Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A hölgyek kétharmada, akik valamilyen szívbetegségben halnak meg, azért nem kerültek időben orvoshoz, mert a férfiakkal ellentétben nem figyeltek a jellegzetes tünetekre.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Nem csak a férfiak szívbajosok

Alapvető tévedés, hogy a szívbetegség valamiféle férfibaj, ami a nőket nem fenyegeti. Egy friss felmérés egyértelműen kimutatta, hogy azoknak a hölgyeknek a kétharmada, akik valamilyen szív- és érbetegség következtében halnak meg, azért nem került időben orvoshoz, mert nem figyeltek a jellegzetes szívtünetekre, amiket a férfiaknál szinte azonnal felismernek.

Csak a közismerten nagy kockázatú nők - dohányosok, cukorbetegek vagy elhízottak - tudják, hogy rendszeres szívgyógyászati vizsgálatra van szükségük. A többiek úgy vélik, számukra a szívbetegség nem jelent veszélyt, legfeljebb csak idős korban. A valóság azonban az, hogy az Egyesült Államokban szív- és érbetegség - magas vérnyomás, infarktus, szélütés - miatt kétszer annyi nő hal meg, mint rosszindulatú daganatok következtében. Agyvérzésben, infarktusban hatszorta annyi amerikai nő veszti életét, mint emlőrákban - közölte az Amerikai Kardiológiai Társaság.

A statisztikák szerint a nőknek csaknem fele lesz szívbeteg élete végéig. Igaz, hogy a szívbetegség tünetei - valószínűleg a védő hatású női hormonok hatására - a férfiakénál egy évtizeddel később, általában a hatodik évtizedben jelennek meg, de a mind férfiasabb életvitel miatt már a 40-50 éves hölgyeknek is jobban kell a szívükre figyelni.

Az amerikai és az európai szívgyógyászati irányelvek is megadják azt a kockázati pontszámot, aminek alapján a háziorvosnál vagy a kardiológiai szakrendelőben bármilyen okból jelentkező hölgyek szív- és érrendszeri rizikója felbecsülhető. Ezekben a táblázatokban a legfontosabb kockázati tényezők - dohányzás, testtömeg-index, vérzsírok szintje, vérnyomás - szerepelnek, és az eredmény alapján javasolt az életvitelen alakítani.

Magyarországon is sok fiatal nő dohányzik, sok a túlsúlyos, sőt elhízott - ezek fontos kockázati tényezők. Ha bármilyen okból történik laboratóriumi vizsgálat, érdemes a vérzsírok szintjét is megmérni, és rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a megelőzés - például az egészséges étrend megtanítása - a gyermekek számára már gyermekkorban elkezdődjön.

Forrás: MTI





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass