Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Nem lehet a növényt (sem?) minden betegség ellen egyszerre megvédeni: ugyanaz a gén, amely az egyik betegség ellen megvédi, a másikra hajlamossá teszi...

» Ugyanaz a gén, amelyik véd az egyik betegség ellen, hajlamossá tesz egy másikra
Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A gén, mely véd egy betegség ellen, hajlamossá is tehet rá

Ugyanaz a gén, amelyik véd az egyik betegség ellen, hajlamossá tesz egy másikra

Nem lehet a növényt (sem?) minden betegség ellen egyszerre megvédeni: ugyanaz a gén, amely az egyik betegség ellen megvédi, a másikra hajlamossá teszi...

A Nemzeti Tudományos Akadémiai Értesítőben - Proceedings of the National Academy of Sciences - jelent meg az a kutatási eredmény, amely erről a váratlan jelenségről beszámol.

Váratlan betekintést nyertünk az ellenállóképesség illetve a betegséghajlam genetikai befolyásolásának módjába. Ennek működését jobban meg kell értenünk - mondják a kutatók, az Oregon Állami Egyetem munkatársai.

Ennek a furcsa jelenségnek alapján válik érthetővé az 1940-es évek gombabetegség-járványa, amely egy széles körben termesztett, importált zabfajtát érintett: a Pc-2 gén megvédte a zabfajtát a rozsdabetegségtől, de ugyanaz a gén az adott zabfajtában a Victoria-blight (foltosodás) -ként elhíresült járványt okozta.

A foltosodást okozó gomba egy mérget termel, ez váltja ki a növény megbetegedését az arra hajlamos fajtában - de csakis abban, amely ezt a bizonyos gént hordozza. Viszont ugyenez a gén egy másik betegség ellen védelmet nyújt.

A növényvédelem multimilliárd dolláros üzlet a mezőgazdaságban. A tudósok egyre-másra fejlesztik ki az új, hol ilyen, hol olyan betegségnek ellenálló fajtákat, eközben keveset foglalkoznak a betegségre való hajlam genetikai bázisával.

Pedig ez a kutatás arra enged következtetni, hogy ha egy növényt valamely betegségre ellenállónak nemesítenek ki, akkor óhatatlanul olyan változást idéznek elő benne, amely egy másikra hajlamossá teszi. Vagyis az ellenállóképesség és a betegséghajlam fiziológiai bázisa hasonlóságokat mutat - állítják a kutatók.

Forrás: Science Daily/ Független.hu >>





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass