Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Komoly viselkedési és koncentrációs zavarokat okozhatnak gyerekeknél az étellel-itallal elfogyasztott adalékanyagok - ezt mutatta ki a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) számára elvégzett átfogó vizsgálat.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Viselkedészavart okozó ételadalékok

Komoly viselkedési és koncentrációs zavarokat okozhatnak gyerekeknél az étellel-itallal elfogyasztott adalékanyagok - ezt mutatta ki a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) számára elvégzett átfogó vizsgálat.

A southamptoni egyetem által végrehajtott felmérés során - amelynek eredményét a The Lancet című tekintélyes brit orvosi folyóirat közölte - 153 hároméves és 144 nyolc-, illetve kilencéves gyermekkel itattak meg olyan italkeverékeket, amelyek az adott korosztályok által napi átlagban elfogyasztott élelmiszeradalék-mennyiséget tartalmazták.

A gyerekek viselkedése szinte azonnal megváltozott: erőszakossá váltak, képtelenek voltak normálisan játszani, hevesen reagáltak mindenre, és nem tudtak hosszabb ideig egy adott feladatra koncentrálni. Az idősebb kísérleti csoport tagjainak figyelem-összpontosító képessége olyan mértékben csökkent, hogy egy egyszerű, 15 perces számítógépes feladatsort sem tudtak végigülni.

A vizsgálatba bevont gyerekek közül egyébként egyik sem szenved kóros viselkedés- vagy koncentráció-zavarban.

A felmérés során "E" szabványjelű adalékok - zömmel édességekhez, tejtermékekhez, üdítőkhöz használt színezékek, valamint a szódium-benzoát nevű, főleg üdítőkben és szószokban alkalmazott tartósító - hatását vizsgálták.

Az FSA az eredmények ismertetése után nyilatkozatban hívta fel a szülők figyelmét arra, hogy ha gyermekük hiperaktivitás jeleit mutatja, próbálják meg elhagyni étrendjükből a vizsgált adalékokat tartalmazó élelmiszereket.

A gyermekek egészséges táplálkozásáért küzdő kampánycsoportok azonban ennél továbbmennének: az egyik csoport vezetője szerint be kell tiltani az ilyen adalékokat tartalmazó élelmiszerek reklámját.

Forrás: STOP/MTI





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass