők a városoktól távolabb élőknél hajlamosabbak lehetnek az emlőrákra. Ennek oka, hogy az emlő szövetei náluk általában sűrűbbek, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát, ezért a kutatók szerint a városi nőknél fokozottan ajánlott a rendszeres mammográfiás szűrés.

Nicholas M. Perry és munkatársai az Észak-Amerikai Radiológus Társaság éves konferenciáján ismertették új tanulmányuk eredményeit: a kutatók 972 városi, város környéki és vidéken élő nő digitális mammográfiával készített emlő-felvételeit elemezték. A mammogramm az emlőkről készített röntgenfelvétel, amelyet speciális készülékkel állítanak elő: a vizsgálat során csak igen alacsony röntgensugár-dózissal terhelik meg az emlőket. A mammográfia segítségével olyan kis daganat is felderíthető az emlőben, melyet fizikális vizsgálattal a legtapasztaltabb orvos sem érzékel.

A felvételek elemzése során a kutatók azt találták, hogy a Londonban élő nők emlőinek szövete statisztikailag is kimutathatóan sűrűbb szövetekből épül fel, mint a városon kívül élőké (a 45 és 54 év közöttieknél ennek valószínűsége csaknem kétszeres volt). Az emlő szövetei vagy a "zsíros", vagy a "mirigyes" típusba tartoznak, illetve előfordul a kettő keveréke is: ismert, hogy akinél inkább a mirigyes típus fordul elő, azok szövetei sűrűbbnek látszanak a mammográfiás felvételeken, ez pedig összefüggésbe hozható az emlőrák megnövekedett kockázatával. Ez a kockázatnövekedés akár négyszeres is lehet, ezért a kutatók azt javasolják, hogy a városban élő nők lehetőleg minél rendszeresebben járjanak a digitális mammográfiás szűrésekre, amely a tapintásos vizsgálatoknál jóval hatékonyabb az emlőrák felismerésében - olvasható a ScienceDaily hírportálján.

Dr. Perry kiemelte, hogy az emlőszövet sűrűsége és a fokozott emlőrákkockázat közötti összefüggés pontos okainak feltárásához még további kutatásokra van szükség, amelyek során figyelembe veszik majd az életmódbeli tényezőket, a nőket érő stressz mennyiségét és más lehetséges faktorokat. "A lényeg mindenképpen az, hogy érdemes lenne prioritásként kezelni a városban élő nők mammográfiás szűrését" - tette hozzá Perry.

Forrás: origo





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass