Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Úgy tűnik nem csak a rostok miatt, hanem a lutein és a zeaxantin nevű, sárga színű festékanyagok miatt is érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Idős? Egyen sok zöldséget!

Úgy tűnik nem csak a rostok miatt, hanem a lutein és a zeaxantin nevű, sárga színű festékanyagok miatt is érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Az Archives of Ophthalmology szeptemberi számában ugyanis egy kutatócsoport arról számol be, hogy a két említett anyag segít csökkenteni az időskori látásromlás egyik fő formájának, a sárgafolt sorvadás (makula degeneráció) kialakulási kockázatát.

Az időskori sárgafolt sorvadás (AMD) a retina azon területének pusztulását jelenti, mely az éleslátást biztosítja. A betegség az egyik leggyakoribb oka az időskori végleges megvakulásoknak. Dr. John Paul SanGiovanni munkatársaival több mint 4500, 60 és 80 év közötti beteget vizsgált meg 1992 és 1998 között. A betegek retinájáról fénykép készült, hogy meg tudják állapítani, kialakult-e már a sárgafolt sorvadás. Emellett a résztvevők egy táplakozási szokásokra vonatkozó kérdőívet is kitöltöttek, mely az ételfogyasztás gyakorisága mellett a fogyasztott vitaminokat és nyomelemeket is vizsgálta, különösen a luteint, zeaxantint, béta-karotint, likopint és a C és E vitaminokat. - írja a MediPress.

A résztvevőket öt csoportba osztották a fogyasztott mennyiségnek megfelelően. Azt tapasztalták, hogy abban a csoportban, ahol a legmagasabb volt a lutein és zeaxantin fogyasztása, jelentősen alacsonyabb volt az AMD előfordulása, mint a többi csoportban. Emellett sokkal kisebb volt mind a retinán, mind pedig a vakfolton, az idegrostok szemből történő kilépési pontján a különböző felrakódások, kicsapzódások aránya is a többi csoporthoz viszonyítva. A többi tápanyaggal viszont nem sikerült ilyen összefüggést találni.

A luteint és a zeaxantint, melyek a karotinoidok közé tartoznak, leginkább sárga és sötét színű leveles zöldségekben nagyobb mennyiségben megtalálni őket. "A luteinnek és a zeaxantinnak megvan az a képessége, hogy a rövid hullámhosszú fénysugarakat, melyek fotokémiai reakciók indítására és szabad oxigén-gyökök képzése révén hajlamosak a szemet károsítani, valamint képesek a már kialakult sejtkárosító hatások egy részét csökkenteni. Ha jelen eredményeinket a követéses vizsgálatok is meg fogják erősíteni, akkor érdemes lesz megfontolni ezen karotinoidok táplálék-kiegészítőként történő fogyasztásának javaslatát is, különösen az idősek számára." - fejtette ki a szerző.

Forrás: STOP/MediPress





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass