Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Minden ötödik másodpercben egy újabb ember betegszik meg diabéteszben, és 2025-ig mintegy 380 millió embert fenyeget a betegség - figyelmeztetett a Cukorbetegek Nemzetközi Szövetsége (IDF).

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A Cukorbetegek Világnapja: több gyerek betegszik meg

Minden ötödik másodpercben egy újabb ember betegszik meg diabéteszben, és 2025-ig mintegy 380 millió embert fenyeget a betegség - figyelmeztetett a Cukorbetegek Nemzetközi Szövetsége (IDF).

A Cukorbetegek Világnapja - november 14. - alkalmából közzétett jelentésében a szövetség rámutatott: a járványos méreteket öltött cukorbetegség, amelytől jelenleg mintegy 250 millió ember szenved világszerte, nem kíméli a legfiatalabbakat sem. Évente 70 ezer 15 évnél fiatalabb gyermeknél jelentkezik az 1-es típusú cukorbetegség, amelynek a gyakorisága évente mintegy 3 százalékkal nő.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma az elmúlt húsz év alatt szinte valamennyi európai országban megduplázódott - mutatott rá Claire Lévy-Marchal, a franciaországi INSERM egészségügyi és orvostudományi kutatóintézet gyermekgyógyász szakorvosa. Franciaországban ma minden 100 ezer 15 év alatti gyermek közül 15 cukorbeteg.

A kutató szerint ez a növekedés arról is tanúskodik, hogy a betegség az egyre fiatalabb korosztályokat sem kíméli. Ezzel igazolja Jean-Jacques Robertnek, a párizsi Necker gyermekkórház orvosának feltételezését is, aki már egy évnél fiatalabb gyermekeknél is megállapított cukorbetegség-tüneteket.

Claire Levy-Marchal szerint bár a kutatások nem állapítottak meg okot vagy kiváltó tényezőt, de az élethigiéniában bekövetkezett változások összessége okolható az autoimmun betegség fokozottabb terjedésében.

A felnőttkori diabétesz rendszerint 2-es típusú, azaz inzulinrezisztencia okozta anyagcsere-betegség. A gyermekeknél fordított az arány, náluk az esetek 90 százalékában a cukorbetegség 1-es típusa (amelynél a hasnyálmirigy sejtjei nem termelnek inzulint) fordul elő.

A szakemberek amiatt is aggódnak, hogy számos országban terjed a 2-es típusú diabétesz a gyermekek és serdülők körében. Míg Franciaországban ez utóbbi aránya 5,2 százalék (az 1993-98. évi 2,2 százalékkal szemben) a cukorbetegben szenvedő gyermekek között, az Egyesült Államokban ez a arány 8-45 százalék, Németországban és Ausztriában pedig 1996 és 2003 között megháromszorozódott - közölte Nadia Tubiana-Rufi, a párizsi Robert Debré kórház munkatársa.

Az elhízással és helytelen életmóddal összefüggő 2-es típusú diabétesz következtében jóval korábban és jóval gyorsabban alakul ki szövődmény, főként vesepanaszok és magas vérnyomás a fiataloknál, mint az 1-es típusú cukorbetegség esetében - mutatott rá Tubiana-Rufi.

Az 1991-ben meghirdetett Cukorbetegek Világnapjáról idén az ENSZ is megemlékezik, amely 2006. december 20-án elfogadott határozatában kiemelte azt a veszélyt, amelyet a betegség jelent. Szerdán 246 lépésből álló jelképes menetet tartanak New Yorkban, a betegségben szenvedő 246 millió emberre utalva, és kék színben világítják ki az Empire State Buildinget.

Forrás: MTI/ STOP





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass