Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Mi magyarok gyakran kenyeret és felvágottat eszünk reggelire. Vajon mi a szokás másutt, mit reggeliznek a családok szerte a világon, s mit javasolnak a szakemberek?

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Mivel kezdjük a napot?

Japánban kedvelt reggeli étel a bableves és a rántotta. Az osztrákok a változatos kenyérfélékhez szívesen esznek lekvárt, különböző virsliféléket. Mi magyarok is gyakran kezdjük kenyérrel és felvágottal a napot. Mit reggeliznek a családok szerte a világon, s mit javasolnak a szakemberek?

A napi étkezések közül a szakemberek a legfontosabbnak a gyakran elhanyagolt reggelit tartják. A nap megfelelő indulásához feltétlenül szükség van erre az étkezésre, ugyanis ébredés után a legalacsonyabb a vércukorszint. De az sem mindegy, mi kerül a reggelizőasztalra, a legjobb választás a teljes kiőrlésű gabonával készült termékek, a joghurtot és a különböző gyümölcsök, gyümölcslevek. De mit reggeliznek a családok szerte a világon?

Európában a hűvös északon barangolva bőséges reggelikkel találkozhatunk. A skandináv országokban népszerűek a felvágottak, a savanyított tejtermékek, péksütemények, ugyanakkor a gyümölcs és a gabonapehely is gyakori reggeli. A finnek szívesen reggeliznek kását és vajas fekete kenyeret, a svédek a kenyér és tojás mellett kedvelik az írót, azaz a tejből hozzáadott speciális baktérium kultúrával savanyított sűrű, kellemesen savanykás ízű italt.

Az angol reggeliről mindenkinek a kiadós, bőséges étkezés jut eszébe. Valóban, a britek a zabkása mellé gyakran esznek szalonnát tojással, kolbásszal, pirítóst narancslekvárral, és ehhez gyümölcslevet, tejes teát fogyasztanak. Az angol reggeli másik hangsúlyos eleme a gabonapehely, mely étkezési kultúrájuk egyik fontos eleme. Svájcban szintén kedveltek a bőséges reggelik, akárcsak a Benelux államokban. Az osztrákok a változatos kenyérfélékhez szívesen esznek lekvárt, különböző virsliféléket. Ugyanez a németekre is elmondható. A mediterrán országok lakói azonban reggelire nem fogyasztanak sokat, szinte csak tejeskávét és péksüteményeket, vajjal és lekvárral ízesítve, valamint gyümölcslevet és gyümölcsöket.

Távol-Keleten a reggeli olyannyira fontos étkezés, hogy már a nap elején is gyakran fogyasztanak rizst, halat, sőt levest is. Japánban kedvelt reggeli étel a bableves és a rántotta. Ausztráliában a családok reggelizőasztalára mogyorókrém, palacsinta, tojás és bab is kerül. Észak-Amerikában pedig bőséges villásreggelivel kezdik a napot, az étkezés során gyakori a hús, a palacsinta, de a gabonapehely is.

Tipikus magyar reggeliről nem beszélhetünk, azonban gyakran fogyasztunk kenyeret, felvágottat, tejet, zöldséget és péksüteményt. Az egészséges életmód terjedése révén egyre népszerűbbek a reggelizőpelyhek is, főképpen a teljes kiőrlésű gabonából készült fajták.

A legtöbb gabonapelyhet az Egyesült Államokban eszik Európán belül Angliában, Franciaországban, Olaszországban és Svédországban jelentős a fogyasztásuk. Egy felmérés szerint ezekben az európai országokban a felnőttek 82 százaléka, míg a gyerekek 85 százaléka reggelizik rendszeresen gabonapelyhet.

Forrás: hvg.hu >>





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass